Közép-Ázsi​a Expedíció

Közép-Ázsi​a Expedíció

kozepazsiaexpedicio.hu
2013/05/13
18.000 km futva, gyalog, hegyet mászva, velocipéddel, StringBike-kal, lóval, tevével és úszva
Hirdetés

Útvonal, eszközök, felkészülés
Hídvégi-Üstös Pál túlélési- és navigációs specialista, extrém sportoló, túravezető az expedíció teljes távját, mind a 18 ezer kilométert a saját fizikai erejét használva teszi meg: futva, gyalogolva, hegyet mászva, velocipéddel, egy scpeciális, lánc nélküli kerékpárral: StringBike-kal, lóval, tevével és úszva.

Fizikai felkészülésként hajnalban fut, késő este kerékpározik, és közben mentálisan is készül az extrém expedícióra. Út közben megmássza a Törökország és Örményország határának közelében lévő Ararát hegyet, Iránban a Damavandot, és a földrajzi Európa legmagasabb hegyét a Kaukázus hegységben, a grúz határ közelében lévő Elbruszt. Bár ezt még nem biztos, de van rá esély, hogy át fogja úszni a Kaszpi-tengert, így jut át Türkmenisztánból Azerbajdzsánba.

1000 db facsemetét hoznak a térségből, melynek egy részét a Tisza mentén Hídvégi-Üstös Pál ülteti el a településen élőkkel együtt.

Az expedíciót 2011-ben kezdték szervezni, hiszen az érintett országok hatóságaival fel kellett venni a kapcsolatot, engedélyeket kellett kérni, közös programot szervezni.

 

Papcsák Közép-Ázsi​a Expedíció
Papcsák Közép-Ázsi​a Expedíció

 

Legendás felfedezők nyomában
A Közép-Ázsia Expedícióval olyan nagy magyarokra emlékezünk, akik világra szóló felfedezéseket tettek! Közép-Ázsia és a Tien-san területének első felfedezői magyarok voltak: Almásy György és később Prinz Gyula. A Kaukázust és Közép Ázsiát számos tudósunk, utazónk kutatta a XIX. században és a XX. század első évtizedében, Vámbéry Ármin, Almásy György, Prinz Gyula, Szentkatolnai Bálint Gábor, Zichy Jenő, Déchy Mór.
Közülük Vámbéry és Szentkatolnai halálának 100. évfordulóját ünnepelhetjük, Almásy 80 éve, Prinz pedig 1973-ban hunyt el. Mindannyian európai mércével mérve is kiemelkedő ismeretekkel gazdagították a világot.
A Közép-Ázsia Expedíció valódi expedíció, nem "társas utazás" és nem csupán sportteljesítmény.
A Hídvégi-Üstös Pált elkísérő biológusok vizsgálják azokat a kultúrnövényeinket, melyek őshazája, génbank-területe az a térség. Ilyenek például a sárgabarack, alma, körte, tárkony, retek, spenót, hagyma, fokhagyma, dió stb. Megvizsgálják azt is, hogy a klímaváltozás hatására esetleg mely növények megjelenése várható majd Európában is. A néprajzosok, biológusok összehasonlítják a 150 évvel ezelőtti, a kutatók naplójában szereplő adatokat, a mai helyzettel, a földrajzosok pedig klímakutatásokat végeznek.

 

Velocipéd
A mai kerékpár előfutára. Az angol neve (penny-farthing) jól szimbolizálja a formáját, egy nagy kerék elöl egy kicsi hátul. A tervek szerint 3000 km-t fog tekerni ezzel Hídvégi-Üstös Pál.

StringBike
Magyar fejlesztésű kerékpár, mely lánc nélküli. A Stringdrive hajtás átsegít a holtponton, emiatt könnyebb feltekerni vele az emelkedőn - ezért fogja használni Hídvégi-Üstös Pál az expedíció alatt, több mint 9000 kilométert.

 

Az expedíció tervezett menetrendje
Májusban Szerbia, Románia, Bulgária, Törökország.
Júniusban Irán, Türkmenisztán.
Júliusban Üzbegisztán, Kirgizisztán.
Augusztusban Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Oroszország, Ukrajna.

 

Klikk:

Hirdetés