Menü

2011.12.21.     Hozzászólás 0

Mozgásvilág.hu

Szlovénia a la carte - kívánságok rendelésre!

Nincsenek 3000 m feletti csúcsok, ám a helyszínek egyedülálló szépsége és a sí központok sajátosságai a síelők kedvencévé tették ezeket a régiókat.


 

Szlovéniát eddig már sok oldaláról megismerhettétek a Mozgásvilág tollából, most, hogy itthon is megjelentek az első hópelyhek, szeretnénk Nektek részletesebben is bemutatni a szlovén sípályákat. Igaz, nincsenek 3000 m feletti csúcsok és pályák, ám a helyszínek egyedülálló szépsége és az egyes sí központok egyedi sajátosságai már hosszú évek alatt a síelők kedvencévé tették ezeket a családközpontú régiókat. Jelenlegi cikkünkben a legjelentősebb síterületek jellemzőiről és aktualitásairól számolunk be.

 

Kranjska Gora – a menő
Szlovénia északnyugati részén, közel az osztrák és olasz határhoz található Kranjska Gora, amely déli oldala felől érinti a Triglav Nemzeti Parkot. Maga a város Zgornjesavska festői szépségű völgyében helyezkedik el, amely már önmagában felejthetetlen látványt nyújt. Fent, a hegyekben a Júliai-Alpok impozáns csúcsai között a hatalmas erdők, a Mostranától egészen Ratečéig terjednek.

 

82063-apartmaji_kranjska_gora_slovenija_v.jpg

 

A gyönyörű síterepek mágnesként vonzzák a síelőket, ezért méltán tartják Szlovénia egyik legkeresettebb síterepének. Kranjska Gora sítörténelme a legpatinásabb az összes szlovén síterep közül. A legjobb síelők számára évente kerül itt megrendezésre a Világkupa sorozat egyik állomásaként az 51. Vitranc Trophy is, amely 2012.03.10-11.-én kerül megrendezésre. Részletek a versenyről itt!)

Tudj meg többet... 

 

Bovec-Kanin – a nemzetközi
A síterület az Isonzo (Soca) partján fekvő Bovec városka felett helyezkedik el, ahol a síszezon decembertől egészen április végéig tart. A 2010-ben újonnan elkészült kabinos felvonó (melynek kapacitása 1300 fő/óra) segítségével a KANIN-SELLA NEVEA síközpont elsőként nyújtja a szó szerint határtalan síelés élményét Szlovéniában, hiszen az immáron összekötött KANIN-SELLA NEVEA síterületek egyazon síbérlettel használhatók az olasz-szlovén oldalon, így biztosítva a kapcsolatot Bovec és Sella Nevea között.

 

82063-Bovec-Kanin-21.jpg.jpg

 

A Kanin-Sella Nevea síterület az egyetlen olyan magas hegy Szlovéniában, ahol a felvonó 2000 méter fölé szállítja a síelőket. A napsütötte déli lejtésű szlovén pályákról fantasztikus panorámával tárul elénk az Alpok hegyvonulata, ahogyan az Adriai tenger látványa is. Az olasz oldal ezzel ellentétben északi fekvésével igazi téli mese hangulattal várja a síelőket. Nagy mennyiségű hó esetén tapasztalt vezetővel akár a Krnica völgyben is végig lehet síelni.

Tudj meg többet... 

 

Mariborsko Pohorje – a legnagyobb
Mariborsko Pohorje a legnagyobb síközpont Szlovéniában. Területe 250 ha. Tökéletes kombináció: kiváló sípályák, első osztályú wellness-spa centrumok, gyönyörű természeti környezet és Maribor közvetlen közelében a helyi hagyományos „Štajerska” partik. Itt található Szlovénia leghosszabb kivilágított éjszakai sípályája és az ide vásárolt síbérletek Ribniško Pohorje, Kope és Kranjska Gora területére is érvényesek!

 

82063-Mariborsko-Nagy-h-.jpg

 

Síversenyekben itt sincs hiány, hiszen 2012-ben 01.21-22.-ig rendezik meg a 48. Golden Fox Trophy AUDI FIS Női Világkupát! Részletek a versenyről itt!

Tudj meg többet...

 

Krvavec – a napsütéses

Közel van Kranj-hoz és nincs túl messze Ljubljana-tól sem, így kis városnézéssel is kombinálhatjuk a síeléssel töltött napokat. Az új sífelvonó kevesebb, mint 7 perc alatt ér fel a tetőre. A Krvavec síközpont a Kalška hegyvonulat csúcsa mellett található, amely főként alpesi réteken helyezkedik el, ezért ha a hóréteg nem túl mély, az sem okoz gondot, hiszen a hónak nem kell sziklákat befednie az egybefüggő hóréteg kialakulásához. Amennyiben mégsem lenne elegendő hó, úgy a hóágyúk segítségével a pályák 90%-át el tudják látni mesterséges hóval.

 

82063-Krvavec1.jpg

 

A szezon általában 150 napig tart, amelyből 100 nap biztosan garantált! Izgalmas pályák várják a kezdőket, a hobbi síelőket és a versenyző vénával rendelkezőket is, valamint Krvavec bőséges szórakozási- és pihenési lehetőségeket is kínál vendégeinek. Amikor pedig a Nap különösen kegyes hozzánk, Krvavec olyannyira kellemes, mint egy tengerparti napozás...

Tudj meg többet... 

 

Rogla – a sportos Paradicsom
Kitűnően kiépített üdülő központ, kellemes éghajlatú üdülőhely, minden egy helyen! Az 1517 méteres tengerszint feletti magasságú síközpont, amely 1997-től egyben olimpiai központ is, igazi havas Paradicsom a télben! 90 hektár területen természetes és hóágyúzott hó áll rendelkezésre, családok, tapasztalt síelők és snowboardosok, valamint akár versenyzők számára is alkalmas síterep.

 

82063-Rogla-Foto0_02.jpg

 

Több mint egy évtizede Rogla a FIS és az európai kupaversenyek helyszíne is egyben. Kedvező fekvése, enyhe klímája miatt akár egész évben kiváló sport lehetőségeket kínál atlétáknak az edzéshez és felkészüléshez! Ráadásul Rogla csak 17 km-re van Zreče üdülőhelytől, ahol termálvizes úszómedencék, szaunák, szoláriumok.. stb. egészítik ki Rogla sportajánlatait.

Tudj meg többet... 

 

Vogel – a körpanorámás csoda
A Vogel síközpont a Triglav Nemzeti Park szívében, a Bohinji tó felett helyezkedik el. A síelés története itt egészen 1964-ig nyúlik vissza. A kabinos felvonót 2001-ben újították fel, amelynek kapacitása 950 fő/óra. A hegy lábától 1535 m magasra viszi fel az utasokat, ahonnan csodás látvány nyílik a Triglav hegycsoportra és a Kamnik Alpokra. Mivel a Vogel hegy az első hegyvonulat amely az adriai tenger fölé magasodik, jelentősen több hó esik itt, mint bárhol máshol hasonló magasságban az Alpokban.

 

82063-vogel-3.jpg

 

A síszezon általában decembertől egészen április közepéig-május elejéig tart. Körben a magas hegyek látványa különleges hangulatot ad a Vogel síközpontnak. A természet érintetlensége ellenére a sípályák igényesek és kifogástalanul karbantartottak. A síközpont minőségi síoktatást, szervizt, felszerelés bérlési lehetőséget, hóparkot, téli óvodát, vezetett szűzhavas túrasí túrát, „adrenalin” tandem siklóernyős repülést és menetrend szerinti buszjáratot biztosít a vendégek számára. Ráadásul a sífutást kedvelőknek egy rövidebb pálya is rendelkezésre áll! Valamint nem utolsó sorban sikeres nyereményjátékunk nyereménye is ide szól!

Tudj meg többet... 

 

Golte – gyerekek ide gyertek
A Golte sí- és üdülő központ Mozirje városa felett található, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Savinjska dolinára, a Savinjskai-Alpokra és a Keleti-Karavankákra. Megközelítése autóval Žekovec falucska felől a helyi úton, egészen a kabinos felvonó aljáig. A kabinos felvonó egyszerre 56 embert tud szállítani, 8 percenként érkezik a Medvedjak állomásra. Itt 1410 m-en egyből a Golte Hotelt pillantjuk meg, ahol étterem és bár is működik. A hoteltől indulnak további ülős és húzóliftek is, melyek a jól karbantartott pályákra visznek minket, ahol akár kezdők, hobbi síelők vagy túrasízők élvezhetik a havas táj nyújtotta örömöket. Golte gyakran síversenyek helyszíne is.

 

82063-Golte09_006.jpg

 

A síiskolában a fogyatékkal élőket (vakok, süketek) is szeretettel várják, számukra is lehetséges a tanulás, ugyanúgy, mint egészséges társaiknak! A lefelé száguldani vágyók kipróbálhatják a „jogging” tanfolyamot Stari Staninál, valamint a túrasízők Golte-től egészen Smrekovecig vagy Raduháig is eljuthatnak.

Tudj meg többet... 

 

Cerkno – a családi kiskedvenc
Cerkno minden képzettségi szintű síelőnek és snowboardosnak ideális célpont lehet, akár kezdőkről vagy tapasztaltabbakról van szó. Az adrenalin függőknek jó hír, hogy számukra hópark is készült, amelyet síelők és boardosok egyaránt igénybe vehetnek. Ez a síközpont büszkélkedhet a leggyorsabb ülőliftekkel: egy hatüléses- és egy négyüléses lifttel. A síterület az 1291 m magas Črni Vrh hegyen helyezkedik el és büszke arra, hogy teljes területe beborítható mesterséges hóval, amennyiben szükség van rá.

 

82063-Cerkno.jpg

 

Minimum 70 nap síelés garantált! A felvonó végállomásánál igazi alpesi hangulatú étterem várja a vendégeket, hatalmas terasszal és körpanorámával a környező hegyekre. Tiszta napsütéses napokon egész a Triglav csúcsáig is ellátni! A belső étterem felett gyermekjátszó található csúszdákkal, székekkel-asztalokkal, TV-vel és pihenő helységgel. Továbbá a közelben 6 teraszos, luxus apartman is található, amelyek saját szaunával is rendelkeznek.

Tudj meg többet...

  

..és még mindig van mit ajánlanunk! Az összes szlovén sípályát megtekintheted itt!

 

Olvass többet a témáról: sípálya Szlovénia