Titkos wakeboard túra

Red Bull
2012/07/19
A hazai wakeboard közösség legjobbjai egyhetes túrán járták be hazánk legszebb válogatott vízfelületeit
Hirdetés

Horváth Kinga , Európa-bajnok és tizenháromszoros magyar bajnok, valamint Szóláth Szebasztián , kétszeres junior világbajnok wakeboardosok ezúttal egy igen hajmeresztő mutatványba fogtak a Red Bull WakExplorers keretében. Július elején barátaikkal, Bakró Bazsival, Bodnár Bencével, Hegedûs Ákossal, Kis Benedekkel, Szerb Mátyással, Tokay Mátéval, és Vaskó Norbival egyhetes túrára indultak, hogy felfedezzék és bevegyék hazánk pár rejtett gyöngyszemét - mindezt természetesen wakeboardjaikkal! A túra során - melynek helyszínei a riderek számára is titkosak voltak -, ellátogattak a Rudabányai bányatóhoz , a Megyer-hegyi Tengerszemhez és egy hajótemetőhöz . A kialakított, mondhatni már megszokott wakeboard pályáktól eltérően ezúttal hajóroncsok között, bányaművelés után visszamaradt meredek sziklafalak ölében, valamint az ország legszebb természeti csodájánál tesztelhette nem mindennapi körülmények között tudását a hazai wakeboard élvonal.

 

A kilenc sportoló egy héten át próbálhatta ki Magyarország legmeghökkentőbb, eddig wakeboardozásra még sosem használt természetes vizeit, hogy megtalálják a megfelelő íveket és a felállított elemeken bemutassák legjobb trükkjeiket.

  

Maximális koncentrációt igényelt a felfedezőktől, hogy a vizeken a legjobb oldalukat mutathassák meg, hiszen ezúttal nem a megszokott ’pályákon’ mozogtak. A helyzet extrémitásából kifolyólag egy percre sem lankadhatott a figyelmük. Ügyesen kellett lavírozniuk a sziklákkal és más nem megszokott elemekkel tarkított féktelennek mondható pályákon. Ezen kívül több akadály is útjukat állta, amelyeken a legjobb ugrásaikat és trükkjeiket villantathatták meg. A gondos előkészítés és bemelegítő körök után már repkedtek a kickerről a tantrumok, az 540-ek, és pörögtek a különböző slider pressek.

 

A helyszínek

A wakeboardosok első helyszíne az egyik Duna parti településnél található hajótemető volt. A település történelme egészen az őskorig nyúlik vissza, a régióban nagy kolóniának számított erődeivel és őrtornyaival. Innen a Kazincbarcikától 15 kilométerre fekvő rudabányai bányatóhoz vezetett a csapat útja, amely hazánk legkülönlegesebb és egyben legfélelmetesebb tava. Hosszát kb. 300 méterre, átlagos szélességét kb. 80 méterre tehetjük. Legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, s ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize! A környék főként a helyi ásatásokról és az itt megtalált, tíz millió évvel ezelőtt élt, emberszabású ősmajommal kapcsolatos leletekről híres. Sárospatak közelében, a Zempléni-hegységben egy csodálatos, nem mindennapi természeti látnivaló tárul elénk. Utolsó állomásként a Megyer-hegyen lévő Tengerszemet vették célba a sportolók, amelyet ugyan emberkéz formált, de mára a természet és az egykori bánya harmonikus egységben van. Régen ezen a helyen bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit. A hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel és lélegzetelállítóan szép tó keletkezett a helyén. A tó legmélyebb pontja 6,5 méter mély, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. 2011-ben a Megyer-hegyi Tengerszem elnyerte az ország legszebb természeti csodájának járó címet.

  

Az élmények

„Izgatottan vágtam neki a túráknak, nem tudtuk, hogy hol-mit adhatunk be, mit lehet kihozni majd a helyszínekből. A valóság aztán még izgalmasabb lett, mindenhol kaptam komoly adrenalin fröccsöket, amiket nagyon élveztem! Csúsztam már sok extrém helyszínen, és eszközök után, pl. szökőkútban, vadvízen árral szemben, szárnyashajó, sárkányhajó és kajaknégyes után, de ezek a helyszínek, amiken most csúsztunk nagyon egyediek, és gyönyörűek voltak, ráadásul még gyalogosan is nehezen megközelíthetőek, nemhogy wakeboarddal.” - árult el részleteket Horváth Kinga a túráról. „Inkább spotoknak, vagy helyszíneknek hívnám őket, nem igazán lehet egy normál pályához viszonyítani ebben az esetben, ugyanis rengeteg a különbség. Winch általi húzásokról beszélünk, ami teljesen más, mint egy pálya, másképp húz, a magasság, ahova a winchet raktuk, teljesen változó volt, a helyszínek extrémitása (hajóroncsok, sziklák, kövek, nádas) is különleges volt, egyedül egy elem, a kicker illett be egy átlagos pályára.” – tette még hozzá.

A többiek is egyetértettek Kingával: „Egy átlagos pályán vannak mesterséges elemek, és olyan helyen van, ahol a természet megengedi, hogy űzhessük ezt a sportot. Ezzel szemben itt a természet olyan részeit használtuk ki, ami nem feltétlen a wakeboardnak kedvez. A Megyeri-Tengerszem lábánál lévő tóra épített ún. up rail elemről necces volt a nádasba érkezni. Főleg, hogy egyik alkalommal el is rontottam és háttal érkeztem, de szerencsére nem a nádasban landoltam. A többi helyszínnél csak a megközelítés volt a nehéz” - fejtette ki Szóláth Szebasztián kétszeres junior világbajnok.

 

 


//
 

 

„Sok érdekes és nem megszokott helyen csúsztam már, de ezek a spotok nagyon különlegesnek számítanak! Komoly feeling volt, élveztem!” – foglalta össze Tokay Máté, amatőr slide világbajnok.

„Nagyon jó volt, főleg h azokkal csúszhattam, akikkel a legjobban szeretek, egy olyan helyen, ahol még senki sem wakeboardozott. Nagyon élveztem a "pályákat", bármikor visszamennék. Szerintem eléggé eltértek a normális kábeltől, mivel a kábelen nincsenek nagyon autószállító hajók, amikről le tudsz droppolni” – egészítette ki a kétszeres boys világbajnoki első és egyszeres boys európai első helyezéssel büszkélkedő Hegedűs Ákos.

Kis Benedek amatőr obstacles only világbajnok szerint nem is a winch-csel való húzás miatti kisebb sebesség, hanem a terepek egyenetlensége és a természetes környezeti adottságok jelentették a legnagyobb kihívást: „Sokszor megvan rá az esély, hogy nem a vízre esel, ami kellemetlen tud lenni. Ezekre a helyszínekre nem igazán lehet felkészülni. Rögtönözni kell és kreatívnak kell lenni”.

A felkészülés kapcsán Bodnár Bence még hozzátette, hogy igazából a bemelegítés a fontos, illetve, hogy előre gondolja át az ember, hogy mit szeretne megugrani. „Mivel figyeltünk a biztonságra, így igazából minden trükköt, amit szerettem volna, kipróbáltam. Egyedül a Tengerszemnél lévő zöld vizet nem vállaltam” - árulta el arra a kérdésre, hogy visszarettent-e bármelyik helyszínen is a nehezített pályától.
Hirdetés
Hirdetés