Menü

2006.03.01.     Hozzászólás 0

Tanösvények – V. rész

A jól bevált módon, most is 3 útvonalat ajánlunk a figyelmükbe:

1, Ezüsthárs Tanösvény
2, Fehér gólya tanösvény
3, Forrás-hegy tanséta

Kedves olvasóink!
Ha szeretnének hozzászólni a tanösvények cikksorozathoz, regisztráljanak a fórumunkba és a túrázás topicban meghtehetik!

[ful Ezüsthárs Tanösvény]
Tanösvény neve: Ezüsthárs Tanösvény
Hossza: 6.2 km
Állomások száma: (nincs megadva)
Megnyitás éve: 2003
Megjegyzés: -
a Szigetvári Erdészet új tanösvényt alakított ki a Dél-Zselicben, mely az Almáskeresztúr fölött foglalt László-forrástól a mozsgói Szent-kútig vezet, 6,2 km hosszan. Az útvonalat hársleveleket ábrázoló turistajelzések jelölik, melyeket Fogaras Csaba és Strasser Péter, a Dél-Zselic TK természetjárói festettek fel. A tanösvény állomásainak tájékoztató tábláit osszel helyezi el az erdészet.
Következo pont a 2002-ben foglalt László-forrás, mely erdoben, egy szép metszodésben bújik meg, Almáskeresztútról félórányira. Mellette egy felhagyott kis agyagbánya, romantikus hely. Itt található a Szigetvári Erdészet által kialakított "Ezüsthárs" tanösvény egyik végpontja. A László-forrás vékonyan csordogál, de ez állandó vízhozam, télen-nyáron, esos és aszályos idoben egyaránt számíthatunk itt vízre. Tovább indulunk a tanösvényen. A hársleveleket ábrázoló turistajelzések vadonatújak, jóformán még meg sem száradtak. A tanösvény új tájékoztató tábláit még nem látjuk, csak a régiekkel találkozunk imitt-amott. Állítólag még ez év oszén elkészülnek az újak. A 6,2 km hosszú útvonal végigjárása szép program lesz az iskolásoknak, érdeklodoknek. Másfél óra múlva érünk Mozsgóra, a focipályához, a Szent-kúthoz (ez a tanösvény másik végpontja, de ez a forrás nem folyik).
Kapcsolódó települések: Almáskeresztúr, Mozsgó [ful Fehér gólya tanösvény]
Tanösvény neve: Fehér gólya tanösvény
Hossza: 2 km
Állomások száma: 8 db
Megnyitás éve: 1999
Megjegyzés: vízes élővilág a Tápió mentén

A tanösvényt széles társadalmi összefogással hozták létre a falu polgárai a WWF Magyarország 1999-ben elindított "Kisvizek védelme" című programjának keretében. A 8 megállóhelyet tartalmazó útvonal a Tápió-patak jobb partján halad a Néprajzi Háztól egészen a helyi horgásztóig. Az állomásokat számozott faoszlopok jelzik a patak mentén, melyekhez az ismereteket a kísérőfüzet tartalmazza. Emellett a Néprajzi Ház udvarában még 4 színes tabló is található, melyek kiegészítik a füzet információ tartalmát.
A tanösvény célja a kisvízfolyások és a vizes területekhez kapcsolódó élővilág bemutatása a Tápió adottságaira fókuszálva.
Az első állomás a névadó fehér gólyáról szól, mely évek óta rendszeresen visszatérő lakója a villanyoszlop tetején lévő fészeknek. Majd a kövesút mellett a hídnál jobbra fordulva elindulhatunk a patak partján Tápiógyörgye irányába. Útközben az egyes állomásokon nyomon követhetjük a folyó felszínalakító munkáját, megismerhetjük a patak lakóit, a vízparti növényzetet, és rövid betekintést nyerhetünk a környező táj változásának történetébe is. A füzet emellett bemutatja a környező nádasokban és bokrokban fészkelő, valamint a szántók fölött körző leggyakoribb madarakat is. A tanösvény mellett érdemes időt szentelni a Néprajzi Ház épületeinek megtekintésére is. A hagyományosan háromosztatú parasztházban az egykori szelei lakóház bútorait és használati tárgyait, a melléképületben pedig egy korabeli kovácsműhely berendezéseit és szerszámait láthatjuk.
Kísérőfüzet kapható: a tápiószelei Blaskovich Múzeumban és a Néprajzi Házban, (Tel: 53-380-061), valamint a Tápió Közalapítvány irodájában (Tel: 29-640-061)
Megközelítés: Tápiószelén a 311-es közúton Cegléd felé haladva a Tápió-híd után 50 m-re, balra található a Néprajzi Ház, a kiindulási állomás
Túravezetés igényelhető: Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet 29-441-262 v. 06-70-3303-839
A Néprajzi Ház bemutatása: Blaskovich Múzeum Tel: 53-380-061 [ful Forrás-hegy tanséta]
Tanösvény neve: Forrás-hegy tansétány
Hossza: 0.6 km
Állomások száma: 3 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -
Magyarország első, tudományosan feldolgozott földtani alapszelvénye, amelyet Böckh János geológus fedezett fel a XIX. század végén. A település határában Z turistajelzés fűzi fel kis körséta (kb. 0,6 km) formájában az egykori kőnyerőhely nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani, rétegtani érdekességeit. A biztonságosan kiépített erdei ösvény, védőtetővel ellátott bemutatófal, három szöveges, rajzos információs tábla a triász időszaki Tethys-ősóceán üledékeinek és a Föld tűzhányóműködésének 200-245 millió éves, megkövült világát mutatja be. Kőzet- és ősmaradványgyűjtés a kijelölt helyen engedélyezett. A geológiai bemutatóhely a helyi önkormányzat kezelésében van, ismertető kiadvány segíti a látogatókat.
Kapcsolódó települések: Felsőörs
Forrás: www.turabazis.hu
Az előző részek: Tanösvények – I. rész
Tanösvények – II. rész
Tanösvények – III. rész
Tanösvények – IV. rész

Ajánló