Skalka

Skalka Sípálya információk

A síterep zárva
0.33.71.5
199km
0-1252m
4 Húzólift
1 Ülőlift
4 Kabinos felvonó
0000-00-00
0
km
0000-00-00
Kezdőknek
Profiknak
Freeride-ra
Családosoknak
Snowboardosoknak
Hirdetés

Skalka

Skalka a Körmöci-hegység gyöngyszeme.

Jó mikroklímájú terep, kiváló adottságokkal, főleg haladó sízőknek.

A legnépszerűbb a Lovely View piros pálya, 1050 méter hosszon 247 méter eséssel, és focipályányi szélességgel. Egy négyüléses felvonó szolgálja ki, amelynek köszönhetően jól lehet pörgetni a köröket. Összesen 3,6 km piros pályán lehet síelni, de ennek nagy része keskeny erdei pálya, inkább az összeköttetést szolgálja a piros carvingpálya és a feketék között.

Forrás: www.skalkaarena.sk

Forrás: www.skalkaarena.sk

A két fekete pálya 700 és 900 méteres, jó öreg Tatra Poma tányérosokkal, ebből az egyik - véleményem szerint - Szlovákia legmeredekebbje.

Két kék pályát is kínál a terep, a rövid Limbát 280 méteres hosszal és a még rövidebb Blondit mindössze 80 méterrel.

Skalka viszont sokkal több, mint síterep. Szlovákia jelenleg legnagyobb és legjobban karbantartott sífutó pályarendszere optimális hóviszonyok esetén 60 km sífutóutat kínál. Ezek nagy része széles, korcsolyázó stílusra előkészített, de majdnem mindegyik útra fektetnek klasszikus nyomot is.
A pályák jól jelöltek és teljesen ingyenes a használatuk. A központi aréna kivételével minden útvonal enyhébben, vagy komolyabban emelkedik-lejt, így tökéletes hely a kanyarodási és fékezési technikák csiszolgatására is. A hosszabb hegyi pályák mentén több kis chata is üzemel, ahova be lehet térni egy-egy forró teára, vagy sörre.

Túrasízők is megtalálják a számításukat a hegységben. Kisebb szintkülönbségekért kárpótol az erdős környezet, ahol a porhó is tovább megmarad és a széltől is védett.

Síelés után a központi parkoló mellett található Relax centerben úszással, vagy szaunázással lazíthatunk.

A központ a hegycsúcson található, a felvezető szerpentint környezetvédelmi okokból nem sózzák, csak letolják és felszórják, így havas-jeges útviszonyokkal kell számolni. A jó téli gumi alapkövetelmény, friss hó esetén a hóláncra is szükség lehet.

 

Skalka síbérlet, síjegy árak

Előszezon

Felnőtt
--
Gyerek
--

Főszezon

Felnőtt
19 €
Gyerek
15 €
1 Napos
19 €
19 €
67 €
(Összehasonlítva Szlovákia síterepeivel)
Hirdetés

Útvonal Skalka sípályához

Szerintetek Skalka...

2015-01-19
Profiknak: Ha nem is hosszúak a feketék, de jó az esésük, a piros carvingpálya etalon, a második felében kicsit szigorúbb eséssel majd elkékülő utolsó negyeddel. Az ülőlift tempós köröket tesz lehetővé, de, ha fúj a szél nem a legkomfortosabb, bubi hiányában. Ilyenkor a titkos tipp a legmesszebbi - a Turcek pályához tartozó Poma, mert a a nyomvonala az erdőben visz, itt még akkor sem fúj a szél, ha máshol már vihar tombol.
Kezdőknek: Kevés a kék pálya. Bár az alig több, mint negyed kilométeres Limba széles, jól kezelt és élvezetes, inkább egy sötétebb kék pálya, így abszolút kezdőknek nem ajánlanám. Akinek már megvannak az alapok, annak ok, csak elég rövidke.
Freeride-ra: Nagyon jó a hely mikroklímája, ami nem csak azt jelenti, hogy a magassága ellenére meglehetősen vastag szokott lenni rajta a hótakaró, de mivel az összes lejtőt erdő takarja, és a környező lankák szélárnyékot biztosítanak, kimondottan sokáig megmarad rajta a porhó. Nagy szinteket persze nem lehet lecsúszni és a sífelvonók egy kis részt fednek csak le. Aki fókát is visz, jobb helyzetben lesz, mert a hegy minden oldala megcsúszható, nagy meglepetések nincsenek. Persze az utóbbi évek csapadékszegény szlovák időjárása ezt a terepet sem kényezteti...
Családosoknak: Meglepően sok itt a gyerekcsoport. Meglepően sok, mert nem tartom kezdőbarát terepnek. Persze, aki sífutni akar megtanulni, annak tökéletes. A hegyi hüttékben a szállás olcsó, az ennivaló sem drága, így egy négyfős családnak sem kel bankot rabolnia, hogy itt eltöltsön akár egy hetet, de nem igazán vannak berendezkedve a külföldi turistákra. Kommunikációs problémák akadnak, idegen nyelvtudás hiányában.
Snowboardosoknak: Nem a big mountain freeride terepe, de nagyon jó köröke lehet nyomni a feketéket és a piros carvingpályát övező erdőkben. A piros alsó harmadában snowpark is akad, de azt csak akkor csinálják meg, ha elég hó van. Ergo idén és tavaly nem igazán lehetett parkozni, az azt megelőző két évben viszont igen. A parknak nincs dedikált liftje, az ülőssel kell pörögni és lecsúszni a piros páyla 2/3-át.
Jártál már SKALKA síterepén? Mondd el a véleményed!