Menü

2009.12.17.     Hozzászólás 0

Windsurfing.hu

Díjnyertes szörfös film a XAFT-on!

Horányi-Névy András 2009-es szörfös videója 2. helyezést ért el Extrémsport és Alternatív Filmtalálkozón. A film producerét, vágóját és főszereplőjét kérdeztük...

Horányi-Névy András 2009-es szörfös videója, a Visions of Freedom 2. helyezést ért el a XAFT-on, azaz az Extrémsport és Alternatív Filmtalálkozón. A film producerét, vágóját és főszereplőjét kérdeztük a „kulisszák mögött” a film létrehozásáról, jövőbeli tervekről.

 

WS.HU (windsurfing.hu)
- Először is, hadd gratuláljunk az első díjazott alkotásodhoz! Hogy is kezdődött ez az egész videós pályafutás?

HNA (Horányi-Névy András)
- Nagyon szépen köszönöm. Így elsőre elégedett vagyok az eredménnyel, de önmagam örök kritikusaként már a továbblépésen gondolkozom, hogy jövőre miben lehetne még jobb, még komolyabb a film.

A filmkészítés két szerelem összefonódásából született. Egyik ugyebár a szörfözés, a másik pedig a „nagyok” alkotásainak bambulása hideg téli estéken. Gondolok itt a klasszikus videókra, mint az About Time, a 4Play, vagy az újabbak közül a Wet and Salty. Ezekből merített az ember inspirációt, leste el a mozdulatokat, és egy jó érzéssel állt fel a képernyő elől. Ezt az érzést szerettem volna már akkor is átadni, elmondani a magam módján, az én szemléletmódommal.

Az indulás persze nagyon kicsiben történt. Kezdjük talán a legeslegelején, ami elindította az én filmkészítős ötleteim. Az internetre még 2000-2002 körül felkerült néhány itthoni szörfösről néhány videoklip esésekről, szép manőverekről. Ezt Győri Peti, az index fórum Kilmer Petty-je összegyűjtötte, és létrehozta az első magyar freestyle videót (innen töltheted le). Ez egy apró, de mérföldkő jellegű alkotás volt, mert érezni kezdtem magamban a lehetőségét egy majdani saját filmnek. Aztán 2005-ben elkészült az October (innen töltheted le - jobb gomb, cél mentése más néven) , egy Fuji fényképezőgéppel felvett Balatonfenyvesi videó, ahol anyukám volt az operatőr. Az volt az első saját próbálkozásom.

 

WS.HU
- Utána minden évben készítettél videót, ugye?

HNA
- Így van, 2006-ban sajnos kimaradt a windsurf film, de akkor készült egy jégszörfös videó a téli örömökről. 2007-ben aztán jött az Egy Hónap Prassonisin, 2008-ban az egyiptomi Twisted, amit az első „komolyabb” produkciónak érzek, idén pedig vissza Rodoszra a Visions of Freedom-mal.

 

WS.HU
- Mennyi előkészület, forgatási óra, és vágás van benne a mostani filmben? Mennyibe telik vajon egy ilyen, bő tízperces videó összehozása?

HNA
- Vicces, mert júliusban döntöttem el, hogy egyáltalán megyünk Rodoszra 2 hétre. Ekkor merült fel, hogy ha már az idei első út, a májusi Dahab fotókban került megörökítésre, akkor miért ne lehetne egy videót is csinálni idén?! Elkezdtem ötletelni, kitaláltam a „sztorit”, és augusztus elején néhány budapesti videózással letudtam az intro-részt, amik zömmel az ex-munkahelyemre menet és onnan jövet kerültek rögzítésre.

Maga a forgatás két hétből két hetet vett igénybe Prassonisin. Minden nap reggel korán keltünk, hogy elsők legyünk a vízen, napközben aztán pihentünk, amíg a tömeg szörfözött, majd este ismét forgatás :). Órában kifejezve, nem is tudom, valahol 20 és 30 óra között forgathattunk szörfözést, ebből 4 órányi nyersanyag lett, vágóképekkel együtt, plusz az itthoni egyórás anyag. Az operatőrnek – egyben barátnőmnek :) –, Nórinak nem volt egyszerű dolga, sokat fagyoskodott nyakig a vízben, tengeri sünökön egyensúlyozva, kite-zsinórok közé gabalyodva, homokvihar által agyonszurkálva. Ezúton is nagyon köszönöm neki a segítséget! :)

A vágás se volt egy rövid folyamat. Nem számoltam, de összesen kb. 15-20 órányi vágás után készült el a végleges verzió. Sietni is kellett a végén, hogy a XAFT leadási határidőt tartani tudjuk.

 

WS.HU
- Mik a terveid a jövőben? Készülsz ezek szerint jövőre is egy videóval?

HNA
- Mindenféleképp szeretnék jövőre is egy filmet készíteni. Nagyon élvezem az alkotó folyamatot, ahogy az ötletből apránként testet ölt egy kész videó. Ráadásul jövőre többszereplős, hosszabb, akár egy DVD-jellegű alkotás sincs kizárva. Nemrég váltottam ugyanis North-Fanatic felszerelésre, így egy csapatba kerültem Rádóczy Barnával, akivel hasonlóan fanatikusan szeretnénk megörökíteni szörfös „ámokfutásaink” minden pillanatát. Így nem csak én fogok trükközni, és nem csak egy helyszínes lesz a leendő film. De hogy hol fog készülni, az maradjon egyelőre a jövő zenéje :).

A technikában is szeretnénk fejlődni, nagyon tetszik például a 4 Dimensions profizmusa, animációi. Semmiképp se másolni akarom, de új ötleteim támadtak a 4 Dimensions láttán, amiket jövőre szeretnék mindenképp kipróbálni. Már tanulom is az After Effects, egy animációs program kezelését, szóval lehet dörzsölni a tenyereket, már csak pár százat kell aludni, és ha minden jól megy, kész az újabb magyar szörfös film ;).

Mindenesetre nagyon szépen köszönöm mindenkinek a pozitív visszajelzéseket, bíztatást, nagyon sokat segít, hogy Nektek is tetszik, amit csinálok.

 

WS.HU
- Köszönjük az interjút, Andris, további szép sikereket kívánunk a jövőben is!

HNA
- Én köszönöm a lehetőséget.

 

A Visions of freedom videó megtekinthető itt >>

A xaft honlapja >>

Olvass többet a témáról: szörf, surf