Menü

2007.12.04.     Hozzászólás 0

outdoor-online.hu

Új téli autós törvény Ausztriában

Aki saját autójával szeretne eljutni valamelyik osztrák síterepre, a megfelelő sífelszerelésen túl a gépjármű tartozékaira is figyelmet kell szenteljen. 2008. január 1-től egy új törvény lép életbe az autók, járművek kötelező téli tartozékaival kapcsolatban.

Ausztriában ugyanis ezentúl törvény írja elő és szabályozza a kötelező téli tartozékokat minden személyautóhoz. November 1.–április 15. között télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata. Személygépkocsival, valamint a megengedett 3500 kg összsúlynál nem nehezebb teherautóval november 1.–április 15. között télies útviszonyok esetén Ausztriában csak abban az esetben indulhatunk útnak, ha minden kereket téli abronccsal láttunk el, vagy a meghajtó kerekekre hóláncot szereltünk fel. Hólánc használata azonban csak akkor megengedett alternatíva, ha az úttestet összefüggő, vagy jelentősebb mértékben nem megszakított hó- vagy jégréteg borítja, így a hólánc az úttestet nem károsítja. Az előzőekből adódóan latyakos, hókásás úton sem a hólánc, sem nyári gumi használata nem megengedett, csak téli gumival közlekedhetünk.

 

 

Büntetések
Aki nem tartja be ezeket az előírásokat, a következő bírságokra számíthat. Kisebb vétségek esetén 35 eurós helyszíni bírságot kell fizetni. Ha azonban például nagyfokú veszélyeztetés miatt feljelentésre kerül sor, emelkedik a bírság összege, akár az 5000 eurót is elérheti. Ezenkívül a hatóságok ki is állíthatják a forgalomból az adott járművet.

A törvény 2008. január 1-jével lép életbe.