Menü

2006.03.22.     Hozzászólás 0

Tanösvények - VIII. rész

A tanösvények bemutatásául szolgáló cikksorozatunk szerencsére olyan népszerű, hogy bevezetőt sem kellene írni hozzá. Azért annyit elárulunk, hogy melyik három ösvényről lesz itt szó:
1, Lóczy Gejzír tanösvény
2, Nőszirom tanösvény
3, őrtilosi Dráva-ártér tanösvény


Ha a korábbi részek valamelyikét nem olvasta, a megfelelő számra kattintva megteheti: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

[ful Lóczy Gejzír tanösvény]
Tanösvény neve: Lóczy Gejzír tanösvény
Hossza: 18 km
Állomások száma: 7 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

Az ország első, természetvédelmi bemutató céllal létesített tanösvénye. A szigetet keresztül-kasul behálózó turistautak között egységesen P+-vel jelölt útvonal mintegy 13 km hosszú. A tihanyi hajóállomástól az apáti templomromig tehetünk felfedező utat. A tanösvény névadója a környék neves szülötte, a földtudományok művelője volt a XX. század elején. Az útvonal fontosabb állomásai: 1. Indító térkép: Tihany, hajóállomás. 2. Ciprián-forrás, a félsziget egyetlen forrása, rétegforrás. (A rétegforrás két vízzáró kőzetréteg között bukkan a felszínre.) 3. Barátlakások. Valószínűleg I. András királyunk felesége révén a Kijevi Nagyfejedelemségből érkezett szerzetesek vájták ki. A túrázóknak érdemes különböző, a Tihany-vulkán kitörésével és a törmelékanyag vizes közegben való leülepedésével kapcsolatos jelenségeit is megtekinteni. (Áramlási, eróziós csatornák, különböző kőzetanyagú vulkáni por, lapilli, bombabeágyazódások, rétegződések, keresztrétegzettség. Látható a vulkáni bombák torzító hatása az egykor képlékeny, puha üledékben.) 4. Óvár, melynek oldalában pihenőpadot találunk. Feljebb kapaszkodva kiváló a rálátás s félsziget területére, a nyugati oldalon sorakozó tanúhegyekre: Csúcs-hegy, Nyereg-hegy (utóvulkáni tevékenység őrizte meg kúpformájukat), valamint a feltételezések szerinti kitörési centrumokra: Belső-tó, Külső-tó, Rátai-csáva (Harmadik-tó). 5. Kiserdő-tető, Szélmarta sziklák. 6. Pillantás a Külső-tóra. 7. Belső-tó. 8. Aranyház, a legismertebb gejziritkúp, többszörösen összetett sziklaépítmény. (Gejziritkúp: utóvulkáni forma, kova- és mésztartalmú forróvizes iszap feltöréséből származó földtani alakzat. A félsziget legjellegzetesebbnek tartott formái, egyedülálló földtani értékei.) Számos turistaút kereszteződik itt. 9. Gejzírmező (Somos-kúp, Sajmeggyes-kúp). 10. Szarkádi-erdő: Természetvédelmi kutatóház (Tölgyerdő). 11. Csúcs-hegy, a félsziget legmagasabb pontja: 232 m, oldalában Sobri Jóska barlangja (forrásbarlang, melynek keletkezését egy magyarázótábla ismerteti, hidrokvarcit, kovás mészkő, gejzirit kőzet látható). 12. Nyereg-hegy: a Csúcs-hegyet az Apáti-heggyel összekötő keskeny, sziklás gerinc, ahonnan gyönyörű kilátás élvezhető. A hegygerinc a félsziget egyik legértékesebb földtani objektuma. Ezen a helyen az egykori növényzetet a forróvizes iszap megőrizte, s a hidrokvarcitban ősnövénymaradványokra leltek. 13. Apáti-hegy, Árpád-házi templom (Sajkod közelében).
Kapcsolódó települések: Tihany, [ful Nőszirom tanösvény]
Tanösvény neve: Nőszirom tanösvény
Hossza: 1 km
Állomások száma: 6 db
Megnyitás éve: 2003
Megjegyzés: -

A tanösvényt a Tápió Közalapítvány 2003-ban hozta létre azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék homokbuckáinak és vizenyős rétjeinek élővilágát mutassa be egy rövid séta keretében. A terület érdekessége, hogy az egykori folyók hordalékkúpjainak homokhátságai és a Hajta-mocsár láprétjei egészen más élőhelyi feltételekkel közvetlenül egymás szomszédságában találhatóak. A tanösvény összesen 6 állomást tartalmaz, melyek az élőhelyek és a jellemző fajok leírása mellett a környező táj alakulásának történetét is röviden bemutatják. Az útvonal térképét az első tablón láthatjuk, valamint az oszlopokra, fákra festett lila jelzés mutatja az irányt. Miután a parkoló köszöntő tábláját elhagyjuk, az erdőbe érve egy rövid tájtörténeti állomás vár minket, melyben egykor itt élő, mai szemmel nézve meglepő állatfajok képeit is láthatjuk. Az első élőhelybemutató a homokbuckák közötti mélyedésben található homoki nyáras, mely a Duna-Tisza közi homokvidék jellemző képét idézi fel. Továbbhaladva egy fenyőültetvény képe tárul elénk, mely ugyan erdészeti telepítés eredménye, mégis az Alföldön nagyon gyakori élőhelytípus. A harmadik állomás a homokbuckák élővilágát mutatja be a magányos nyárfa tövében, különös tekintettel a gyepszint növényeire és lakóira. Utunk vége a dombról legyalogolva, a műút túloldalán lévő vizenyős rétek és bokorfüzesek területére vezet, mely a terület legértékesebb állomása. Májusban itt gyönyörködhetünk a szibériai és mocsári nőszirmok virágaiban, melyekről az ösvény a nevét kapta. A tanösvény vége egyben kiindulópontja a hosszabb időtartamú Hajta Természetismereti Túrának (8km), mely a Nagy-nádasba vezet egy izgalmas kirándulásra. A tanösvény hossza: kb. 1000 m Kísérőfüzet kapható: Tápió Közalapítvány, 2760 Nagykáta, Dózsa Gy. u. 19/G. Tel: 29-640-061, e-mail:kozalap@tapiovidek.hu Megközelítés: Nagykátáról a 311-es közúton Farmos felé haladva Göbölyjárás belterületén, a tápiószentmártoni bekötőúttól 300 m-re. Vasúton a Bp.-Újszász-Szolnok vasútvonalon Tápiószentmárton megállónál leszállva, kb 1,3 km gyaloglással Farmos felé a közút mellett. Túravezetés igényelhető: Tápió Közalapítvány 06-29-640-061 Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet 06-29-441-262
Kapcsolódó települések: Tápiószentmárton, [ful őrtilosi Dráva-ártér tanösvény]
Tanösvény neve: őrtilosi Dráva-ártér tanösvény
Hossza: 2 km
Állomások száma: 20 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

A mintegy 2 km hosszú tanösvény az őrtilosi vasútállomásról, a drávai vízitúrák táborhelyéről indul és 20 tájékoztató tábla segítségével mutatja be a látogatóknak a Dráva folyó és az ártere természeti értékeit. Az indulásnál megcsodálhatjuk a Dráva és a Mura folyók találkozásának páratlan látványát.
Kapcsolódó települések: őrtilos,
Forrás: www.turabazis.hu