Menü

2008.08.06.     Hozzászólás 0

Európa első mesterséges szörfzátonya

Várhatóan 2008 őszére, a helyi legjobb szörfidényben készül el Európa első, a világ negyedik mesterséges szörfzátonya a Nagy-Britannia déli partszakaszán lévő Bournemouth-nál.


A szörfösök is 2008 őszétől vehetik igénybe a zátonyt, melyen nyitóversenyt is tartanak majd. A zátony megépítésével egy igazi szörfparadicsomot szeretnének létrehozni. A parton szörfboltok, szörfiskola és tengerre néző étterem várja majd a hullámlovasokat.

Bournemouth a világ negyedik mesterséges szörfzátonya lesz.
A zátony egésze közel egy hektáros területet fed le. Homokkal töltött zsákokból épül, melyek akár 2500 tonnásak, 70 méter hosszúak 2m magasak, 6 méter szélesek lesznek.
 
A mesterséges zátony megnöveli a hullámok méretét és hosszát, ezáltal az eddigi gyengébb napok is jók lesznek hullámlovagolni, illetve az eddigi jobb napokból igazi big dayek lesznek!
A zátony megépülése után a helyi spot eléri a szörfspot ranglistán az 5. szintet. Összehasonlításként a hawai-i Pipeline 8-as.
A hullámmentes időszakban a zátony lagunát képez, mely nyáron kiváló lehet fürdőzésre.
 
A beruházás értéke kb.1,4 millió angol font (kb. 500millió Ft) melynek megtérülését a környező vidék fejlődésében remélik. A hely igen közel, 1 óra utazásra található Londontól, mely így csábító a fővárosban élőknek is.
 
A zátony használata ingyenes lesz minden surfös számára, azonban igen jó kondíciókkal kell rendelkeznie annak, aki tt akar surfözni, hiszen a zátony a parttól többszáz méterre található így az odaevezés sem könnyű feladat a nem felkészült hullámlovas számára!

 
Forrás: outdoor-online.hu

Olvass többet a témáról: szörf, surf