Menü

2006.03.08.     Hozzászólás 0

Tanösvények – VI. rész

Az időjárás még nagyon változékony ugyan, de már nincs annyira hideg mint pár héttel ezelött. Ilyen időben már bátran ki lehet menni a szabadba túrázni egy jót.
Éppen ezért a már bemutatott tanösvények után (15db) újabb hármat ajánlunk figyelmükbe:

1, Hajta Természetismereti Túra
2, Hegyes-tű geológiai bemutatóhely és tanséta
2, Jakabhegyi Tanösvény


[ful Hajta Természetismereti Túra]
Tanösvény neve: Hajta Természetismereti Túra
Hossza: 8 km
Állomások száma: (nincs megadva)
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -
Ez a túraútvonal nem része az országosan jelzett útvonalhálózatnak, hanem inkább egy hosszabb tanösvénynek mondható, melynek állomásait a tablók helyett számozott oszlopok jelölik. Az út mentén látható élőhelyekről a túrához tartozó kísérőfüzetben találhatunk leírásokat. A túra a Nőszirom tanösvény utolsó tablójától indul, lefelé a rekettyefűz bokrok irányába. A nádason pallók vezetnek át, mivel kora tavasszal a láprét több helyen vízben áll. Majd a vasúti töltés mellett a kosboroktól tarkálló mocsárréten a vasúti átkelő felé vezet az út. A töltésen túl a földutat kell követnünk, át a kőhídon a Hajta Bíbicfészki-ágáig, ahol az első állomás a kisvízfolyást jelöli. Az útvonalon továbbhaladva megművelt szántók mellett visz utunk egészen a madármegfigyelő toronyig, melyből kitűnő panoráma nyílik a Nagy-nádas madárparadicsomára. (Távcsövet vigyünk magunkkal!) Az ösvény az egykori víztározó töltésén vezet tovább, egészen a vadászház közelében fehérlő szikesekig, melyeket tavasszal a kamillatenger illatfelhője borít. Érdemes itt kicsit elidőzni és alaposabban szemügyre venni a szikesek terepasztalát és apró növénykéit is. A szikesek élővilágáról a közeli Sziki tanösvény tábláin további hasznos információkat olvashatunk, ha teszünk egy rövid kitérőt Farmos felé. Amennyiben mégis a töltésen folytatjuk utunkat, az útjelző oszlopokat követve a régi nádfeldolgozó telep felé kell vennünk az irányt. A gátőrháznál a hídon és a vasúti töltésen átkelve a zárt homokpusztagyepek földjére érkezünk, melyek tavaszi virágtakaróján lepkék százai táncolnak a melegben. Megkereshetjük az illatos kakukkfüvet, és zsályákat, a sárgálló héricseket, vagy a bíborvirágú magyar szegfüvet is. A 311-es műút túloldalán az út a fenyőerdőkön és akácosokon keresztül visz vissza egészen a Nőszirom tanösvény parkolójába, a túra végállomására.
Kísérőfüzet kapható: Tápió Közalapítvány, 2760 Nagykáta, Dózsa Gy. u. 19/G. Tel: 29-640-061, e-mail:kozalap@tapiovidek.hu
Megközelítés: mint a Nőszirom tanösvénynél
Túravezetés igényelhető: Tápió Közalapítvány 06-29-640-061
Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet 06-29-441-262 [ful Hegyes-tű]
Tanösvény neve: Hegyes-tű geológiai bemutatóhely és tanséta
Hossza: (nincs megadva)
Állomások száma: (nincs megadva)
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

Nyitva április 15-től október 31-ig
Hegyestű bazaltkúpjánál csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaon-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait.
Megközelíthető a Zánka-Köveskál közötti útszakaszról elágazó monoszlói közútról, kiépített, erdei autóúton vagy gyalog 20 perces sétával. Zánkáról turistajelzések (S) segítségével.
A felhagyott bánya épületeiben megtekinthető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található földtani képződmények gyűjteménye, a térség földtörténeti ismertetése, a Hegyes-tű vulkán működésének rajzos modellje, a kézi fejtésű kiskockakő bányászati emlékei. Faliképeken a Balaton-felvidéki hegyek közel 400 millió évének történéseit, rajzos jelekké formált földtani eseményeit lehet követni, földtani időegységekre bontva, a legidősebb, sötétszürke agyagpala képződésétől a tűzhányók kitörésein át az ember megjelenéséig.
A szabadtéren elhelyezett hatalmas kőtömbök a környék kőfejtőinek termékeiről nyújtanak tapinthatóan érzékletes benyomást. A hegy belseje a kőbányászat során feltárult, s a közel 50 m magas bányafal a fiatal, alig 4-6 millió éves tűzhányó titkait is felfedi. A vulkáni kürtőben megdermedt bazaltláva a kihűlés folytán sokszögletű, impozáns, függőleges oszlopokban maradt meg. A rakott szoknyára emlékeztető látvány hazánkban egyedülálló élményt nyújt. Sétánk során csodálatos panorámájú kilátásban is gyönyörködhetünk, ahol Somogyi Győző rajza segíti a tájékozódást. A bemutatóhely látogatható: április 15. - október 31. között naponta. [ful Jakabhegyi Tanösvény]
Tanösvény neve: Jakabhegyi Tanösvény
Hossza: (nincs megadva)
Állomások száma: 11 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

A Mecsek legrégebbi tanösvényét a Nyugat-Mecsekben elhelyezkedő Jakab-hegyen alakították ki. A mai időkre azonban a teljesen tönkrement táblák felújítása mindenképpen szükségessé vált. Ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 1998-ban úgy döntött, hogy a régi táblákat kicseréli, valamint új típusú, tematikájú táblákat is kihelyez. Az újonnan kialakított, geológiai és így már kultúrtörténeti értékeket is bemutató 11 táblás tanösvény megimsertet a terület földtörténetével, kialakult érdekes földtani formakincseivel, valamint az ősidőktől a hegyet lakhelyéül választó ember évezredes emlékeivel.
Állomásai: 1. Cserkúti dombsor
2. Babás szerkövek Ny-i vége
3. Jakabhegyi konglomerátum (Jubileumi kereszt alatt)
4. Babás szerkövek K-i vége
5. Remetebarlang
6. Zsongorkő kilátó
7. Jakabhegy: tó
8. Pálos kolostor
9. Földvár
10. Halomsírok
Kapcsolódó települések: Cserkút, Kővágószőlős,
Forrás: www.turabazis.hu

Ajánló