Menü

2008.01.25.     Hozzászólás 0

Mozgásvilág.hu

Snowboard vagy sí?

Avagy egy snowboard-os tapasztalatai: mit csináljunk, ha puha kötéssel és freeride deszkával már nincs kedvünk a kemény pályákon siklani, a hó utánpótlás pedig nem jön…


Imádom a snowboard-ot, szeretek az erdőkben, vagy meredek járatlan utakon siklani. Nincs is annál szebb, mint amikor az ember távol a pályák zajától szinte tökéletes csendben siklik a porhóban. Az első nyomot húzni ezeken a helyeken pedig maga az álom. Szerintem a snowboard-ot erre találták ki. Persze néha eltévedünk egy kicsit, mászunk a mellig érő hóban és hasonlók. Ezek a történetek egyszerűen csak megfűszerezik az amúgy is kellemes élményeket. (Persze lavinával, eszetlenséggel vigyázni kell, de ezt mindenki tudja).
 

Sokszor azonban amikor kijutok valamely síterepre nincs elég hó a titkosban csavarogni. Ilyenkor a pályán bohóckodik az ember, de amikor a pálya kemény, szinte jeges, akkor a félkemény deszkával hiába kapirgálom a havat, nem tudok szép íveket húzni és egy idő után gondolkodóba esek, hogy ezekben az esetekben nem kellene-e más „lóra” ülni.
 

Több lehetőség is adódik, kinek mi jön be leginkább.
 
• Lehetne ugyanezzel a deszkával elkezdeni ugrálni, trükközni, de ehhez már nem elég jók az ízületeim.
• Egy kemény deszkával és kemény kötéssel még el lehetne lavírozni. Jónak is tűnik az ötlet. Tehát akkor kell venni egy másik deszkát, kötést és egy cipőt is. És maradok a snowboard-nál. Lehet, hogy érdemes lenne mégis csak kipróbálni valami mást.
• Igazi alternatívát a carving sílécek jelenthetnek. Az utóbbi években a snowboard-tól „visszalopott” piskóta formájú lécek egyre népszerűbbek lettek és az én fantáziámat is izgatták. Egyszerűen több lehetőséget látok benne, mint mondjuk egy kemény deszkával menni a pályákon (persze ízlések és pofonok).
• És persze lehetne korcsolyázni, szánkózni, lovas szánnal, motoros szánnal, siklóernyővel, kite ernyővel száguldozni stb. de ezek persze inkább csak lehetséges kiegészítő őrületek (az egyéb alkalmatosságok pl. telemark léc, hóbicikli, hórafting stb. szintén nem a kemény pályán ideálisak).

 

  

A napokban végül lehetőségem adódott carving lécet bérelni és pár nap oktatásban részt venni. Jobban nem is alakulhatott volna. Aki a snowbord-al szeret szép íveket húzni és még nem próbálta a carving léccel, azonnal próbálja ki. Maximum fél óra alatt rá lehet érezni, hogyan kell megtaposni a lécet, és ettől a pillanattól kezdve egy kis stílus gyakorlással iszonyatosan jókat lehet szakítani.
Persze maga a síelés tudomány nem ilyen egyszerű, azt jól meg kell tanulni. Kanyarodni, ráfékezni, „csóválni”, a lábakat nem összecsomózni. Nos ehhez kell legalább 1-2 hét. Nekem szerencsére még kamasz koromból volt némi alapom (2 méter tíz centi hosszú nyíl egyenes léc – a kölcsönzős szerint síugró léc lehetett - hóeke, mellézárás stb.), ezért az első nap után már bátran adhattam a leejtőknek. Némi gyakorlást követően nagyon kezdtem élvezni és nem voltam hajlandó leülni a többiekkel sörözni. Remekül rá lehet dőlni az ívekre, és az úgynevezett rövid kanyarok begyakorlása után a meredek és/vagy buckás szakaszokon is élvezet haladni. Nekem a buckás részeken még szükségem lett volna egy napra, bár ezeken a helyeken is jöttem bátran.

Gyakorlatilag egy új sportot tanultam meg, amely rengeteg lehetőséget rejt magában és utólag a lehető legjobb döntésnek tartom.
Persze a deszkámat nem dobom el, de abszolút egyenrangú helyre emelkedett a carving sí. Ajánlom mindenkinek ezt a nagyszerű sportot (is).