Menü

2010.11.18.     Hozzászólás 0

Bükki Nemzeti Park

Megnyílt a Pipiske tanösvény Sajószentpéteren

A környék természeti és kultúrtörténeti értékekeit mutatja be, ezzel együtt csodás kilátást biztosít a városra és a Sajó-völgyre.

A Sajószentpéteri Központi Általános Iskola a Sajószentpéter város önkormányzatának támogatásával november 8-án ünnepélyes keretek között átadta a Pipiske tanösvényt, amelynek létrejöttéhez a nemzeti park is nyújtott szakmai segítséget.

Az átadást követően az iskola felső tagozatos diákjai járták be elsőként a közel hét kilométeres túraútvonalat. A természetismereti tanösvény a környék természeti és kultúrtörténeti értékekeit mutatja be, ezzel együtt csodás kilátást biztosít a városra és a Sajó-völgyre.

Aki végigjárja ezt az izgalmas útvonalat, megismerheti a régi szőlőhegyeken még mai is megmaradt gazdálkodási formákat, a felhagyott gyümölcsösök gazdag növény és állatvilágát valamint a terület geológia értékeit. A tanösvény egyik érdekessége a 296 méter magas Tömlöc-tető, melyen Árpád kori földvár maradványai találhatók. Innen káprázatos panoráma tárul elénk nemcsak a Sajó, hanem a Pitypalatty-völgyre is.

Az ösvény mellett elhelyezett nyolc tájékoztató tábla nyújt információt az ide látogatóknak. A tanösvény szabadon látogatható.

 

A kezdőállomás koordintái:
Szélesség:
48°13'8,03"É
Hosszúság:20°42'42.48"K
Sajószentpéter, Bethlen Gábor út páros oldala

 

Pipiske tanösvény térkép
nagyításhoz klikk a képre!

A tanösvény táblákhoz klikk ide!

Olvass többet a témáról: túraútvonal