Mölltal-gleccser

Mölltal-gleccser Sípálya információk

A síterep nyitva
5.27.25.0
675km
1200-3122m
2 Húzólift
5 Ülőlift
2 Kabinos felvonó
2024-04-20
5
18,7km
2024-04-24
Kezdőknek
Profiknak
Freeride-ra
Családosoknak
Snowboardosoknak
Hirdetés

Mölltal-gleccser

A Mölltal gleccser Ausztria 8 gleccsersíterepének egyike és Karintia tartomány legmagasabban fekvő pályarendszere. Különlegessége, hogy a pálya nem közelíthető meg közvetlenül autóval, a feljutáshoz egy földalatti fogaskerekű vasutat kell használnunk. Gleccsersíterep lévén a szezon sokkal hosszabb, mint egy átlagos sípályán. A tél itt már októberben beköszönt és az időjárástól függően akár még májusban is lehet síelni. A magasabban fekvő részeket sokszor nyáron is megnyitják a síelők számára, azonban sajnos a manapság sokszor előforduló nyári rekord melegek miatt erre egyre kevesebbszer van lehetőség. Bérletvásárlásnál érdemes előre terveznünk, ugyanis míg a napijegyek csak ezen sípályára érvényesek, addig a többnapos bérletekkel a mallnizti síterepet is használhatjuk. A két síterep között ingyenes síbusz közlekedik. Létezik egy Topskipass nevezetű régióbérlet is, mellyel más karintiai és kelet-tiroli síterepet is használhatunk.

A pályák

A pályák nehézsége változatos, mindenféle tudású síelő talál magának megfelelőt. A 17,4 km pályára bőven elég, összesen 8 lift jut. A liftek közül csak a fogaskerekű hegyállomástól az Eissee-ig közlekedő kabinos, innen ülőlifteket használhatunk. Szerencsére a Sharecken levő hegyállomásig közlekedő darab plexivel ellátott kivitel, így rossz idő esetén sem kell dacolnunk az elemekkel. Ez a GletscherJet néven futó felvonó már valóban konkrétan a gleccsert íveli át, így az itt található pályákat szigorúan tilos elhagyni, ugyanis bár a gleccser évről-évre fogy, a hasadékok továbbra is nagy veszélyt jelentenek a síelőkre! A középállomáson két tanulólift is található, így a teljesen kezdők is megtehetik az első kanyarokat. Síiskola és síkölcsönző a pályán lévő Intersportban található. A Mölltalon szívesen látják a túrasízőket, illetve a sífutókat is. 13 kilométernyi jól kezelt sífutó pálya várja a magaslati edzés híveit, a sítúrázók pedig kedvük szerint használhatják a pályán kívüli részeket.

Szállások, gasztronómia

A pálya nincs eleresztve hüttékkel, mindössze egy éttermet találunk a 2800 méteren fekvő Eissee-nél. Ez az étterem viszont elég nagy ahhoz, hogy tömegben is hozza az átlagos várakozási időket. Panoráma terasza hatalmas és a kilátás szemet gyönyörködtető. Sajnos a menü nem enged betekintést a változatos osztrák ételekbe, be kell érnünk a sültkrumpli-rántotthús vonallal. Szállásokat tekintetében a környék a megszokotthoz képest elég szegényes. A gleccservasút völgyállomásánál levő Innerfragantban csak néhány hotel elérhető, így a környező falvakban, illetve a 106-os főút mentén érdemes nézelődni. 

Összességében tehát a Mölltal gleccser egy nagyon különleges síélményt adó, családok számára is alkalmas síterep, azonban a kiegészítő szolgáltatások tárháza nem túl nagy. E tekintetben csak rugalmas felfogásúaknak ajánlott!

 

Mölltal-gleccser síbérlet, síjegy árak

A sípálya dinamikus árképzést alkalmaz! A feltüntetett ár 2023.12.01-n elérhető adatok alapján a legdrágább időszakra érvényes! Az árak naponta változhatnak. Ez mit jelent?

Előszezon

Felnőtt
62 €
Gyerek
31 €

Főszezon

Felnőtt
62 €
Gyerek
31 €
1 Napos
26 €
62 €
130 €
(Összehasonlítva Ausztria síterepeivel)
Hirdetés

Útvonal Mölltal-gleccser sípályához

Szerintetek Mölltal-gleccser...

2014-02-21
Snowboardosoknak: amikor mi voltunk eleg keves ho volt, illetve gyakran ki lehet fogni, hogy az egesz hegy kodben all.
2013-11-29
Kezdőknek: Nem kifejezetten abszolút kezdőknek való pályarendszer. Nagyon magasan fekszik, ezért sokszor felhőbe van, amikor szinte az orrunkig sem látunk. Ilyenkor nem lennék ott a kezdő csizmájában.
Profiknak: Egyszer érdemes megnézni, de több napra nem mennék ide. Ha jó idő van szép a kilátás. Ha nem, akkor itt tuti felhőbe leszel, szinte vakon csúszkálhatsz. A felső pályák nem túl hosszúak, a kabinos mentén a 9-es piros jó lenne, ha nem lenne benne egy halál unalmas hosszú lapos szakasz és az a fetrengős szűkítés a vége felé, ahol a nap végén csak bucka meg fetrengő síelő van.
Snowboardosoknak: Írták hogy van snowboard park, de mikor ott voltunk nem volt semmi ilyesmi. Felhős idő esetén a magasság miatt rossz látási viszonyokkal kell számolni, illetve a fekvése és a magasság miatt még ha nincs is köd akkor sem látsz jól, mert nincs kontrasztja a hónak, nem látni a vertikális terepváltozásokat, ami deszkázásnál még jobban zavaró, kezdő deszkásoknak akik még nem érzésből csúsznak ilyenkor nagyon bukásveszélyes.
Családosoknak: Ha hétágra süt a nap Karintiába, akkor érdemes felmenni, de ha nem, vagy ha egy kis lágy szellő is fúj lent a völgyben akkor családoknak felejtős. Egy rémálom lehet a ködben összeszedni a családtagokat.
Freeride-ra: A kabinos magasságába nem találtam ilyen lehetőséget. Feljebb van azért valami, de ott meg hamar széttúrják a szűz havat.
2013-11-21
Családosoknak: Január februárban nem szabad gyerekkel menni, az időjárás miatt. A pályák viszont szélesek és jól kezelek.
2013-11-21
Freeride-ra: Van egy kis freeridera lehetőség és jó a funpark
2013-11-21
Kezdőknek: Szeretem, mert hóbiztos. Szélesek a pályák és még áprilisban is tökéletes pályákon csúsztunk, a kilátás meg pazar. Egyszer mindenkinek meg kellene néznie.
2013-11-21
Profiknak: Nincsenek sokan, jól kezelt hóbiztos pálya
2013-11-19
Családosoknak: Ha hideg van és fúj a szél, akkor itt garantáltan nyafogni fognak a gyerekek, mert vannak elég kitett részek. Mondjuk pont ettől tud gyönyörű is lenni. És sokáig tart a szezon.
Jártál már MÖLLTAL-GLECCSER síterepén? Mondd el a véleményed!