Menü

2006.02.14.     Hozzászólás 0

Tanösvények – III. rész

Már két cikket írtunk ugyan, de szerencsére még mindig bőven akad tanösvény kicsiny, ám annál szebb hazánkban. Így most 3 újabb túraútvonalra szeretnénk felhívni a figyelmüket!
A következő nyerő hármas:

1, Borostyán tanösvény
2, Boroszlán tanösvény
3, Borz tanösvény


Ha nem olvasta az első 2 cikket, itt megteheti: 1. cikk, 2. cikk.

[ful Borostyán tanösvény]
Tanösvény neve: Borostyán tanösvény
Hossza: 6 km
Állomások száma: 9 db
Megnyitás éve: 2004
Megjegyzés: -

Újabb tanösvényt jegyezhettek a lista "aljára"! Tavaly (úgy 2004 szeptemberétol) tudniillik Tokajban is létezik ilyenféle látványosság, mégpedig ugyanolyan néven, amin (toletek tudjuk) már Debrecenben is van egy. Sebaj, a vén Kopaszra kétfelol feltekergo (gyakorlatilag a régi kék és piros jelzést egybekapcsoló) helyi Borostyán út egy állomással mégiscsak lepipálja a civisek vívmányát! Így összesen kilenc tábla hirdeti a hely szépségeit (Fellini után szabadon valójában 8 és 1/2, mert a két kezdoponton elhelyezett tájékoztató tök egyforma), illetve a korábbi egy se helyén tíz szeméttároló alkalmatosság és két pihenohely is szolgálja innentol az ügyet. Úgyhogy kéretik nyilvántartásba venni eme 4-6 kilométeres kellemes kitérot (egy ponton lehetoség nyílik ugyanis a rövidítésre), aminek tehát BORostyán tanÖSVÉNY a becsületes neve. (Merthogy Tokaj hegye és neve kapcsán kénytelenek voltunk kiaknázni, és a tipográfiával némileg ki is hangsúlyozni a szóalakban rejlo lehetoségeket.)
Kapcsolódó települések: Tokaj [ful Boroszlán tanösvény]
Tanösvény neve: Boroszlán tanösvény
Hossza: 7 km
Állomások száma: 8 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

Indulási helye a Bakonybél - Pápa közötti közúton, Bakonybéltől északra, a Gerence-völgyben létesített parkoló. A Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet kiemelkedően szép erdőterületén, mészkőkarros környezetben, a (P-) és a (P+), illetve a (PB) jelzésen vezet. A műút mellett, a buszmegállónál találjuk a térképes indító táblát. A teljes körút 7 km hosszú, nyolcast formázó ösvény, rövidebbik körútja 2 km, az Odvas-kő-barlangnál kanyarodik vissza. Indító térképén 7 állomást jeleznek.
Kapcsolódó települések: Bakonybél [ful Borz tanösvény]
Tanösvény neve: Borz tanösvény
Hossza: 2.8 km
Állomások száma: 12 db
Megnyitás éve: 2001
Megjegyzés: -

A 2001-ben az Északerdő Rt. Jósva-Tornai Erdészeti Igazgatósága által létesített tanösvény a természeti értékek bemutatása mellett a területen folyó erdő- és vadgazdálkodással, jellegzetes erdőtípusokkal, az erdők gazdag élővilágával infomrációs táblák segítségével ismertet meg. A 12 tájékoztató állomást összekötő körsétatanösvény vezetőfüzete a Baradla-barlang látogatóközpontjában és a szelcepusztai szálláshelyen szerezhető be.
Útvonala (2,8 km): 1. Szelcepuszta
2. Zöldes-bérc nyerge
3. Szelcepuszta
Kapcsolódó települések: Komlóska
Forrás: www.turabazis.hu

Ajánló