Menü

2009.11.03.     Hozzászólás 0

windsurfing.hu

Az év szörföse 2009: Antoine Albeau

A 90-es évek végéig még mindenki tudta, hogy éppen ki a legjobb szörfös a világon, de manapság már más a helyzet...

Aki a sebesség-orientált versenyágakban jeleskedik, a trükk-versenyekre el sem látogat, a trükk-őrültek pedig ha nem figyelnek, véletlen spock 540 vagy egyéb sliding manőver variációkkal vennék a bóját, értékes helyeket veszítve így a vitorlafektetős powerjibe-al továbbsikló szlalomosoktól:)

 

Az elmúlt 10 évben a freestyle és ennek (is) köszönhetően a wave fejlődése miatt olyan szintre jutottak a manőverek, hogy egy versenyző idejébe már nem fér bele az, hogy minden környezetben gyakorolni tudjon.

A Windsurfer Of The Year (WOTY) kezdeményezés próbálja az "Összetett bajnok" címet visszahozni a köztudatba, s bár nem hivatalos végeredménye a PWA-nak, vélhetően sok embert érdekel, ki a legsokoldalúbb szörföse a világnak!

 

 

A WOTY a PWA Freestyle, Wave, Szlalom versenyeit, és a Karpathoson megrendezett speed versenyen született rangsort veszi figyelembe. A négy kategóriában elért összetett helyezésből hármat vesznek figyelembe az összetett bajnok megállapításához.

A PWA világkupa sorozat a Zöldfoki szigeteken kezdődött, ahol Josh Angulo az első hely megszerzésével kapásból a WOTY ranglista tetejére került. A Zöldfoki-szigetek színei alatt szörföző Josh Angulo egy rövid ideje szlalom versenyeken is szerepel, így komoly esély volt arra, hogy a továbbiakban is előkelő helyen marad a ranglistán. Kevin Pritchard (3.), és Ross Williams (6.) is jó helyezéseket értek el a versenyeken, és annak ismeretében, hogy a szlalom pályán is igen erősek, jó eséllyel vágtak bele a WOTY titulusért folytatott küzdelembe.

 

 

Az elkövetkező szlalom versenyeken (Podersdorf - Ausztria, Ulsan - Korea, Catalunya - Spanyolország) az angol rider folyamatos harcban volt a két amerikaival, rendszeresen váltogatták egymás közt a helyeket a dobogó környékén.

A végleges győzelem megszerzése érdekében viszont ajánlatos lett volna a Karpathoson augusztusban megrendezett speed világbajnokságon is részt venni, Josh Angulo állítólag csak a WOTY titulus megszerzése érdekében komolyan gondolkodott is azon, hogy elutazna a versenyre, de végülis nem tett így, Antoine Albeauval (2.), Bjorn Dunkerbeckkel (4.), Peter Volvaterrel (10.) Cyril Moussilmanival (13) és Finian Maynarddal (1.) ellentétben.

 

 

A freestyle-szezon beköszöntével a sorrend hirtelen nagyot változott: a többi esélyeshez képest nagyon fiatal Marcilio Browne egy ideig magáénak tudhatta a dobogó legelső fokát. A nagy öregek közül többen is egyszerre három kategóriára is koncentráltak, wave, szlalom és speed verseny-eredményük is szerepelt az összesítésben, Marcilio viszont "csak" freestyle és wave stílusban állt rajthoz, ezért már ekkor valószínűsíthető volt, hogy előnye csak átmeneti.

 

A kanári-szigeteki versenyeken újraosztásra kerültek a lapok. Már itt látszott, hogy Antoine Albeau a szlalom / racing kategóriában harmadszorra is megszerzi a világbajnoki címet, a WOTY helyezés érdekében viszont Wave-ben még kellett tornáznia a helyezésén. Josh Angulo jól tartotta az első helyét a hullámok közt, szlalomban viszont a 15. helyével szépen lassan lecsúszott a Ross Williams / Kevin Pritchard párostól, akiket pedig a 2008.-as év szörföse, Peter Volwater, tuszkolt valamivel lejjebb, miután egyre jobb helyre került a wave ranglistán.

 

 

Az augusztusban Karpathoson megrendezett speed világbajnokság ekkor borította fel a sorrendet. Peter Volwater ekkor lett komolyan esélyes az év szörföse titulusra: 16. wave, 8. szlalom és 10. helyezés speedben - lenyűgöző.. Persze Antoine Albeau első helye szlalomban, és második helye a speed világkupán szintén esélyes, de a wave kategóriában elért 38. helyezésén azért még javítani kellett.

 

Albeau tudta hogy Syltben jól kell teljesítenie a hullámokban, hiszen 6,7 pont választotta el Peter Volwatertől, és mivel Finian Maynard, az éppen aktuális 3. helyezett a WOTY ranglistán (speed világbajnok, és szlalom összetett ezüstérmes) nem versenyez wave kategóriában, csak ketten voltak esélyesek az összetett cím megszerzésére.

 

 

Syltben igazi zord, európai, onshore wave körülmények várták a versenyzőket. A hawaii hullámokon nevelődött riderek mind hamar elvéreztek, az európaiak viszont domináltak a versenyen. Klaas Voget, Alex Mussolini kiejtette a legnagyobb neveket, egyedül Josh Angulo tudta valamennyire tartani az iramot, és így wave világbajnok lett. Antoine Albeau, - akinek a sokoldalúságát az is bizonyítja, hogy 2001.-ben Freestyle világbajnok is tudott lenni, - a nagyon meggyőző 4. helyet szerezte meg a versenyen. Nem kis teljesítmény egy szlalom világbajnoktól, hogy a legjobbak között, a legdurvább környezetben szörfözve, ilyen előkelő helyezést érjen el. Antoine Albeau így teljesen megérdemelten a 2009.-es év szörföse lett. Gratulálunk!

 

Ajánló