Menü

2009.04.28.     Hozzászólás 0

www.billabong.hu

Billabong XXL 2009 - Döntős videók

Kihirdetésre kerültek a szöfözés Oszkár díjának becézett, 130.000 dollár összdíjazású Billabong XXL idei győztesei. Meglepetésként a királykategória győztese idén nem jet-skis ráhúzással meglovagolt hullám lett!

A gálára április 17-én került sor Kaliforniában, több mint 2000 meghívott előtt. A nevezési időszak 12 hónapig tart, amely alatt 550 jelentkezés érkezett a világ minden tájáról. A döntés egy 250 fős, visszavonult profi szörfösökből álló zsűri kezében volt.

A Billabong profija a kaliforniai Greg Long volt ez este hőse, hiszen ő nyerte az 50.000 dollárral jutalmazott Ride of The Year kategóriát. Az akcióra a RedBull Big Wave Africa versenyen került sor, ahol jet-skis ráhúzás nélkül lovagolt meg egy óriási csőhullámot.

A király-kategória legérdekesebb felvétele Brian Conley-ről készült, aki a kezében tartott kamerával filmezte magát egy mély, mexikói csőhullám megcsúszása közben.

 

 

A helyi közönség duplán örülhetett, hiszen a Legnagyobb ráevezett hullám díja is otthon maradt. A győztes a San Diego-ban született Derek Dunfee lett, a 2008. november 30-án Maverick-en meglovagolt hullámjával. Külön érdekesség, hogy a kategória 5 döntős hullámja közül még két másik is ugyanebben az időpontban, és helyszínen született.

Az este másik nagy győztese a 35 éves, dél-afrikai Grant Baker, aki a legnagyobb Hullám, és a Surfline Legjobb Teljesítmény díját is megnyerte. A barátai által csak Twiggy-nek becézett, 35 éves szörfös már nagyon megérdemelte az első helyezést, hiszen hosszú évek óta mindig a döntősök között található a neve.

 

 

A nők között ismét, - a most már csak a nagy hullámok királynőjének nevezett - brazil Maya Gabeira győzedelmeskedett. Ezzel Maya, 22 éves kora ellenére már a harmadik Billabong XXL díját nyerte.

Új kategória volt az idén a Wipeout of The Year, amelyben a legnagyobb eséseket díjazza a zsűri. Ezek a nevezések igazán megmutattják, hogy mennyi veszélyt rejteget a túl méretes hullámok betörése. A nevezett videók megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott. A kategória, közönségszavazás útján megválasztott „győztes”-e Ross Clark-Jones lett, aki a tasmán partok mellett lovagolt meg egy hatalmas csőhullámot, amely képletesen szólva becsukta előtte a kaput és maga alá temette.


 

Ride Of The Year döntősök Videó

 

Wipeout of the Year döntősök Videó