A természetjárás feltételeit javító fejlesztések indultak erdeinkben! Hír

A természetjárás feltételeit javító fejlesztések indultak erdeinkben! Hír

(X) - Támogatott tartalom
2019/05/14
5 + 2 sikeres pályázat a Budapest környéki, valamint a kiemelt térségek területén a bakancsos turizmus infrastrukturális fejlesztésére.

Hét sikeres európai uniós pályázat keretében csaknem 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg a természetjárás feltételeit javító fejlesztések 2020. szeptember végéig a kiemelt térségekben és Budapest környékén, a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálásában.


Projekt nyitórendezvény, sajtótájékoztató Forrás: http:/projekt.mtsz.org
Projekt nyitórendezvény, sajtótájékoztató
Kép forrása: http://projekt.mtsz.org

 


Fejlesztések 217 helyszínen, 354 projektelemmel

A VEKOP keretében benyújtott 2, illetve a GINOP keretében benyújtott további 5 sikeres pályázatnak köszönhetően hamarosan látványosan javulnak Budapest környékén, illetve a kiemelt térségek területén a bakancsos turizmus infrastrukturális feltételei. A fejlesztések összességében 354 projektelemet tartalmaznak 217 helyszínen.

 

Beruházások indultak országszerte

A beruházás részeként egyebek mellett négy évszakos pihenőhelyek, kilátók, kiránduló- és látogatóközpontok, futópálya, túraútvonalak, tanösvények, erdei tornapályák és játszóterek létesülnek. Komplex módon fejlődik az erdei infrastruktúra, új parkolók, kerékpártárolók, illemhelyek csökkentik a környezeti terhelést (megdöbbentő adat, de csak a Pilisi Parkerdő Zrt. területére évi 25 millióan lépnek be!), kényelmesebbé téve a természetjárást a turisták számára. A beruházások a Pilisben és a Börzsöny területén, a Sopron–Fertő kiemelt térségben, a Bakony és a Balaton területén egészen Somogyig, Galyatetőn, Lillafüreden, illetve a Zempléni-hegységben valósulnak meg.

 

A támogatások kizárólagos kedvezményezettje a 140 éves múltra visszatekintő Magyar Természetjáró Szövetség, amely mindenütt a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtja végre a fejlesztéseket a környezettudatossági, az erdészeti és a turisztikai szempontokat egyaránt figyelembe véve.

 

Projekt nyitórendezvény, sajtótájékoztató Forrás: http:/projekt.mtsz.org
Projekt nyitórendezvény, sajtótájékoztató
Kép forrása: http://projekt.mtsz.org
 

 

Cél: lehetőség a bakancsos túrázásra az év 365 napján

A tervezésnél kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatosságra, továbbá arra, hogy minden fejlesztés lehetőség szerint akadálymentes, felnőtt- és gyermekbarát legyen, hogy minden korosztályt és célcsoportot kiszolgáljanak, valamint olyan infrastruktúra fogadja a látogatókat, amely lehetővé teszi és egyben ösztönzi a négy évszakos, „365 napos” túrázást.

Fontos szempont az egyes elemek hálózatba rendezése is, hiszen a projektek az egész országot átfogják, így minden klasszikus bakancsos desztinációban történik valami. 

 

Túrázók Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
Túrázók
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség

 


Részletes, térképes kereső a projektelemek bemutatására

Ha szeretnéd pontosan látni, hogy a közeledben milyen fejlesztések valósulnak meg, vagy részletesen érdekelnek az egyes projektelemek, kattints az alábbi linkekre:

 

                              

      

                              2 VEKOP projekt interaktív térképe

 

 

Továbbá készül egy 9 kötetből álló túrakönyvsorozat is a Természetjáró nevű applikációhoz hasonló praktikus tartalommal, igényes kivitelben. 

A támogatási szerződések aláírását követően ezekben a hetekben indulhat el a tényleges munka. A fejlesztéseket 2020. szeptember végéig kell megvalósítani.

 

Dunakanyar Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
Dunakanyar
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség

 


A GINOP projekt erdei fejlesztései 2018-2020. között

1. Somogy bejárható varázsa

A dél-balatoni fejlesztési program - a meglevő attrakciókra alapozva - a tóparttól a megyeszékhelyig nyújt a gyalogosok, a kerékpárosok, a lovasok és a tömegközlekedéssel érkező látogatók számára tartalmas rekreációs lehetőségeket.

Projektelemek:

- Kereki vár pihenőterasza, látogatói járda és túraútvonal
A tervezett túraútvonalon a kereki Czikó-pihenőtől közel 1 km-es sétával érhető el Fehérkő vára, amelyet a tervek szerint faszerkezetű látogatói járda ölel majd körbe. Az északi oldalon pihenőként funkcionáló panorámaterasz áll majd rendelkezésre a Balaton északi partjának csodás látképével.

- Somos-hegyi kilátó (Balatonberény)
A Balatonszentgyörgy határától pár kilométerre található domb keleti oldalára tervezett, mintegy 15 m magas, négyemeletes kilátó első szintjén pihenőterasz kerül kialakításra, amely a "magaslati piknikezésre" is alkalmas.

- Lóczy Lajos-kilátó (Kaposvár, Desedai-parkerdő és Arborétum)
A "Kalanderdő" arborétumának legmagasabb pontjára tervezett, mintegy 15 m magas kilátó a neves földrajztudósról Lóczy Lajosról kerül elnevezésre. Az építmény déli irányba, Kaposvár felé nyújt rálátást a 8 km hosszú mesterséges tóra és épített környezetére. Az arborétumban mozgássérült túrázók is akadálymentesen közlekedhetnek a "guruló tanösvényen".


Híd a Deseda tavon Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
Híd a Deseda tavon
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség
 


- Hidak a Deseda patakon és a Deseda tavon
Az 1974-ben létesített tó vize két patakból kapja az utánpótlást, a legnagyobb vízhozamú a névadó Deseda patak. A hidak építésével a tó északi oldala körbejárhatóvá válik. A program első eleme a meglevő, mintegy 100 m-es "Szúnyoghíd" felújítása, amely az arborétum megközelítését teszi lehetővé a tó vízfelszíne felett. A patakra tervezett híd a gyalogosok és kerékpárosok biztonságát szolgálja a 67-es úttal párhuzamosan. A 109 m hosszú "híd és vízi tanösvény" a patak északi szakaszán a madármegfigyelőt köti össze az arborétummal.

 

2. Alpokaljai kalandozás Sopron és a Fertő-tó térségében

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. parkerdei kirándulóhelyei közül a legismertebb és leglátogatottabb a város második jelképévé vált Károly-kilátó és környéke. Egy többfunkciós, a Soproni-hegység egyik magaslatán, a Muckon megépülő Erdő Háza Ökoturisztikai Központ, valamint egy, a Károly-kilátótól induló lombkorona-tanösvény izgalmas módon, több nyelven mesélhet a projektnek köszönhetően az erdőről, annak különleges növény- és állatvilágáról.

Projektelemek:

Lombkorona-tanösvény Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
Lombkorona-tanösvény
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség

- Lombkorona-tanösvény
A tanösvény a Károly-kilátótól a Dalos-hegyig 200 m hosszan, 10-20 m magasságban, egy 8 és egy 16 m magas kilátóval, interaktív tanösvénnyel várja majd a látogatókat. A lombkorona-tanösvény az erdőnek egy eddig nem látott részét, a lombkoronaszintet mutatja be az érdeklődőknek.

- Erdő Háza Ökoturisztikai Központ
A létesítmény 550 m2-en mutatja be a Soproni-parkerdő élővilágát, a fiatalabb korosztály számára játékos formában mesél a természetről, védelmének fontosságáról. Vendéglátóipari egységgel kiegészített információs pont és jegyiroda nyújt számos, a térségben található attrakcióról turisztikai információt, ezáltal több jármódban válnak elérhetővé garantált túrák. Az épületből egy impozáns fahídon juthatunk el a nagyvadfajokat bemutató karámokhoz. A látogatók kényelmét szolgálják továbbá a parkolóhelyek (autós, buszos, kerékpár), valamint a teljes körű akadálymentesség.

 

3. Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát


Az Északerdő Zrt.
fejlesztéseinek egy részét Lillafüred környékén, pár projektelemét pedig a Zempléni-hegységben valósítja meg.


Projektelemek:

- Király-kúti pihenő, Bot-kői-pihenő, Oláh-réti-, Csata-réti-, István-kúti-pihenő négy évszakos pihenőhelyeinek kialakítása, bővítése
A négy évszakos erdei pihenőhelyek kialakítása mellett a Bot-kői-pihenő játszótéri elemekkel bővül, a Király-kúti helyszínen bányászati emlékhely is létesül.

- Háromhutai tanösvény bővítése
A felújított tanösvény új információs táblákkal, erdei játékszerekkel és gyönyörű kilátással várja az erdőjárókat.

- Zsófia-kilátó újjáépítése, Lencsés-forrás építményének és pihenőjének felújítása
A kilátóhoz vezető egykori sétaút és tanösvény felújítása is megvalósul.

 

Az Egererdő Zrt. két, turisztikai szempontból kiemelkedő helyszínen - a Felső-Mátrában, valamint a Bükkben, illetve Egerben és környékén -, a leglátogatottabb térségeiben valósítja meg a fejlesztéseit.

Projektelemek:

- Erdei tornapálya építése Galyatetőn
A tornapálya 16 állomással, színes ismertető táblákkal várja a gyerekeket, a felnőtteket, a sportolókat és az amatőröket.

- Parkoló felújítása Galyatetőn
A település központi parkolója megújul: a cél mintegy 100 személygépkocsi és 3 autóbusz számára megállási lehetőség, mozgáskorlátozottak számára parkolás, valamint elektromos autók töltésének biztosítása.

- Dobó István-kilátó Egerben
A mintegy 60 éve épült, fémszerkezetű kilátó teljes körűen átépítésre kerül, így különleges, spirálszerű alakjával Eger panorámájának meghatározó eleme lesz.

 

4. Bakancsos barangolás a Bakonytól a Balatonig

A projekt során a főbb fejlesztési elemek mellett erdei védőházak, bútorgarnitúrák, tűzrakó helyek, padok, tájékoztató táblák, erdei tornaszerek, játszóeszközök felújítása, cseréje, illetve kihelyezése valósul meg. Ezen felül gyalogösvények profiligazítása, nyomvonalak tisztítása, erdei pihenőhelyek, tisztások tereprendezése, tanösvények kialakítása szerepel a projektben.

A Bakonyerdő Zrt. projektelemei:

A Vonyarci pihenő terve Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
A Vonyarci pihenő terve
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség

- Vonyarcvashegyi négy évszakos pihenőház kilátóterasszal
A Vonyarcvashegy településhez közvetlenül csatlakozó erdőterület legmagasabb pontján szigetüzemű energiaellátással megvalósuló, négy évszakos menedékház épül panorámaterasszal, amelynek részben üvegborítású padlózata a gerincről kinyúlik a völgy fölé.

- Koloska-völgyi-kirándulóerdő rekonstrukciója
A korábban létesített tűzrakóhelyek, padok, asztalok, esőbeállók, egyéb létesítmények felújításával és/vagy cseréjével a Koloska-völgy visszanyerheti régi vonzerejét.

- Csurgó-kúti pihenő felújítása

- Gázlók és pihenő felújítása a Cuha-völgyben

- Kupi-erdő turisztikai fejlesztése
A jelenlegi rossz állapotban lévő Kajetánházai ház felújításával korszerű erdei pihenőhely kerül kialakításra.

- Festetics-turistaút kialakítása a Keszthelyi-hegységben
A projekt keretei között egy új erdei védőház és egy erdei-bútor-garnitúra is létesül.

- Gerence-völgyi túraút, erdei tornapálya kialakítása a Bakonyban

- Hubertlaki-tó környezetének rendbetétele
Ugod-Hubertlak közelében található az erdélyi Gyilkos-tó "kicsinyített mása", amelynek környezetében földmunkák és gátjavítások kerülnek elvégzésre.

 

A Verga Zrt. projektelemei:

- Nagyvázsonyi figyelőtorony felújítása, aszfaltozott bekötőút és parkoló kiépítése
A projekt során az építmény állagmegóvása és a terület katonai múltjának bemutatása érdekében felújításra kerül, illetve kilátóként lesz látogatható a torony.

- Hídépítések a Gaja-patak felett (Jásd, Bakonynána)

- Ámos-hegyi kilátó
Az Ámos-hegyi parkerdő tanösvénye és irányítórendszere felújításra kerül, ehhez kapcsolódóan kiépítésre kerül egy acélszerkezetű, konzolos kilátópont, valamint új játszótér és fitneszpark is létesül.

- Parkolók kialakítása (Márkó, Hárskút, Bakonynána)

- Gulya-dombi-pihenő kialakítása
Számos pihenőhely felújításra kerül, továbbá a területen található játszótér és tornapálya új elemek beépítésével korszerűsödik.

 

5. Lépésekre a Dunakanyartól

A Dunakanyar az ország egyik legismertebb turisztikai célpontja. A legteljesebb dunakanyari panorámát nyújtó helyszínek és a térség történelmi emlékeinek jelentős része erdőterületen található, így a környék turizmusa egybeforrt a helyi erdőkkel. Jelen projekt célja egyrészt e meglévő hagyományokra építve a belföldi, fenntartható ökoturizmus fellendítése, hálózatos fejlesztése, a környezettudatos szemlélet terjesztése, az egészségtudatos életmódra nevelés, valamint az ismeretterjesztés. Szintén megfogalmazott cél az új térségek bekapcsolása a természetjárás vérkeringésébe.

A pályázat keretében felújításra kerülnek források és tűzrakó helyek, megújulnak és egységes arculatot kapnak az erdei berendezések, úgymint az asztalok, padok, esőházak, kerékpáros-pihenők, továbbá az információs táblák rendszere. 


A Pilisi Parkerdő Zrt. projektelemei:

- Kilátó a Nagy-Getén
Gyönyörű panoráma nyílik a Pilisre, a Zsámbéki-medencére és Esztergomra. A fejlesztés során szempont a helyi szénbányászatról való megfelelő megemlékezés, amely elsősorban a kilátó külső megjelenési formájában mutatkozik majd meg.

- Fogadóépület a Rám-szakadéknál
A szakadék bejáratánál, a fontosabb turistautak közelében kerül kialakításra a fogadóépület. Az emeleten kilátóterasz épül, ahonnan a kápolnára és a Malom-patak hosszan kígyózó völgyére nyílik rálátás. Az épület további funkciója, hogy elsősegélypontként fog működni.

- Jung-ház felújítása
Kulturált kikapcsolódás, aktív pihenés helyszínéül szolgálhat majd a felújítást követően a Bajna és Héreg közelében található "négy évszakos kunyhó".

 

A Vasas Horgászegyesület projekteleme:

A Kerek-tavi Természetház terve Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
A Kerek-tavi Természetház terve
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség

- Kerek-tavi Természetház
A tervezett létesítmény lehetőséget biztosít arra, hogy a különleges adottságokkal rendelkező és fokozottan védett Búbánat-völgy természeti értékeit, szépségeit szélesebb körben is megismertessük a hazai, illetve nemzetközi természetjáró nagyközönséggel.

 

A VEKOP projekt erdei fejlesztései 2018-2020. között

 

1. Gyalogszerrel felfedezni a Börzsöny turisztikai termékkínálatát

A főváros környékén lakó mintegy 3 millió ember egészséges kikapcsolódásához és a szabadidő tartalmas eltöltéséhez kínálnak kiváló helyszínt a projekt fejlesztési térségének erdőterületei. A Börzsönyben az elmúlt években nagy előrelépések történtek az aktív turizmus feltételeinek megteremtésére. A természetjáró turizmus kínálata szorosan kapcsolódik az ökoturisztikai kínálathoz, amely magában foglalja a védett természeti területeket (többek között nemzeti park, természetvédelmi területek, natúrpark) tanösvényeket, látogatóközpontokat.

Projektelemek:

Királyréti Kirándulóközpont Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
Királyréti Kirándulóközpont
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség


- Királyréti Kirándulóközpont
Királyrét központjában, az egykori erdészlak felújított és kibővített épületében kap helyet a Királyréti hely- és erdei gazdálkodástörténeti bemutató. A bemutatóhely a környéken folytatott erdei gazdálkodás történetével kívánja megismertetni az érdeklődőket.

Az egykor iskolaként is működő épület a jelenlegi rekonstrukció során lakószárnyra és múzeumszárnyra kerül felosztásra, utóbbi részhez nyilvános vizesblokk és kereskedelmi egységek (ajándékbolt és büfé) csatlakoznak, a teljes körű akadálymentesítést is biztosítva.

A múzeumszárnyban korszerű múzeumtechnikai eszközökkel Királyrét geológiai, tájhasználati és szakmatörténeti bemutatása valósul meg.

- Kilátó a Vár-hegyen
Az Ipoly Erdő Zrt. a Szokolya-Királyréttől mintegy 400 méterre található Vár-hegyen, a környező fák lombkoronaszintjéhez igazodó kilátót épít. A Vár-hegy 358,7 m magas csúcsához közel épülő, faszerkezetű kilátótorony konzolos kialakítású kilátószintjéről remek kilátás nyílik a környező tájra. A közbenső szinteken és a legfelső szinten egy-egy pihenőpad nyújt kényelmet a megfáradt turistáknak.

- Pálos kolostor emlékhelye - Márianosztra-Toronyalja
A pálosok börzsönyi jelenlétének állít emléket a toronyaljai egykori pálos kolostor romjai fölé helyezett, fából készült emlékhely. A templom bővített szentélyének méreteihez illeszkedve, a szentély eredeti funkcióját szem előtt tartva kerül kialakításra a tervezett építmény, a még meglévő épületelemek megóvásával.

- Verőce-Magyarkút - Az Irma-forrás pihenőhelye
Az Országos Kéktúra útvonalán található Verőce-Magyarkúthoz közeli Irma-forrás melletti rétre épülő, játszótéri elemekkel kiegészített pihenőhely természetes anyagokból kerül kialakításra. A kialakítandó pihenőhely alkalmas hosszabb-rövidebb túrák és rendszeres szabadidős tevékenységek (futás, gyaloglás, kerékpározás) be- és kiszállópontjának, de önálló úti célként is megállja a helyét.

 

2. Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát

A főváros környékén lakó mintegy 3 millió ember egészséges kikapcsolódásához és a szabadidő tartalmas eltöltéséhez kínálnak kiváló helyszínt a projekt fejlesztési térségének erdőterületei. Az erdőket kezelő állami erdőgazdaság, a Pilisi Parkerdő Zrt. 50 éve a természetjárás, a természetvédelem és a fenntartható gazdálkodás összehangolására törekszik. A térségben a szervezett természetjárás hajnalán, az 1800-as évek közepén indultak az első turisztikai fejlesztések, így a főváros környéki erdők napjainkra az egyik leglátogatottabb turisztikai célponttá váltak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. projektelemei:

- Kilátók
A projekt keretében két új kilátó is épül: a szadai geodézia torony funkcióbővítésével a Margita-kilátó, amely egy eddig kevésbé ismert térségre nyit panorámát, valamint a Lajos-forrás fölé emelkedő Szentendre városához tartozó Bölcső-hegyi kilátó, ahol a Visegrádi-hegységre kilátást adó korábbi építmény emléke elevenedik fel.

- "Négy évszakos kunyhók"
A kunyhók az év 365 napján menedéket nyújtanak a túrázóknak és kirándulóknak: Hideg-völgyi kunyhó, Magasrakodói ház, Szépjuharfai kunyhó, Jenő kunyhó, Kuruclesi úti épületek.

- Budakeszi Vadaspark
Új madárröpdék és fedett látogatói tér teszik majd még vonzóbbá a vadasparkot.

- Gödöllői Arborétum
Az egyre népszerűbb Gödöllői Arborétumban új színpad és illemhely létesül.

- Kiemelt hangsúlyt kap az erdőterület biztonságos látogathatósága. Ennek érdekében megújul a Róka-hegyi-bánya, a Spartacus-ösvény, a Holdvilág-árok és aBoldog-Özséb-kilátó környezete.

- Megszépül a források környezete, a Dera-szurdok és a Dobogókői körsétányhoz tartozó kis hidak rendszere, sor kerül a Bertényi Miklós Füvészkert fejlesztésére, valamint új hidak létesülnek az Apát-kúti-völgyben. Megújul a Valkói erdei szabadidőpark és a "Horthy garázsnak" nevezett erdei pihenő.

- A fővárosban kiemelt helyszín a Hármashatár-hegy térsége, ahol erdei tanösvény kerül kialakításra, valamint a hűvösvölgyi Nagy-rét környéke, ahová erdei fitneszpark és futópálya, továbbá tematikus játszótér épül.

 

Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának projektelemei:

- Szent László Kilátó-kápolna
Az önálló fejlesztésű Szent László tanösvény kiindulópontja a Makovecz Imre tervei alapján épült Szent László Kilátó-kápolna. Az épületben kialakításra kerül a környék védett növény- és állatfajait, valamint a település nevezetességeit bemutató természetvédelmi, földrajzi és helyismereti kiállítás.

Természetes Energia Állomás Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
Természetes Energia Állomás
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség


- Természetes Energia Állomás

A hagyományos pihenőhelyekhez képest újszerű, automatizált megoldások alkalmazására kerül sor: napelempark és innovatív pihenőhely létesül, amely az alternatív energiaforrások (napelem és szélgenerátor) gyakorlati bemutatását szolgálja. A pihenőhely attrakcióinak repertoárjában játszótér, növénylabirintus és szélmalom is szerepel.

- Forrásvidék
A Mogyoród nagyközségben eredő Mogyoródi-patak egyik forrásvidékén egy fából készült erdei játszótér, valamint egy mezítlábas ösvény létesül. Ez utóbbi különlegessége, hogy magyarországi viszonylatban a legtöbb különböző felülettel fog rendelkezni.

- Szent László Emlékhely és Látogatóközpont
A látogatóközpont méltó emléket állít Szent László királynak és a győztes mogyoródi csatának. A látogatóközpontban kap helyet a Szent László király életét és az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, egy helytörténeti kiállítás, a főváros környékének turisztikai és természeti értékeit bemutató kiállítás, valamint egy ajándéktárgy-értékesítő hely.
 

Pataksétány látványterv Forrás: Magyar Természetjáró Szövetség
Pataksétány látványterv
Kép forrása: Magyar Természetjáró Szövetség
 

- Pataksétány és vízimalom
A településen belül sétány vezet majd le a patak mellé, amely végig a meder mentén halad. Egy egyedi tervezésű vízimalommakett készül majd a patakmeder mellé.

 

 

Bővebb információ a projektekről itt:
www.projekt.mtsz.org

 

Hirdetés
Hirdetés