Magyar Szörfbajnokság

Hilldependent.hu
Hilldependent.hu
2010/09/07
Alapvetően nem könnyű egy sportnak olyan bajnokságot rendezni, ami kis hazánktól 2000 kilométerre van...
Hirdetés

Sikeresen zajlott le a Rip Curl Inlanders’ Surf Open, az első óceáni hullámokon rendezett magyar szörfbajnokság.

 

80999-inlanders_surf_open1.jpg
80999-inlanders_surf_open1.jpg

 

A hullámszörföt, ezt a több, mint 500 éves sportot már több, mint 10 éve űzik az első magyar hullámvadászok, de itthon még csak hobbiként és aktív nyári kikapcsolódásként szerepelt a köztudatban.  Azonban az egyre népszerűbb szörftáborok és szervezett szörftúrák évek alatt kineveltek egy olyan közösséget, ami megérett a versenyzésre.  Így a Hilldependent Sportegyesület rendezésében megszületett az első Magyar Szörfbajnokság  Rip Curl Inlanders’ Surf Open néven, amely elnevezés az óceántól távol élő szörfösök lelkesedését hivatott szimbolizálni.

 

80999-inlanders_surf_open10.jpg
80999-inlanders_surf_open10.jpg

 

Öt napra lelkes magyarok csapata szállta meg a franciaországi Seignosse partjait augusztus 30. és szeptember 3. között. A verseny ugyan 5 napra volt kiírva, de ez az úgynevezett „waiting period”, az ideális időjárás kivárására szolgált, magát a versenyt ezen napok egyikén, egy nap alatt kellett lebonyolítani. Az Atlanti óceán azonban nem volt kegyes a hullámra váró magyarokkal és az első három napban alig moccant a víz. Majd a negyedik napon az időjárás átcsapott a másik végletbe és egy Dél-nyugaton zajló ciklon óriási hullámai érkeztek a francia partokhoz erős szél kíséretében.  Az ötödik napra az előrejelzés még nagyobb vihart és még nagyobb hullámokat ígért, így végül a 4. napon, augusztus 2-án került lebonyolításra a magyar szörfösök összecsapása nem csak egymással, hanem az óceánnal is.

 

80999-inlanders_surf_open29.jpg
80999-inlanders_surf_open29.jpg

 

A nehéz időjárási körülmények megtévesztették még a legtapasztaltabb hullámlovasokat is, és amíg ők a letört habokon próbálták átküzdeni magukat, hogy a parttól távolabbi tisztább és méretesebb hullámokon nagy pontszámokat szerezzenek, addig mások a partközeli habokon kisebb pontokból gyűjtötték össze a továbbjutásra valót. Így eshetett meg az, hogy az esélyesek közül Lotfi Peiman, Koczka Gergő és Rigler Miki sem jutott tovább az első körnél.

 

80999-inlanders_surf_open14.jpg
80999-inlanders_surf_open14.jpg

 

Azt azonban nem lehet mondani, hogy teljesen felborult a papírforma, mert a Franciaországban élő és helyi hullámokhoz szokott Pinczes Csaba a viharos körülmények között is megtalálta magának a tiszta hullámokat, és manővereivel az első körtől a döntőig egyértelműen jelezte, hogy ő ismeri legjobban a helyi vízmozgást.  Ajtai András a Palatinus strand hullámain tanult kishullámos trükkökkel küzdötte magát a döntőig, ahol Csabával való összecsapáshoz már neki is a nagyobb külső hullámokat kellett támadnia, és ebben a versenyben csak pár ponttal maradt alul. A döntő harmadik helyezettje, Major Zsombor a legfiatalabb résztvevőként pedig egészen friss tapasztalatait tudta eredményesen kamatoztatni, ő csak egy éve kezdett hullámlovagolni.

 

80999-inlanders_surf_open23.jpg
80999-inlanders_surf_open23.jpg

 

A hölgyek futamára már csökkent kicsit a szél és a partközeli habok újraformálódásából pár kisebb tiszta hullám kerekedett. Ezekből tudtak a lányok is elcsípni egyet-egyet.

 

80999-inlanders_surf_open26.jpg
80999-inlanders_surf_open26.jpg

 

Összességében egy jó hangulatú verseny volt, amit nagy izgalommal kísért végig minden szemlélő.

 

80999-inlanders_surf_open31.jpg
80999-inlanders_surf_open31.jpg

 

Alapvetően nem könnyű egy sportnak olyan bajnokságot rendezni, ami kis hazánktól 2000 kilométerre van, de így is szép számmal voltak indulók és érdeklődők. Mindenképpen ígéretes kezdet ez a hazai szörf sport számára, hiszen egy nagyon gyorsan fejlődő deszkás sportról van szó, ami évről-évre többeket ejt rabul.

 

80999-inlanders_surf_open37.jpg
80999-inlanders_surf_open37.jpg

 

Eredmények:
Férfi

1. hely: Pinczes Csaba
2. hely: Ajtai András (Hungasurf)
3. hely: Major Zsombor ( Hilldependent SE)

Női
1. hely: Rigler-Nemere Zsóka (Hilldependent SE)
2. hely: Bodon Zsófia (Hilldependent SE)
3. hely: Horváth Eszter (Hilldependent SE)

További infó: http://inlandersurf.hu és http://hilldependent.hu

Hirdetés
Hirdetés