Tájékozódj, navigálj könnyedén a Silva 1-2-3 system segítségével Hír

www.multinavigator.hu
2009/02/18
Ha most kitekintünk az ablakon, nem biztos, hogy a túrázás, vagy a több napos kirándulás lehetősége jut eszünkbe elsőként. Sőt, szerintem egyezik a véleményünk, hogy ebben az időben maximum hógolyózni, vagy szánkózni megy ki az ember, esetleg aki tud, síelni. Viszont ez a tél sem tart örökké.
Hirdetés

Abban viszont biztos vagyok, hogy amint megjön a tavasz és a jó idő, emberek ezrei lepik el az erdőket, mezőket, kirándulóhelyeket, hogy a „téli álomból megébredve” újra birtokba vegyék a természetet. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a kirándulószezon beállta előtt megismertetünk veletek egy praktikát, mellyel könnyedén és drága eszközök nélkül tökéletesen tudtok tájékozódni, így nem tévedtek el soha bárhol járjatok a világban. Ez a praktika nem más, mint a Silva 1 - 2 - 3 tájékozódási rendszere. Az alábbiakban ezt a rendszert mutatjuk be neked, illetve ajánlunk néhány, jól bevált Silva tájolót is, mellyel elsajátíthatod ezt a rendszert, amit aztán könnyedén alkalmazhatod túráid, kirándulásaid, vagy akár tájfutó edzéseid során is.

 



 

SILVA 1 – 2 – 3

Tudom, hogy hol vagyok a térképen, és el szeretnék jutni az erdei tóhoz, amelyet azonosítani tudok a térképen - hogy csináljam?

A legegyszerűbb módja, hogy leveszem a tóhoz vezető irányt a tájolóval és a SILVA 1-2-3 rendszert használom. Ez egy egyszerű és biztos módszer, minden tájékozódni vágyó expedíciónak, hegymászónak, katonának, tájfutónak, kirándulónak, turistának, egyszóval mindenkinek, aki a helyes irányt keresi. Az alábbiakban Te is elsajátíthatod ezt az egyszerű, ám mégis rendkívül pontos navigációs praktikát.

 


  1. Helyezd el a térképen úgy a tájolót, hogy a tájoló alaplapjával össze tudd kötni a kiinduló- pontodat a célállomással oly módon, hogy az alaplapon lévő iránynyíl a célpont irányába mutasson.   2. A tájoló szelencéjét forgasd el addig, amíg a szelence alján lévő vonalak, ún."hárfa" és a segédnyíl a térképen jelölt észak vonallal egy irányba nem esik. Ekkor rögzítettük a haladási irányt a tájolón.   3. Most emeld fel a térképről a tájolót, és magad előtt tartva keresd meg a kívánt haladási irányt, úgy, hogy a tájolót lehetőleg vízszintesen tartva addig fordulj el a saját tengelyed körül, ameddig az iránytű piros fele egybe nem esik a szelence alján lévő segédnyíl piros felével, azaz a térképről levett északi "N" irányba nem mutat. A helyes haladási irányt az alaplapon lévő iránynyíl mutatja. Ekkor nézz szét a bemért irányba és válassz egy, a haladási irányba eső tereptárgyat és haladj addig, amíg el nem éred azt. Ezt a folyamatot addig ismételd, amíg el nem éred a célállomást.   NB! Amikor tükrös tájolót használsz, tartsd a tájolót a képen látható módon, úgy, hogy a tükör közepén lévő vonal egybeessen a mágnestű középpontjával - ekkor a szem, a tájoló és a célpont egy vonalba esik. A haladási irányt a fedélen lévő „célzó-rés” mutatja. A tájolón található tükör a pontosabb iránymérést szolgálja.
Látod, mennyire egyszerű?!  

 



 

A továbbiakban bemutatunk neked három olyan egyszerű, ám mégis professzionális tájolót, amellyel az elsajátított navigációs készségedet nagyszerűen gyakorolhatod és használhatod a szabadban, túráid során.


  Silva Ranger 3 laptájoló A klasszikus laptájoló, amelyet még katonai egységek is használnak szerte a világon. A puha, jó trapintású szelence-tárcsa Dryflex gumiból készült. Az alaplapon található egy nagyító az apró térképrészletek leolvasásához. Fehér csík az iránytűn segít a könnyebb iránymeghatározásban. Az alaplapon lévő léptékskálák: 1:25.000, 1:50.000 és mm    Silva Expedition 15 TDCL A legextrább felszereltséggel rendelkező tükrös tájoló, amely minden professzionális felhasználó geológusok, mérnökök, katonai egységek igényét kielégíti. Nagyméretű alaplap és tükör, közvetlen elemes világítás, lejtszögmérő (klinometer) és deklináció állítási lehetőség teszi egyedülállóvá ezt a tájolót. Romer skálák: 1:50.000 és 1:25.000


Kiemelt ajánlat!
Silva tájoló Ranger 16 jubileumi kiadás - Ára: 7 490Ft
A Silva Ranger 16 tájoló exkluzív bőrtokos kiadása, mely a Silva cég 75. évfordulója alkalmából került forgalomba. Teljes funkciós tükrös tájoló, bármilyen navigációs tevékeny-séghez. Az új változatú Ranger 16 szelence tárcsája Dryflex gumiból készült, a könnyű használat és a kellemes biztonságos fogás / forgatás érdekében. Nagyon könnyű és kompakt kivitel, nagy méretű célzó tükörrel, mm és inch skálák az alaplapon. Beépített deklinációs skálával rendelkezik.

Weboldalunkon az egyszerűbb és profi tájolók mellett, további nagyszerű túrafelszerelések és sporteszközök várnak rád. Gyere és látogass meg minket üzletünkben , vagy vásárolj kényelmesen webáruház unkból, ahol már bankkártyával is biztonságosan fizethetsz!

Jó tavaszvárást, túrázást és sikeres tájékozódást kíván a multiNavigator.hu csapata!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés