Menü

2006.01.26.     Hozzászólás 0

Tanösvények – I. rész

Bár az átlagos ember ilyenkor nem megy el túrázni, mi mégis úgy gondoljuk, hogy már most el kell kezdenünk kicsiny hazánkban található tanösvények bemutatását.
Kezdésnek hármat ajánlunk figyelmükbe:
1, Abaligeti Tanösvény
2, Alsó-hegyi Zsombolyos Tanösvény
3, Badacsony tanösvény


[ful Abaligeti Tanösvény]
Tanösvény neve: Abaligeti Tanösvény
Hossza: 6 km
Állomások száma: (nincs megadva)
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

A Mecsek nyugati részén található Abaligeti Tanösvény a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett cseppkőbarlang környékének változatos élővilágát, természeti folyamatait, a különböző gazdálkodási módok természetre gyakorolt hatását mutatja be. A sajátos rendszerű, a barlang pénztárában jelképes összegért megvásárolható füzet segítségével, egy denevéremblémát követve bejárható tanösvényen több nehézségű fokozatú túra (ki- kb. 2km, küzepes- kb. 4km, nagy- kb. 6km) közül választhatunk. A kijelölt útvonalon egy-egy - fára festett számmal jelzett - állomáshoz érve a füzetből elolvasható az adott helyszínen közölni kívánt mondanivaló, de az állomások között jellemző növény- és állatvilágot is igyekszik a kis kiadvány bemutatni.

Kapcsolódó települések: Abaliget [ful Alsó-hegyi Zsombolyos Tanösvény]
Tanösvény neve: Az "Aranyember útja" tanösvény
Hossza: (nincs megadva)
Állomások száma: 4 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: -

Megközelíthető a Kilátó utcában haladó Balatoni Kéktúra útvonalán. Az ösvény a Tamás-hegy meredek oldalában kaptat fel a Jókai-kilátóig. Útközben Jókai Mór Aranyember című regényének főhőseiről elnevezett, rönkfából épített padoknál találjuk az információs táblákat. A tanösvény létrehozója és gondozója a Nők a Balatonért Egyesület (NABE).
Az állomáshelyek:
1. Indító térkép, köszöntő.
2. Geológia. A hegyet felépítő triász dolomit és mészkő ismertetése.
3. Növényzet, lejtősztyepp- és sziklagyepalkotó fajok a hegyen, tavasszal gyöngyfehéren hullámzó tollas árvalányhajakkal. Molyhos tölgy, virágos kőris, cserszömörce, sóskaborbolya ismertetése.
4. Balatoni tájkép, a tó vizének színeváltozásai.
5. Molyhos tölgyes-cserszömörcés erdő.
6. Állatvilág, a hegyoldal védett fajai: nyerges szöcske, szarvasbogár, énekes rigó, kabasólyom
Kapcsolódó települések: Balatonfüred [ful Badacsony tanösvény]
Tanösvény neve: Badacsony tanösvény
Hossza: 4 km
Állomások száma: 7 db
Megnyitás éve: (nincs megadva)
Megjegyzés: Geológiai és botanikai tanösvény

Magyar-angol nyelvű ismertető táblák, 4 km, angol és magyar nyelvű vezető füzet kapható
A kétnyelvű ismertető táblákkal ellátott tanösvény a vulkáni hegyek geológiai, botanikai, zoológiai és tájhasználati módját ismerteti. Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő tanösvény megközelíthető a Badacsony-hegy déli oldalán, a Kisfaludy-ház felől.
Indulóhely: A Badacsony déli oldalán, a Kisfaludy-háznál lévő autóparkolóból, ahol egy tájékoztató térkép ismerteti az állomások elhelyezését. A tanösvény nyomvonala megegyezik hazánk egyik legszebb panoráma turistaútjával, a körút hossza 4 km.
A P turistajelzésen, az ún. Kuruc körúton vannak a megállóhelyek, amelyeknek témái: a bazaltvulkánosság, a bazalthegy botanikája, zoológiája és tájhasználata (szőlőművelés). Kitűnő kirándulásvezető füzet ismerteti a tanösvény területének természetrajzát (kapható: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságon - Veszprém, Vár u 31. - és a Nemzeti Park bemutatóhelyein.)
A bazaltbányászat leállításán sokan fáradoztak, a Badacsony megmentése a földtani természetvédelem kezdeti sikerei közé sorolható. A feketésszürke, tömör, kemény bazaltlávapadok kőzetanyaga bár nehezen faragható, mégis kedvelt terméskő. Tartóssága közismert. Falazóanyagként a környék lakossága a lemezekre szétesett pados bazalt, vagy a leomlott "orgonasípok" törmelékeit kedvelte, "fekete" házakat építettek belőle. Útburkoló kockakőnek, vasúti töltések anyagában a XX. század eleji építkezések hatalmas mennyiséget használtak fel, ennek megfelelően sérültek a Tapolcai-medence vulkáni hegyei. A bányászat 1903-ban kezdődött el, de tájromboló hatásuk miatt már a 20-as években követelni kezdték bezárásukat. Hosszú küzdelem után a Badacsonyon 1964-ben állították le a kőbányászatot.
A tanösvény egyik nevezetessége a Rózsa-kő, melyre a néphagyomány szerint fiatal pároknak érdemes ráülni, ezután egy esztendőn belül lakodalmukat is megülik.
Kapcsolódó települések: Tapolca
Forrás: www.turabazis.hu