Menü

Hozzászólás 0

2019.04.27. Kemencei Ifjúsági Tábor

Börzsönyi Borzasztó

Ez az esemény már lezajlott, ha aktuális programokat keresel klikk IDE!

Helyszín: Kemencei Ifjúsági Tábor
Dátum: 2019.04.27. - 2019.04.27.

Elérhetőségek:
Equinox Trekking Club
06 70 318 3051
https://www.facebook.com/events/401571607079488/?notif_t=event_calendar_create¬if_id=1546526731908298

Egy kicsit belehúzúnk, és hullámvasutazunk egyet a Börzsönyben!

Börzsönyi Borzasztó - Kiírás

A Kemence mellett található Erdészeti emlékműtől a sárga jelzésen, a Tótok útján indulunk el, ez az út egyébként a Börzsöny észak-keleti részén Kemencét és Diósjenőt köti össze. Királyháza érintésével már a piros jelzésen haladva a Rózsás-patak völgyében vezet egy darabig utunk. Megnézzük, hogy van-e víz a Tűköves forrásban, elsétálunk Bársony István emléktáblája mellett, majd meg sem állunk a Nagy-Mánáig (na jó, esetleg a Dr. Tóth-Péter emlékhely jó kifogás lesz arra, hogy megálljunk pár percre), ahol nem csak az emelkedők miatt áll el a lélegzetünk, hanem a Börzsöny egyik legszebb panorámája miatt is. Azért is különleges innen a kilátás, mert a látványt nem zavarja meg semmilyen mesterséges tereptárgy, itt a színtiszta, érintetlen vadont látjuk. Sehol egy kilátó, egy tábla vagy egy erdei pihenő.

Ha kigyönyörködtük magunkat, a gerincen tovább indulunk a hegység legmagasabb csúcsa, a Csóványos felé. Útközben érintjük a Sasfészek-bércet, jobbról becsatlakozik hozzánk először a piros négyzet, majd a zöld sáv, de ezekkel mi mit sem törődve haladunk tovább a piros sáv jelzésen, egészen a Csóványosig. A 938 méter magasan elfogyasztott csúcscsoki és a kilátás okozta energialöket után tovább indulunk egy kaldera peremén, azaz a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy között húzódó gerincen, és a vulkáni kőzetek fagyhatás által kialakult ’szobrai’ mellett sétálunk el (Korona-kő, Szabó-kövek, Katalin-szikla). Tovább ereszkedünk a Hangyás-hegy és az Égés-tető felé, tásunk lesz a kék sáv jelzés is, elhagyjuk a Szent-István-emlékkeresztet (Rakodó), majd hamarosan megérkezünk a Börzsöny másik legnépszerűbb csúcsára, a Nagy-Hideg-hegyre. Itt egy kicsit kifújjuk magunkat, ha minden jól megy, a menedékházban ihatunk és ehetünk.

A Nagy-Hideg-hegyről elindulunk visszafelé a piros és kék sávon a Rakodóig, innen észak-kelet felé, a piros háromszög jelzésen haladunk tovább. A Börzsöny főgerincét nyugatról kerülgető ösvényen egy elég hosszú szakaszon szintben megyünk, ami a sok „hegymászás” után kellemesen pihentető. Ha van víz a Spartacus-forrásban, akkor megkóstoljuk, majd tovább megyünk az Oltárkő eszméletlen sziklacsoportja felé. Kicsivel később becsatlakozik hozzánk a kék háromszög jelzés is és újra megindulunk felfelé, érintve egy ismerős szakaszt, azt a nyerget, ahol már egyszer eljöttünk a Sasfészek-bérc után. Innen mászunk tovább egy újabb 900-as csúcs, a Magosfa felé, mely a Börzsöny második legmagasabb csúcsa. De a jó hír az, hogy innen már csak lefelé megyünk! Végig a zöld sáv jelzésen, ami visszavisz minket majd Kemencébe a Dósnya-nyergen, a Pléska-bércen át, a Miklós tető ormát és a Gódóvár sáncát megkerülve.

Táv: 29 km
Szint: 1253 m

Útvonal: Kemence - Királyháza - Nagy-Mána - Csóványos - Nagy-Hideg-hegy - Oltárkő - Magosfa - Dósnya-nyereg - Kemence

Útvonal letöltése >> ITT <<


Bár valószínűleg lesz lehetőség étkezésre a Nagy-Hideg-hegyen, de mindenki úgy készüljön inkább, hogy legyen nála egy napi élelem és rengeteg víz! Esőruha és fejlámpa is ajánlott. 

Túravezető: Vásony Petra

Börzsönyi Borzasztó - Nevezés

A túrán a részvétel ingyenes - a résztvevők száma legfeljebb 30 fő lehet!

Jelentkezés

Helyszín: Kemencei Ifjúsági Tábor
Dátum: 2019.04.27.

Elérhetőségek:
Equinox Trekking Club
06 70 318 3051
https://www.facebook.com/events/401571607079488/?notif_t=event_calendar_create¬if_id=1546526731908298

Olvass többet a témáról: Sasfészek-bérc, Nagy-Hideg-hegy, Csóványos, börzsöny, túra

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
°C 13 / 23 12 / 20 12 / 22 11 / 22
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 14.8 2.9 7.9 10.4

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.