Menü

2006.02.21.     Hozzászólás 0

Tanösvények – IV. rész

Ezúttal is három újabb tanösvényt mutatunk be Önöknek.
Az e heti hármas:

1. Búbos Vöcsök tanösvény,
2. Buruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) Tanösvény,
3. Eperjes Tanösvény .

Ha lemaradt az első három cikkről, itt bepótolhatja: 1. 2. 3.

[ful Búbos Vöcsök tanösvény]
Tanösvény neve: Búbos Vöcsök tanösvény
Hossza: 2 km
Állomások száma: 13 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: Kis-balaton

Magyar-német nyelvű ismertető táblák, 2 km
A Kányavári-sziget a Kis-Balaton védett vizes élőhelyeinek olyan része, amely kísérő és engedély nélkül látogatható. Megközelíthetősége kiváló a Sármellék és Balatonmagyaród közötti útszakaszról. A vízfelületre benyúló sziget kiemelkedő szépségű tájképi látnivaló, amelynek bejárata egy különleges látványt nyújtó fahíd.
A 2002. nyarától látogatható, 13 állomásból álló, 3 km hosszú, önmagába visszatérő tanösvény elsődleges célja a Kis-Balaton változatos madárvilágának bemutatása, melyet ismertető és telepítési célzattal néhány denevérodú egészít ki.
Kapcsolódó települések: Zalavár [ful Buruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) Tanösvény]
Tanösvény neve: Buruczky Ferenc (Kovácsi-hegy) Tanösvény
Hossza: 8 km
Állomások száma: 10 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -
A környék fiatalon elhunyt, lelkes, nagy tudású, természetvédő meteorológusáról kapta a nevét. Kettős körséta, 8 illetve 4 km-es út bejárásával, valamint a zalaszámtói tanösvénnyel összekötve is megtekinthető a Kovácsi-hegy leghíresebb földtani természeti kincse, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett része, a nevezetes "bazaltutca". A Kovácsi-hegycsoportoto borító bazalt nyugati és délnyugati peremném suvadásos letörés következtében hosszan elnyúló különleges, fekete kőárokfolyosó keletkezett a bazalttömbök között. Kialakulásában az erős szélviharok is közrejátszottak, amelyek a bazaltot alátámasztó pannóniai rétegeket - így a könnyen lepusztuló homokot is - kifújták. A bazaltutcában számos üreg, nyílás, barlangszerű hasadék ismert, mint pl. a Vadlány-lik. A turistajelzések is keresztezik tanösvényünket, amelyet egységesen fehér alapon fekete madár jlezéssel láttak el létrehozói. Megállóhelyein (10 db) a térség földtani, növénytani, állattani értékeinek ismertetése mellett, négylábú vadak nyomolvasására is megtanítanak bennünket.
Kapcsolódó települések: Nagygörbő, Vindornyaszőlős, [ful Eperjes Tanösvény]
Tanösvény neve: Eperjes Tanösvény
Hossza: 4.5 km
Állomások száma: 17 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: geológiai változatosság
A helyi védettséget élvező Eperjes-hegy keleti és nyugati oldalában "nyolcast" leíró, 4,5 km hosszú körút, több információs táblával és a megállókat ajánló jelzőkaróval. Jelzése (ZT). Különlegessége a geológiai változatosság, nemzetközi hírű földtani feltárások. Indulási helye: Olaszfalu , a Major utca végén, a parkolótól vagy a 82-es út olaszfalui régi kövesút elágazásából (buszmegálló), a feszülettől (ZN) jelzésű bekötő szakasszal. Megállóhelyei a földtörténeti időkbe vezetnek vissza, a kőzetek millió években mérhető korát jelölve.
1. indító térkép
2. Tájrendezés - 2001
3. őskarszt, 102 millió év
4. Kréta mészkő, 103 millió év
5. Kislevelű hárs
6. Jégkorszak, 15 ezer év
7. Tengeri liliom, 113 millió év
8. Térdránc, 110 millió éves mészkőben
9. Eperjes hegyi mészkő, 105 millió év
10. Rézsikló
11. Triász, jura, kréta mészkőrétegek, 210-115 millió év
12. Jura, kréta mészkőrétegek, 205-140 millió év
13. Kőzetgyűjtőhely
14. Idős vadcseresznyefák
15. Zsomboly
16. Kőfaragások
17. Mészégető
Forrás: www.turabazis.hu

Ajánló