Alpe d' Huez

Alpe d' Huez Sípálya információk

A síterep zárva
70.0130.050.0
1292km
1125-3330m
29 Húzólift
22 Ülőlift
19 Kabinos felvonó
2024-04-20
0
km
2024-04-23
Kezdőknek
Profiknak
Freeride-ra
Családosoknak
Snowboardosoknak
Hirdetés

Alpe d' Huez

Az Alp d’Huezi síközpont azok közé a helyek közé tartozik, ahová a magyar sítábor szervezők előszeretettel szerveznek kisebb-nagyobb rendezvényeket. A francia síterepek a Keleti- Alpok pályarendszereinek mértékével nézve gigantikus nagyságúak, nincs ez másképp Alp d’Huezben sem.

A pálya

A síelhető pályák teljes hossza eléri a 250 km-t, ami azt jelenti, hogy egy teljes hét alatt is kihívás végig csúszni az összeset. Ezen a nagyjából Bécs-Budapest távolságnyi kilométeren összesen 70 lift üzemel, amelyek nagyjából harmada kabinos vagy plexivel ellátott kivitel, így rossz időben is viszonylagos komforttal használható. A pályák hosszán kívül az óriási szintkülönbség és a nagy tengerszint feletti magasság az, amiért érdemes Alp d’Huezbe utazni. A központi falu 1860 méteren fekszik, ami nem kis magasság, ez által többnyire a kevesebb csapadékot kapó teleken is stabilak a hóviszonyok a pályák alsóbb részein is. A legmagasabb felvonóállomás a 3330 méter magas Pic Blanc csúcsán található, így amennyiben az útvesztőben megtaláljuk a pálya legalacsonyabb pontját (1125 m), összesen 2205 méter szintkülönbséget csúszhatunk. A csúcsról indul egyébként Európa leghosszabb fekete pályája, a Sarrene, amelyen 16 km-t repeszthetünk lefelé egy huzamban. A pályák minőségüket tekintve jól kezeltek és a mennyiségük alapján talán nem meglepő, hogy mindenféle tudású sízőt kiszolgálnak. Talán a freeriderek azok, akik nem érezhetik 100 %-ig kiszolgálva magukat, de azért egy-két hétig ők is feltalálják magukat. Ezeknek a magasságoknak a sok előny mellett van hátránya is, mégpedig az időjárás. 3000 méter környékén sokszor hirtelen változik az idő, és a köd (felhő) sem ritka jelenség. Amennyiben egész nap kint tervezünk lenni, nem árt számítani a gyorsan jött zimankóra (is). A pálya aljában több síiskola és síkölcsönző is üzemel, a helyi oktatók akár a legprofibb sízőknek is tudnak újat mutatni.

Szállások, szolgáltatások

Ahogy a francia pályák többségénél, úgy Alp d’Huez-ben sem egyetlen település található. A pálya névadó, központi faluján kívül több kisebb falu is a pályarendszer része (pl. Auris vagy Oz), így aki önállóan foglal szállást, annak érdemes odafigyelnie, hogy az adott házikó vagy apartman pontosan hol is helyezkedik el. Érdemes, ugyanis gyakorlatilag csak a központban vannak megfelelő színvonalú és kínálatú üzletek (pl. élelmiszerbolt), illetve a faluk közötti tömegközlekedés is meglehetősen gyatra. A szállások foglalásánál továbbá érdemes pontos információt kérni a helyiségek és az ágyak pontos méretéről, ugyanis Franciaországban a pályaszállásokon meglehetősen szűken határozzák meg az 1 fő fogalmát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 5-6 fősnek hirdetett apartman többnyire inkább 4 személynek kényelmes! A kiegészítő szolgáltatásokat tekintve a választék széles, étterem, fitnesz terem, szauna, uszoda vagy játszóház egyaránt található a síterep közelében. Az outdoor sportok kedvelői kipróbálhatják a jégmászást vagy a hótalpas túrázást is.

 

Alpe d' Huez síbérlet, síjegy árak

Előszezon

Felnőtt
--
Gyerek
--

Főszezon

Felnőtt
58 €
Gyerek
48 €
1 Napos
39.5 €
58 €
75 €
(Összehasonlítva Franciaország síterepeivel)
Hirdetés

Útvonal Alpe d' Huez sípályához

Szerintetek Alpe d' Huez...

2014-02-21
Snowboardosoknak: Kedvenc francia terepem. Legjobb eddig.
2013-12-01
Kezdőknek: Sok kezdő pálya az alján.
Profiknak: Változatos, hosszú nem unalmas pályák. Egyedül a hosszú fekete alja egy örökkévalóság a lejutás, olyan lankás.
Családosoknak: Mindenhol felvonók könnyen megtalálja a család a nekivalót.
Snowboardosoknak: Nagy fun park, showboardosoknak sok élvezetes pálya
2013-11-29
Kezdőknek: Rengeteg lehetőség a gyakorlásra, zavarástól mentesen.
Profiknak: Sok jól kezelt, hosszú pálya. Minden nap változatos lehetőségek egy-két igazán kemény csúszásra.
Családosoknak: Több gyereket is itt tanítottunk meg síelni. Vannak kimondottan gyerek felvonók, később a "nagy" felvonók személyzete segítette a ki- és beszállást.
2013-11-28
Profiknak: Van sok fekete és piros pálya a bátraknak.
Freeride-ra: Ha van friss hó, márpedig nekünk volt szerencsénk hozzá, igen izgalmas síelésben lehet részed!
Családosoknak: Hosszú tanuló pálya és sok szórakozási lehetőség a faluban.
2013-11-28
Kezdőknek: Nem tudtam síelni előtte, így tapasztalatból mondom:szuper.
Profiknak: Jól felszerelt és karbantartott, számtalan felvonóval, minden igényt kielégítő helyszín.
Családosoknak: Számtalan lehetőség van a bármilyen felkészültségű síelőnek, sí-óvodától a nyaktörő lejtőig, szabadtéri melegvízes "strand", sűrű, ingyenes buszjáratok, jól ellátott boltok, kölcsönző helyek, kellemes, felszerelt szálláshelyek, szuper sportközpont ( pl. fantasztikus hálóból készült játszóterület a magasban, minden sport a pingpongtól a falmászásig.
Snowboardosoknak: Alkalmas erre is, de nem próbáltam.:o)
2013-11-28
Kezdőknek: A központi részben sok, jól belátható, egyenletes lejtésű, hosszú zöld pálya van nekik, modern felvonókkal
Profiknak: Vannak igazán kihívós pályák is.
Freeride-ra: Nem sok szabad terület maradt, de azért lehet találni.
Családosoknak: Nagyon változatos, nagy terep
2013-09-10
Profiknak: Az egyik paradicsom...
Jártál már ALPE D' HUEZ síterepén? Mondd el a véleményed!