Menü

2008.09.30.     Hozzászólás 0

boardsport.hu

Billabong Pro Mundaka - Szörf Tour

A Billabong Pro Mundaka az ASP World Tour második, és egyben utolsó európai állomása, amely az elmúlt években hatalmas szerepet játszott a szörf világbajnokság végkimenetelében.

ASP World Tour 9. állomás
Mundaka, Baszkföld, Spanyolország
2008. szeptember 29. – október 12.
Élő közvetítés:
www.billabongpro.com

 
A baszkföld spanyol részén található kis halászfaluban, az 1999-es első verseny óta olyan nevek szerezték itt meg a világbajnoki címet, mint Mark Occhilupo, Kelly Slater és Andy Irons. De nem ez ami igazán különlegessé teszi a helyszínt hanem az a hosszú csőhullám, amely a Guernika folyó torkolatánál húzódik.

A tabella állása alapján jó esély van arra, hogy idén is itt dől el a világbajnokság sorsa. Kelly Slater-nek már az előző, franciaországi versenyen is jó esélye volt a cím megszerzésére, de Adrian Buchan meglepetés győzelme megakadályozta ebben. 

 

Egy hullámnyira voltam a 9. világbajnoki címemtől” – nyilatkozta Slater, aki a legutolsó világbajnoki győzelmét Mundakán szerezte meg. Ez idén is megtörténhet, hiszen ha továbbjut a 3. fordulóból akkor már zsebében tudhatja a címet. Ha ez mégsem sikerülne neki, és a tavalyi világbajnok Mick Fanning, vagy Taj Burrow megnyeri a versenyt, akkor nyitott marad a világbajnoki cím sorsa a következő Brazil fordulóig. Taj és Mick még nem nyertek idén, de mind a ketten nyertek már Braziliában, és Mundakán is rendre jól szerepelnek.

 

Az ASP World Tour-on a mundakai helyszín függ a legjobban az időjárás szeszélyeitől. Amikor megfelelő az áramlat, akkor igazi álomhelyszín a résztvevőknek, azonban ez sok tényezőtől függ. A tavalyi év végén még kérdéses volt a Billabong Pro Mundaka sorsa, hiszen a hely lelkének számító homokpad nagyon rossz állapotban volt. Sokáig úgy tűnt, hogy idén nem is kerül be a Tour állomásai közé. Azonban az év elején már mindenki derűs volt a verseny jövőjével kapcsolatban. A homokpad újra jó állapotban volt, és találtak egy megfelelő második helyszínt, ha Mundakán nem lennének megfelelőek a körülmények. Az előző években ez a második helyszín Bakio volt, ami nem volt méltó a Tour színvonalához. Az új helyszín Sopelana, amely ugyan kicsit messzebb van, de majdnem olyan jó hely, mint a Tour előző állomása, a francia Hossegor.

 

Mundaka azonban nem csak a hullámok miatt kedves a Tour résztvevőinek. A hamisítatlan spanyol halászfalu nagyon sokat köszönhet a versenynek, ezért a helyiek mindent megtesznek azért, hogy az idelátogatók jól érezzék magukat. Persze a legnagyobb megtiszteltetés mindig a győztesé, akinek neoprén ruhában kell megjelennie a díjátadó ceremónián. Így adják át neki a helyi viseletethez szorosan hozzátartozó Txapela kalapot. Annak, hogy a győztes nem öltözhet át a ceremónia előtt, az az oka, hogy a helyiek a győztest bedobják a mólóról az öböl vizébe. Ez az ára annak hogy a neve felkerüljön a Billabong Pro Mundaka fehér márványból készült  vándordíjára.

 

A verseny egyik szabadkártyás résztvevője nem más mint Mark Occhilupo, a Billabong tavaly visszavonult szörföse. A részvételi lehetőséget a Billabong Europe csapatától kapta mikor nyár elején Olaszországban ünnepelte 42. születésnapját.

 

A világbajnoki tabella a Billabong Pro Mundaka előtt
1. Kelly Slater (USA) - 7852 pont
2. Taj Burrow (AUS) - 6002 pont
3. Bede Durbidge (AUS) – 5668 pont
4. Adriano De Souza (BRA) – 5426 pont
5. Joel Parkinson (AUS) - 5373 pont
6. Mick Fanning (AUS) - 5310 pont
7. Bobby Martinez (USA) - 5092 pont
8. CJ Hobgood (USA) - 4880 pont
9. Adrian Buchan (AUS) - 4719 pont
10. Jeremy Flores (FRA) - 4407 points