Menü

2006.02.02.     Hozzászólás 0

Tanösvények – II. rész

Az első részben bemutatott három ösvényt, most újabb három követi.
Ha valaki úgy érzi, hogy már nagyon kikívánkozik a szabadba, hát ne fogja vissza magát. Jól felöltözni, sapka, sál, kesztyű, termoszba forró tea vagy esetleg kávé, túrabot a kézbe és már indulhat is!
A soron következő trió:
Baradla tanösvény
Bazaltorgonák tanösvény
Bíbic tanösvény

[ful Baradla tanösvény]
Tanösvény neve: Baradla Tanösvény
Hossza: 7 km
Állomások száma: 18 db
Megnyitás éve: 1983
Megjegyzés: aggtelek - jósvafő
Az Aggteleki Nemzeti Park első tanösvénye 1983-ban létesült. A Baradla-barlang bejáratait összekötő felszíni túraútvonalon - a fedett és a nyílt karszt határán - a látogatók a terület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg. Az érintett látnivalókhoz 18 tábla fűz közérthető magyarázatot. A tanösvényvezető-füzet a Baradla-barlang látogatóközpontjában szerezhető be. Útvonala a (S-) jelzésen (7 km): 1. Baradla-barlang aggteleki bejárat
2. Tó-hegy
3. Baradla-barlang vörös-tói bejárat
4. Tengerszem
5. Baradla-barlang jósvafői kijárat
Kapcsolódó települések: Aggtelek [ful Bazaltorgonák tanösvény]
Tanösvény neve: Bazaltorgonák Tanösvény
Hossza: 4 km
Állomások száma: 7 db
Megnyitás éve: 2002
Megjegyzés: -

Megközelíthető a Tapolcát Raposkával összekötő útszakaszról. A Szent György-hegyen húzódik, hossza közel 4 km. Szükség szerint kiépített körút, amely közel 200 méteres szintkülönbséggel járható be. Indulóhelye: az egykori bazaltbánya udvara. A tanösvény néhol összefonódik az Országos Kéktúra útvonalával is.
Állomáshelyek: 1. Indító rétkép, köszöntő
2. Növényvilág, védett, őshonos és betelepített fajok a hegyen
3. Jégbarlang (Sárkány-barlang)
4. Bazaltorgonák
5. Tájhasználat, legeltetés
6. Kilátópont, panorámakép
7. Állatvilág, a hegy védett és nem védett fajai
A tanösvény indítóhelyén, a hegy oldalában jókora "seb" tátong. A balatoni bazaltbányászat a múlt században "végigpusztított" a Balaton-part északnyugati felén. Ám az esztétikailag zavaró látványt nyújtó bányafal értékes geológiai információkat tartalmaz, oktatási helyszínként roppant tanulságos. Látjuk a tűzhányó belsejét, működésének termékeit, melyek között hatalmasabb bombákat fedezhetünk fel, mint amilyet a jelenleg is működő Etne hány ki magából. A Szent György-hegy orgonasípokat mintázó pompás sziklacsoportja bástyaszerűen meredezik az égbolt felé, messziről hívogatja a túrázókat. A bazaltoszlopok aljában húzódó hegylábi törmeléklejtő, mint egy különleges szőnyeg teríti be a hegy alját (lábát) a fagy hatására felaprózódott, gravitációs úton összehalmozódott bazaltzúzalékkal. Fantasztikus, holdbéli hangulata van e sajátos szőnyegnek, életnek nyoma alig van, csupán néhány zuzmó tengődik a kőzettörmelék felszínén. A bazalthegyek nemcsak geológiai értékek, festői tájkép részei, hanem számos ritka növény- és állatfaj élőhelyei is. Napsütötte szikláin virít a cselling-páfrány hazánkban egyedülálló csoportja, együtt a pikkelyharaszttal és a Lumnitzer-szegfűvel. A lisztes berkenye több, a helyhez kötődő változata is megkapaszkodik a sziklák repedéseiben. A hegyen, fenn a sziklákon és az erdőben fészkel a ritka holló, vörös vércse, kövirigó.
Kapcsolódó települések: Raposka [ful Bíbic tanösvény]
Tanösvény neve: Bíbic tanösvény
Hossza: 5.2 km
Állomások száma: 4 db
Megnyitás éve: 2004
Megjegyzés: -

A tanösvényt a helyi önkormányzat hozta létre 2004 tavaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai közreműködésével, hogy a faluban és a környezetében lévő területek élővilágát bemutassa. A Tápió-vidéken Györgye határában található a legtöbb szikes tómeder, melyeken esős években különösen gazdag madárvilág gyűlik össze. A tablókkal kísért útvonal a téglagyár melletti horgásztavaktól indul, ahol a tóparton álló köszöntő tábla igazítja útba a kirándulókat. Az első állomás a madármegfigyelő torony lábánál található, mely a halastó élővilágát mutatja be. A toronyból megnézhetjük a tavon úszkáló vízimadarakat, a környező nádasokban fel-felbukkanó apró nádi énekesmadarakat, és a nagyobb ragadozókat is. A fajok felismerésében segítséget nyújtanak a torony gerendáira felerősített képek, leírások. Utunk a továbbiakban gyepek és szántók között halad, ahol a jellegzetes útmenti gyomnövények mellett kis szerencsével a szántók rágcsálóit és madarait is megláthatjuk. Majd a harmadik állomáson a szikes puszták gyepeiről olvashatunk, és, ha ősszel visz erre az utunk, még a szürkemarha gulyával is találkozhatunk. A réten átkelve végül elérkezünk a Tápió partjára, mely itt már szinte egész folyóvá szélesedik. Tavaszi áradás idején gyakran még a gáton is kilép a környező gyepekre és szántóföldekre. Ilyenkor madárparadicsommá válik a sekély vizű "tenger". A folyóparti töltést követve végül visszaérünk a faluba ahol egy utolsó tablón a településeken jelen lévő állatvilág képviselőiről tudhatunk meg érdekes információkat. Ha Györgyén járunk, ne hagyjuk ki a Falumúzeum megtekintését sem! Az épület túloldalán lévő Tájházban pedig a környező tájat, a nádasok élővilágát, a leggyakoribb ragadozó madarakat bemutató kiállítás látható.
A tanösvény hossz: 5,2 km / Bejárható kerékpárral és lovaskocsival is
Kísérőfüzet kapható: a Polgármesteri Hivatalban és a Falumúzeumban (Tel: 53-383-001)
Megközelítés: Budapest-Újszász-Szolnok vonalon Tápiógyörgye vasútállomásról ill. Tápiószelén a 311-es útról Tápiógyörgye felé
Túravezetés igényelhető: Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet
Kapcsolódó települések: Tápiógyörgye
Forrás: www.turabazis.hu

Ajánló