Menü

2006.03.13.     Hozzászólás 0

Tanösvények – VII. rész

A szokásosnál hamarabb, már hétfőn bemutatjuk a tanösvények bemutatásával foglakozó cikksorozat legújabb részét. A 7. „triumvirátus” tagjai:

1, Kányavári-sziget Tanösvény
2, Kitaibel tanösvény
3. Kovácsi-hegy (Zalaszántó) Tanösvény


Ha nem olvastad a korábbi cikkeket itt most megteheted: 1, 2, 3, 4, 5, 6.


[ful Kányavári-sziget Tanösvény]
Tanösvény neve: Kányavári-sziget Tanösvény
Hossza: 3 km
Állomások száma: 15 db
Megnyitás éve: 2002
Megjegyzés: -

A Kis-Balaton egyetlen szabadon, kísérő és engedély nélkül látogatható helye. Hossza 3 km, 15 állomást fűz fel körút formájában. Megközelíthető a Sármellék és Balatonmagyaród közötti útszakaszról. Jól kiépített út, parkolóhely, kilátótornyok, ismertető táblák fogadják a látogatókat 2002 nyara óta.
A kis szigeten a séta elején térképet láthatunk a Kis-Balatonról és a Kányavári-szigetről, majd a helybeli madárvilágról (vöcsök- és récefélék, gémfélék, kócsagok, nádi énekesmadarak, vízicsibefajok) következnek információs táblák. Ezután egy madárleshelyre érkezünk, ahol a szép kilátást is élvezhetjük a madarak röptének megfigyelése közben. A következő állomások témái: élőhelyek, fészkelősziget, sirályok, csérek, a helyben költő ragadozó madarak, erdei fajok. A fából ácsolt kilátóháznál a varjúfélékről és a denevérházakról tudósítanak. Madárodúk, az odútelepítés tudnivalói után a Kis-Balatonnál eddig észlelt madárritkaságokról kapunk információt. Végül a helyszínen alkalmazott vízügyi-természetvédelmi módszerekről látunk térképes ábrát.
Kapcsolódó települések: Balatonmagyaród [ful Kitaibel tanösvény]
Tanösvény neve: Kitaibel tanösvény
Hossza: 3 km
Állomások száma: 9
Megnyitás éve: 1993
Megjegyzés: -

Magyar nyelvű ismertető táblák, 3 km, vezető füzet kapható A Marcal-medence sík vidékéből szigetszerűen kiemelkedő magányos óriás, a Somló számos természeti értéket őriz napjainkig: a különleges bazaltformák ritka növény- és állatfajoknak nyújtanak otthont. A Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességeit mutatja be a botanikus Kitaibel Pál nevét viselő, 3 km hosszú, 9 állomásból álló önmagába visszatérő tanösvény. Az ösvény könnyen megközelíthető a 8-as számú útról leágazó, a Somlóvásárhely és a Somló közötti bekötőútról, a Margit-kápolnától indulva. Indítóhely: Szent Margit kápolna Jelzése: sárga "T" és a vele részben összefonódó S turistajelzés, hossza: 3 km. A Somló Tájvédelmi Körzet természeti szépségeit, érdekes látnivalóit tárja fel a természetvédelmi kezelésben álló tanösvény. Az út teljes egészében védett és fokozottan védett területen halad. Kitaibel Pál (1757-1820) természettudós, botanikus nevét viseli, aki először foglalkozott érdemben a Somló természetrajzával.
Állomáshelyek:
1. Kiindulási pont
2. A bazalt pusztulása
3. Élet a bokorerdőben
4. A kaszálórét
5. A gyepek állatvilága
6. A Somló vára
7. A Somló erdői
8. A Somló erdőinek állatvilága
9. A bazalttufa
Kapcsolódó települések: Somlóvásárhely [ful Kovácsi-hegy Tanösvény]
Tanösvény neve: Kovácsi-hegy (Zalaszántó) Tanösvény
Hossza: 6 km
Állomások száma: 18db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

A településről induló, közel 6 km hosszú, 18 állomásból álló, jól kiépített tanösvény magyar és angol nyelvű táblái a Kovácsi-hegycsoport természeti értékeit mutatják be.
1. Indító tábla
2. Madárvilág
3. Az utolsó fás legelő
4. Békák és gőték
5. Égeres láperdők és égerligetek
6. Gyíkok és kígyók
7. Emlősállatok
8. Bükkösök
9. Gyertyános-tölgyesek
10. Geológiai és természeti értékek
11. Cseres-tölgyesek
12. Szent Donát kápolna
13. Hegy- és dombvidéki mélyutak
14. Szent Kozma és Damján templom
15. Szent Vendel-kápolna
16. Vízimalom
17. Tájház
18. Szent Vendel szobra
Kapcsolódó települések: Zalaszántó,
Forrás: www.turabazis.hu

Ajánló