Menü

2006.03.29.     Hozzászólás 0

Tanösvények - IX. rész

Erre a hétre az alábbi triót szeretnénk figyelmükbe ajánlani:

1, Sárcsikút Tanösvény
2, Sóstó tanösvény
3, Szádvár Tanösvény


Ha a korábbi részek valamelyikét nem olvasta, a megfelelő számra kattintva megteheti: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

[ful Sárcsikút Tanösvény]
Tanösvény neve: Sárcsikút Tanösvény
Hossza: (nincs megadva)
Állomások száma: 10 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -
A Kab-hegy északnyugati oldalában, bükkösök, cseresek árnyékában létesített tanösvény és pihenőhely. A (S-) jelzett turistaút menti Sárcsi-kút szépen kiépített erdei pihenőhelyétől indul. Kizárólag gyalog közelíthető meg. Az ösény részben jelzett úton, részben irányító táblák segítségével 1,5-2 óra alatt járható be. Állomásain képes-szöveges táblák vannak.
1. térkép a környékről
2. A Bakony kialakulása
3. A Kab-hegy geológiai felépítése
4. A Kab-gey legfontosabb erdőtársulásai
5. Pokol-lik barlang
6. A térség növényvilága
7. A térség állatvilága
8. Egy vulkáni kitörés metszete
9. Geológiai bemutató, kőtár
10. Vadbemutató
Kapcsolódó települések: Ajka,


Mielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!
[ful Sóstó tanösvény]
Tanösvény neve: Sóstó tanösvény
Hossza: kb. 5 km
Állomások száma: 20 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

A tanösvényt Székesfehérvár Megyei Jogú Város felkérésére Takács András Attila tervei alapján a Zsombék Természetkutató Egyesület hozta létre 2000-ben, a Sóstó Természetvédelmi Terület és a Székesfehérvári Homokbánya Természetvédelmi Terület értékeinek bemutatására. A tanösvény teljes hossza 6630 m.
Állomások: 1. Özönnövények
2. Panoráma
3. Madárlesen
4. NaTúra Kódex
5. Keleti kapu - indító tábla
6. Gombák a Sóstón
7. Nádgazdálkodás
8. Tájtörténet
9. Északi kapu - indító tábla
10. Kiserdő
11. Mocsárrét
12. Belső-tó
13. Sztepprétek
14. Láprétek
15. Lődombok
16. Székesfehérvári Homokbánya Természetvédelmi Terület
17. Sárkány-kúti dűlő
18. Tanösvényünk története
19. Vizi gerinctelenek
20. Vesszőkosár, teknő, kópic
21. Kétéltűek és hüllők a Sóstón
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Fejér Megyei Csoportjának tagjai 1986-ban kezdték el a Sóstó és Homokbánya botanikai és ornithológiai feltárását. ennek eredményeként 1990. novemberében országos védettséget kapott a homokbánya "botanikai eldorádója", a lodombok gyurgyalag és partifecske kolóniája, és a vízmu erdo kékvércse telepe. Az 1991-93. évek során több tonna szeméttol mentesítették a Homokbánya kubikgödreit a Gaja Környezetvédo Egyesület által szervezett szemét- és hulladékgyujto táborok. 1993-ban az orchideák védelmére épült az elso bürü a nagy kubikgödörben, de a híd faanyagát felügyelet híján elhordták. 1996-ban a Zöld Kerekasztal Társaság (ZKT) és a Herosz Fejér Megyei Szervezete segítségével létrejött az elso botanikai tanösvény. Ezen elso információs táblát a Herosz, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a ZKT állította 1998-ban a Székesfehérvári Homokbánya Természetvédelmi Terület bemutatására. Az ösvényt kialakító táborok diákjai három nyarat végig dolgoztak az elso nyomvonal kialakításán, de a karbantartás forrás hiányában elmaradt, és az ösvényeket benotte a növényzet. 1999-ben a Zsombék Természetkutató Egyesület (TKE) elkészítette a Sóstó védetté nyilvánítási dokumentációját, amely 2003. januárjában lett helyi jelentoségu természetvédelmi terület. 2000-ben a Zsombék TKE tervezte meg a Sóstó és a Homokbánya bemutatását célzó tanösvény nyomvonalát és tájékoztató tábláit, majd az Alcoa alapítvány anyagi támogatásával vett igazi lendületet a területfejlesztés. 2001. tavaszán került átadásra az elso 5 km-es tanösvényszakasz, 8 db információs táblával, 110 méter bürüvel és egy madármegfigyelo kilátóval a Sóstó északi medencéjében, 2002-ben 6 tábla, és a sziget körül 150 méter bürü épült. 2003-ban 4 db tábla, és 70 méter bürü készült el, valamint bovült a nyomvonal 1,3 km-rel. 2003-ban épült meg a nyitott erdei tanterem a szigeten, valamint a keleti és a nyugati bejáratot orzo "Kócsag-kapuk", melyeket a látogatók "zsiráfnak" becéznek. 2004. oszén allt a természet szolgálatába a "Zöldtanya" (késobb információs központ és tájmúzeum), az udvarán sátorozási lehetoséggel. 2005. tavaszán került átadásra a Szárcsa úti bürü folytatásaként a "Kócsag-torony". A tanösvény záró 700 méteres szakasza a stadion mellett épül majd, a tervezok reményei szerint még 2005-ben. A tanösvény jelenlegi hossza 5 km. Nem hivatalos honlap a Sóstóról:
http://kovat.szrmkk.hu/sosto/sosto.html
Kapcsolódó települések: Székesfehérvár,


Mielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!
[ful Szádvár Tanösvény]
Tanösvény neve: Szádvár Tanösvény
Hossza: 4.5 km
Állomások száma: 12 db
Megnyitás éve: 2004
Megjegyzés: -

A ménes-völgyi Szalamandra-háztól induló tanösvényt az Aggteleki Nemzeti Park 2004 elején létesítette. Útvonala a Szádvár környékének mozaikos erdőtípusait, forrásait, s a várrom kultúrtörténetété bemutatva, 12 tábla ismertetésével kalauzol körbe a várhegyen. A tanösvényvezető-füzet a Baradla-barlang látógatóközpontjaiban és a Szalamandra-házban szerezhető be.
Útvonala (4,5 km): 1. Ménes-völgy
2. Tetves-kút
3. Szádvár
4. Lakatos-forrás
5. Ménes-völgy
Forrás: www.turabazis.huMielőtt túrázni indul, válogasson a Sherpa és a Merell túrafelszerelései között!