Táj Nemzetközi Napja - Geotúra a Pécselyi-medence őszi színei között

2019/10/20

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

A Táj Nemzetközi Napján az őszi színpompába öltözött Pécselyi-medencét barangoljuk be vöröslő cserszömörcék és fehér várfalak között.

2019-10-20
Hirdetés

Táj Nemzetközi Napja - Geotúra a Pécselyi-medence őszi színei között - Kiírás

Helyszín: Pécsely
Találkozó időpontja: 10:00 óra

Találkozó helye: Pécsely, Református templom
Táv: gyalogos 8 km
Túra ideje: 5 óra
Nehézségi fok: könnyű


A gyönyörű fekvésű Pécsely történelemről suttogó épületei közül szőlőhegyeken a Zádorvár romantikus romjaihoz sétálunk, képzeletbeli kapuján besétálunk a belsejébe, ahol a falak történelmi és földtani titkokat is rejtenek…

Meg is csodálhatjuk a vár déli részének kibontott, szépen feltárt falát, kaputornyának maradványait, mely teljesen más képet mutat, mint korábban, törmelékekkel elborítva. Megszemléljük közelebbről a vár különböző korú építőköveit is: nem is gondolnánk, hogy milyen sok fajta és színű kőzetből építették a várat több száz évvel ezelőtt... Ezek mind más-más geológiai történetet mutatnak be.

Az északi fal sziklára épült, melyben rejtélyes lyukakat: karsztos üregeket pillantunk meg, és melyek keletkezése nyomába eredünk. A Balaton-felvidék egyik legnagyobb tektonikai mozgása következtében kialakult tektonikai síkot is felfedezünk a sziklán.

A vár romja mellől, egy kis dombról körbetekintve a Pécselyi-medence csodás őszi színeiben, a lángba borult cserszömörce bokrokban gyönyörködünk. A háttérben megpillantjuk a Tihanyi-félszigetet és a Balaton csillogó víztükrét is.
A hegyről lesétálva a bővizű Zádor-kút forrásának kitűnő karsztvizéből kortyolgatva szomjunkat csillapíthatjuk (a közelben régen vízimalmot hajtott ez a gyors folyású séd).

Pécsely felé bandukolva észrevesszük, hogy a túránk kezdeti szakaszától eltérő domborzaton haladunk, mivel kőzethatárt léptünk át, miközben egyre jobban érezzük a Balatoni Riviéra mediterrán jellegű hatását: kis szőlőbirtokok, népi jellegű pincék és présházak mellett haladunk el.

A bájos, dimbes-dombos táj mesél és magyarázatot ad nekünk a geológiai felépítésében rejlő domborzati változatosságáról, itt ismerkedünk meg a Veszprémi Márga különleges tulajdonságaival.

Pécsely központja is tartogat még számunkra geológiai- és kultúrtörténeti érdekességeket és látnivalókat: őszi geotúránkat a Zádor-forrásból eredő és táplálkozó Örvényesi-séd hídján átkelve, a református templom mögött a Dobogó-hegy útbevágásánál zárjuk, ahol a világosszürke Nosztori Mészkő tárul fel elénk, melyben tűzkőlencséket fedezünk fel. Hogy miért és hogyan is kerültek bele ezek a mészkőbe? Majd a tűzkőlencsék elmesélik nekünk.


A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Geotúra-vezető: Sárdy Julianna ökoturisztikai munkatárs, geotúra-vezető

Táj Nemzetközi Napja - Geotúra a Pécselyi-medence őszi színei között - Nevezés

Ár:
- felnőtt 850 Ft/fő
- gyerek: 400 Ft/fő

Előzetes jelentkezés: szükséges
módja: telefonon vagy e-mailen

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 18:00 óráig

Figyelmeztetés! Ez az esemény már lezajlott!

Hirdetés
Hirdetés