Téli túraajánlatok "összecsapása"

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2011/11/25
Na nincs szó véres háborúról, csupán kiveséztünk néhány téli túraajánlatot túratípus, ár és a nyújtott szolgáltatások szerint.
Hirdetés

Felvetődött egy gondolat, miszerint vajon hogyan éri meg jobban síelésünket/téli vakációnkat megszervezni:

- magyar utazási irodán keresztül

- régió saját ajánlatára közvetlenül

- szálláshely ajánlatára közvetlenül jelentkezve

 

Az Internet világában már sokkal több lehetőségünk van arra, hogy - egy kis kutatómunkával ugyan, ám - számunkra anyagilag kedvező ajánlatokra leljünk!

Összehasonlításként megnéztük néhány magyar utazási iroda- és szomszédos országainkból származó régiók közvetlen ajánlatát, tekintet nélkül arra, hogy éppen Szlovákiáról, Szlovéniáról vagy Ausztriáról, illetve síelésről, hótalpazásról, hegymászásról, túrasízésről vagy sífutásról van-e szó.

 

Nézzük mire jutottunk!

A reprezentatív mintavételezéshez három magyar kaland utazási iroda/tanfolyam szervező cég (Eupolisz, iKaland, Mountex Adventure), valamint külföldi szálláshelyek ajánlatait vettük alapul.

Az utazási költséget minden esetben "teleautó rendszer" alapján számoltuk ki, saját idei tapasztalatok alapján, 4 fővel számolva egy átlagos személygépkocsiban.

 

Hazai utazási irodák / túraszervező cégek

Az iKaland egyik ajánlatában 3 napos téli hegymászótúrára invitál a Grossglocknerre. Az árban benne foglaltatik a hegyivezetés, a felszerelések díja, a szervezés, a szállás, egy átlagos 12-16 000 Ft-os utazási költség, ugyanakkor az étkezést és egyéb költségeket, mint biztosítás..stb. nem tartalmazza. A túra alapára 90 000 Ft, erre jönnek rá az előbb említett egyéb költségek.

Az árhoz hozzá tartozik, hogy az egyik túravezetőd a mi Hópárducunk, maga Erőss Zsolt, valamint a többi túravezető is jónevű profi a szakmájában.

Túra részletei: klikk ide!

 

 

  

Az Eupolisz ezzel szemben egy 5 napos szilveszteri szlovák fátrai hótalpas kiruccanásra invitál relatív kisebb összegért, amely 59 900 Ft-ba kerül, tartalmazza az utazást, szállást panzióban, szilveszteri vacsorát, felszerelést, szervezést és túravezetést. Ami nincs az árban, a szilveszteri vacsora kivételével az étkezések, biztosítás, és a belépők díja.

Egy félpanziós ellátás (4 reggeli, 3 vacsora) + 40 EUR/fő, tehát az előbbi összeg 72 300 Ft-ra módosul.

Túra részletei: klikk ide!

 

 

  

A Mountex Adventure-nél egy 3 napos túrasí tanfolyam a Nockberg-re 26 000 Ft, amelyben benne van az oktatás, túravezetés, felszerelés díja, ám nem tartalmazza a szállás, étkezés, utazási költség és a biztosítás költségét. Az ajánlat szerint a szállás félpanzióval 24 EUR/éj/fő, tehát a jelenlegi - változékony és unszimpatikus - árfolyammal (kb. 310 Ft) számolva ez az összeg legalább 40 880 Ft + útiköltségre módosul, amely Szlovénián keresztül kb. 634 km-es távolságot jelent. Így az aktuális üzemanyagárak mellett, telekocsi rendszerben (kb. 13-16 000 Ft/fő), így összességében egy kb. 55 000 Ft-os alapösszeggel lehet számolni.

Túra részletei: klikk ide!

 

  

Az egy napra vetített költségek tekintetében Eupolisz - Mountex Adventure - iKaland a sorrend (első a legolcsóbb). Persze az ár/érték arány szubjektív jellege miatt nehéz lenne és igazából nem is akarunk eredményt hirdetni, lévén egészen más tészta túrasí tanfolyamon részt venni, mint szilveszteri hótalpas túrát tenni, vagy éppen megmászni a Grossglocknert Erőss Zsolttal. Ha kizárólag a végösszeg számít, azt könnyebben el lehet dönteni, hogy melyik a számunkra megfelelő.

 

Most pedig nézzük a közvetlen foglaláson alapuló külföldi ajánlatokat:

Az első szlovén ajánlatunk például Bohinj területére szól, ahol a Hostel Pod Voglom-ban egy 4 napos csomagajánlat ára 62,10 EUR/fő, amely tartalmazza a szállást 3 éjszakára reggelivel és ingyenes hótalp igénylési lehetőséget. Amennyiben félpanziót szeretnénk, az 9 EUR/fő/napot jelent, tehát ez összesen 27 EUR/fő. A reggeli nem tudjuk mennyibe kerül, de nagyságrendileg nézzünk egy végösszeget, amely így kb. 89 EUR/fő, azaz 27 621 Ft. A feljavított csomagunkhoz még hozzáadjuk az üzemanyagköltséget, amely Bp.-Bohinj viszonylatban 535 km, ez anyagilag teleautó rendszerben kb. 10-12 000 Ft/fő. Utazással együtt tehát jelenleg kb. 39 621 Ft-on állunk. Opcionálisan választhatunk még további programok közül, pl. hóraftingozás, szánkózás vagy vezetett hótalpas túra, amelyeknek költségei egyesével + 15 EUR-t jelentenek, azaz kb. 5000 Ft-ot programonként. Ráadásul ide még házi kedvencünket is magunkkal hozhatjuk, további potom 5 EUR-ért! :)

Túra részletei: klikk ide!

 

Ez nem lehet, ez túl jó ár!!! Ellenőrzésképp nézzünk gyorsan még egy szlovén ajánlatot:

Egy szuper kis síelős ajánlatot választottam erre a célra a Krvavec sípályához, íme az ajánlat: 4 nap, 3 éjszaka félpanzióval, 2 ágyas szobában a 3*-os Ribno Hotelben, 3 napos síbérlet, ingyenes busz transzfer, ingyenes szauna és uszoda használata a hotelben, ingyenes belépés a Casino Bled-be, 20%-os kedvezménnyel belépő egy bledi wellness központba. Mindez a karácsonyi és szilveszeri időszak kivételével 200 EUR/fő, azaz 62 000 Ft-ot kóstál. Az útiköltség ide 515 km-re, kb. 10 000 Ft/fő. Így összesen 72 000 Ft-ért síelhetünk itt 3 napot. Tekintve a járulékos szolgáltatások halmazát, igencsak vonzó ajánlat!

Túra részletei: klikk ide!

 

 

Minthogy ezt az ajánlatot ilyen szépen megúsztuk, most nézzünk ugyanilyen megoldásból egy osztrák ajánlatot is:

Ez az utunk Annabergbe kalauzol el minket, ahol 3 éjszakát tölthetünk el félpanzióval, 3 napos síbérlettel és oktatással valamint kölcsönfelszereléssel együtt. A felnőtteknek szóló ár 289 EUR/fő, azaz 89 590 Ft + utazási költség, amely kb. 565 km, anyagilag 14-15 000 Ft/fő tételt jelent. Összességében így ezt a csomagot kb. 104 590 Ft-ért vehetjük igénybe.

Túra részletei: klikk ide!

 

Háát, ez az ajánlat annyira nem győzött meg, ezért nézzünk még egy másikat is:

Van egy szuper besíző ajánlatunk Hochkarra, amely a következőket tartalmazza: 4 éjszaka félpanzióval, 3 napos síbérlet, 4 órás fürdőbelépővel standard, kétágyas szobában: 209 EUR/fő, azaz 64 790 Ft. Utazási költség ide 413 km, kb. 7500 Ft/fő teleautó rendszerben. Így összesen a besíző csomagár kb. 72 290 Ft-ba kerül. Na, ez azért már mindjárt jobb!

Túra részletei: klikk ide!

  

 

A fenti vizsgálódásokat még folytathatnánk, ám sok konklúziót már így is jól le lehet szűrni. Mindenféle téli kimozdulással kapcsolatban az alábbiak a következtetések (egyénileg tovább is bővítheted):

- Ha számít, hogy jó nevű, népszerű és tapasztalt túravezetőkkel különleges helyekre juthass el, akkor magasabb végösszeggel számolj.

- Ha minél olcsóbban szeretnél eltölteni pár aktív napot, az több önálló szervezést és egyénileg szervezhető, költségmentes kikapcsolódást követel (gyalogtúra, ingyenes sporteszköz bérlési lehetőség a szálláshoz, stb.). Esetenként azonban előfordulhat, hogy szervezett utazás alkalmával a szállások kedvezőbb ajánlatokat adnak, mint az egyéni vendégeknek.

- 3 napot végigsíelhetsz kb. azonos árszinten Szlovéniában Krvavecen vagy Ausztriában Hochkaron

- Ha felkapottabb helyen szeretnél síelni, azt - persze magasabb végszámlával - megteheted Annabergben.

- Ha nem szeretsz magad intézkedni, szívesen utazol nagyobb létszámú csapattal és a vezetett túrákat jobban kedveled, ajánljuk továbbra is a magyar kaland utazási irodákat/tanfolyam szervező cégeket!

 

Hasonlítsd össze az aktív utazási ajánlatokat saját magad: klikk ide!

 

Hirdetés