Menü

2006.04.12.     Hozzászólás 0

Tanösvények - XI. rész

A szakemberek szerint a újra jön a tavasz és a hétvégén már igazán szép időnk lesz. Akár túrázásra is alkalmas! A hosszú hétvége egyik napját talán érdemes lenne mozgással tölteni.

Újabb három tanösvényt ajánlunk a túrázni vágyok figyelmébe:

1, Töreki Tavak Tanösvény
2, Velencei-tavi Tanösvény
3, Vidrapark tanösvény

Ha a korábbi részek valamelyikét nem olvasta, a megfelelő számra kattintva megteheti: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

[ful Töreki Tavak Tanösvény]
Tanösvény neve: Töreki Tavak Tanösvény
Hossza: 6 km
Állomások száma: 5 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

Töreki a Cinege patak medrében kialakított mesterségesen duzzasztott tavak mellett, egy gyönyörű természetvédelmi területen fekszik. A Cinege patak völgye utódja a Balaton kialakulása előtti időkből származó jellegzetes Dunántúli párhuzamos völgyekből álló vízhálózatnak. A völgyoldalakon és a völgytalpon megtalálható a Balaton felvidékről lehordott kvarc, vöröshomokkő és dolomitkavics. A jégkorszak után a patak és a Balaton üledékképző és felszínformáló hatásának köszönhetően számos földrajzi-ökológiai területtípus található. Így megtaláljuk a völgyben az erdős sztyeppi zónába tartozó erdő- és mezőtalajokat, az ártéri, lápi és réti ökológiai jellemzőket. A terület állatvilága is rendkívül változatos, számos védett fajt is tartalmaz: Emlősök: vidra, vizicickány, vízipocok, róka; Madarak: kiskócsag, barna rétihéja, parti fecske, gyurgyalag, fekete harkály, függőcinke; Hüllők, kétéltűek: vizisikló, füge gyík, tarajos gőte, vöröshasú unka, erdei béka, mocsári béka, kacagó béka, kecskebéka; Ízeltlábúak: réti szöcskerák, gyászpók, ugrópókok, közönséges temetőbogár, kék futrinka, aranyos bábrabló. Néhány jellegzetes növényfaj, amely megtalálható a Cinege völgyben: Fák: mezei juhar, hegyi juhar, cserfa, kocsányos tölgy, fehér fűz, magas kőris, hársfa, szilfa; Cserjék: mogyoró, veresgyűrű som, galagonya, kökény, fekete bodza, csíkos kecskerágó, varjútövis, sóskaborbolya, fagyal; Lágyszárúak: békatutaj, mocsári nőszirom, mocsári zsurló, tőzegpáfrány, őszi kikerics, gyepes séd búza, franciaperje, tavaszi hérics, pusztai kutyatej. A tanösvény kezdete a 7-es főút 116 és 117 km szelvénye között, az AVANTI benzinkút mögött található.
1. Cinege pihenő. A Cinegei pihenő a Cinege patak forrásától 200m-re található, megközelíthető a tanösvényen, illetve földúton autóval, kerékpárral, lóháton. A pihenőben szalonnasütő helyek, asztalok, fedett pihenő és toalett található. Tágas, füves területein nagyobb csoportok, vagy több kisebb baráti társaság és család is zavartalanul tudja eltölteni szabadidejét. 2. Cinege forrás
3. 250 éves erdei fenyő
4. Fecskepart. A Pannon idoszak üledékes talajra a jégkorszak hideg száraz éghajlatakor több méter vastag lösz rakódott le. A lösz rendkívül finom por, jellemzoje, hogy az erózió, vagy a bányászat hatására függoleges falban áll meg. Ilyen meredek falban fészkel a gyurgyalag és a vele gyakran közös telepet alkotó parti fecske.
5. Tóközi pihenő. A tóközi pihenő félúton található a 7-es főút és Töreki falu között. Fedett pihenő, szalonnasütő, játszótér és hatalmas füves terület található itt. Mivel kb.30 autó számára van parkolási lehetőség, kedvelt kirándulóhelye a környékbeli iskoláknak, óvodáknak, baráti társaságoknak, családoknak.
Kapcsolódó települések: Siófok,


Mielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!
[ful Velencei-tavi Tanösvény]
Tanösvény neve: Velencei-tavi Tanösvény
Hossza: 4 km
Állomások száma: változó
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: vízi tanösvény!

A Velencei-tavi Vízi Sportiskola és Szabadidőközpont és a Nádas-tó Környezetvédő Csoport már 9 éve (eddig mintegy 18 ezer fő részvételével) szervez, "Természetismeret óra a Velencei-tavon csapatkenukban" elnevezéssel kiránduló csoportokat. Tevékenységünkbe bekapcsolódtak a székesfehérvári Láncos Kornél Gimnázium tanárai, diákjai és kutató- túravezető munkájukkal segítik programunkat. A Velencei-tavi Vízi Sportiskola és Szabadidőközpont Agárdon van (Tópart u. 17.) a vasút állomástól 350 méterre. Budapestről óránként indulnak vonatok Agárdra. Szeretnénk hozzájárulni, hogy a Velencei-tó gazdag élővilágába bepillantást nyerhessenek és a természetben lezajló folyamatok egy részét megismerjék. Kialakítottunk egy kb. 4 km hosszú vízi tanösvényt, amit tervünk szerint túrakenukkal 1.5 óra alatt eveznek végig a résztvevők. A túra nem érint védett területeket, elkerüli a madárrezervátumot ezért nem engedélyköteles. A tanösvény útvesztői, növény és állatvilága hasonlatos a rezervátumban találhatóhoz /kivétel az úszóláp/.
Kapcsolódó települések: Gárdony,


Mielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!
[ful Vidrapark tanösvény]

Tanösvény neve: Vidrapark tanösvény
Hossza: 3.2 km
Állomások száma: 6 db
Megnyitás éve: 2005
Megjegyzés: Mikétől nyugatra vezető úton tábla jelzi a vidrapa

A látogatói központtól induló tanösvény útvonalát követve tárul ki előttünk a vidrának, Európa legértékesebb menyétféle ragadozójának természetes élőhelye, annak növény-, és állatvilága. A gátakon rackanyáj legel, a parasztudvaron régi magyar szárnyas fajták, tyúkok, pulykák és libák hangoskodnak. A töltés mentén haladva a tavon sárga virágú vízitök lebeg, körülötte tőkés récét, szürke gémet láthatunk. Távcsövünk segítségével a vízimadarak között cigányrécét is felfedezhetünk. A somogyi tavak képezik e védett, gesztenyebarna tollazatú récefaj fészkelési területeinek nyugati határait. A megfigyelőtoronyból nagyon jól áttekinthető a petesmalmi tórendszer. A tavi és erdei életterek találkoznak itt egymással, ennek köszönhetően rendkívül gazdag a terület élővilága. Ezt szaknyelven szegélyhatásnak is nevezzük. Egyszerre hallhatjuk a barátposzáta, a fekete rigó és a nádi madarak énekét. A nádas területen jól tanulmányozhatók a nádi énekesmadarak. Gyakran látunk vadászó szürke gémet, nagykócsagot, de rétisas és fekete gólya is felbukkanhat. A víztükör felett lebegő azúr kék színű jégmadarakat is megpillanthatunk. A Rinya-patak mentén haladva láthatjuk fészkelőhelyüket is, amelyet a patak leszakadt partfala rejt. A tanösvény tájba illeszkedő, náddal fedett megfigyelő- kunyhóhoz vezet bennünket. A kunyhóból náddal szegélyezett szigetre látunk, amely a parti madaraknak biztosít fészkelési lehetőséget. Bíbicek, kis lilék, kis vöcskök. A szigettől kicsit jobbra a kunyhó felé, a tavon túl látható egy száraz fa, májustól augusztusig gyurgyalagok napoznak az ágak végein. Ha szerencsénk van, barna kánya vagy rétisas telepszik a fára. A tanösvényen tovább haladva nádszigetek rajzolódnak ki előttünk, melyekben törpegémek fészkelnek. A nádból a nádi tücsökmadár pirregését hallani. Szemben az öreg tölgyfákon barna kánya fészkel. A tó fölött parti, molnár és füsti fecskék cikáznak.
Kapcsolódó települések: Lábod, Mike,
Forrás: www.turabazis.hu


Mielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!

Ajánló