Certovica

Certovica Sípálya információk

A síterep zárva
3.02.00.4
230km
1120-1460m
6 Húzólift
2017-03-07
0
km
2023-01-02
Hirdetés

Certovica

A certovicai síterep egy a magyarok körében kevésbé ismert és látogatott síterep az Alacsony Tátrában. A névadó hágó, mely mellett a sípálya található és az Alacsony-Tátra főgerincét szeli át és Ördöglakodalom hágóként is ismert és itt található Szlovákia legmagasabban (1232 méteren) húzódó autóútja is. Ennek a télen is rendszeresen takarított főútnak köszönhetően a síterep autóval könnyen megközelíthető. A nagy magasságnak és a hegységen belüli központi elhelyezkedésnek köszönhetően Certovica nyáron is kedvelt úticél a turisták körében, ugyanis számos túraútvonal kiindulópontja. Könnyen elérhető innen pl. a Bocianska völgy, ahol Királybocán (Vysná Boca) teljesen kezdők számára ideális sípálya működik. 

Pályák

Certovicában összesen 7 sípálya üzemel, melyek mellet 5 húzólift működik. A pályák teljes hossza 5,2 km, a felvonók kapacitása pedig 3250 fő/óra. A helyi adottságokhoz képest nagy tengerszint feletti magassága és a pályák északi fekvése miatt egy rendkívül hóbiztos síterepről van szó, ahol összesen 340 méternyi szintkülönbséget csúszhatunk egyszerre. Rossz hír, hogy csak a pályák nagyjából háromnegyedére jut hóágyú, így amennyiben mégis kevés hó esik, a működési kapacitás korlátozott. A pályák nehézségét tekintve főleg nehezebb, piros és fekete pályákat találunk, így ez a síterep inkább a gyakorlottak sízőknek lehet ideális. A pálya aljában található egy rövidke kék jelzésű pálya külön lifttel, ám ez tényleg csak a nagyon kezdők igényeit szolgálja ki és jó időben, hétvégén eléggé túlterhelt. A síterep környéke kiválóan alkalmas sítúrázásra és sífutásra is. Sítúrára ajánlott útvonalak a Lenivá-Benyska nyergen keresztül indulnak, ahonnan több irányba is tovább lehet haladni. Kialakított sífutó nyomvonal nem áll rendelkezésre, így e sportágban is csak a gyakorlottabbak ajánlott Certovicába látogatni. Az utóbbi években megnövekedett sítúra forgalom miatt azoknak, akik nem tervezik használni a lifteket, egy 10 €-s parkoló napijegyet kell váltania. A 2 órás felvonójegy azonban mindössze néhány €-val kerül többe, mint a parkolójegy (ennek birtokában a parkolóhasználat ingyenes), így aki a túra után tervez pár levezetőt csúszni, annak mindenképp megéri ezt választani. Arra azonban minden esetben figyelni kell, hogy a parkolót a pályazárás után el kell hagyni, ugyanis a ratrakok a parkolón keresztül közlekednek és az otthagyott autókban kárt okozhatnak! A sípálya mellett síkölcsönző és szerviz, illetve síiskola is működik.

Szállás, szolgáltatások

Az éttermeket tekintve nem túl széles a kínálat és a bankkártyás fizetéssel is sokszor akadnak problémák, úgyhogy a szendvics és a készpénz mindig legyen bekészítve! Certovica környékén számos szálláslehetőséget találunk a szállodáktól kezdve egészen a magán panziókig, illetve vendégszobákig. Foglaláskor érdemes kicsit jobban átböngészni a lehetőségeket, mert bár kevés helyen, de olyan szolgáltatások is elérhetők, mint a szauna vagy a teke. 

Certovica síbérlet, síjegy árak

Előszezon

Felnőtt
--
Gyerek
--

Főszezon

Felnőtt
27 €
Gyerek
24 €
1 Napos
19 €
27 €
67 €
(Összehasonlítva Szlovákia síterepeivel)
Hirdetés

Útvonal Certovica sípályához

Szerintetek Certovica...

Nincs értékelés

Jártál már CERTOVICA síterepén? Mondd el a véleményed!