Menü

2016.02.16.     Hozzászólás 0

Sítúrázási lehetőségek

Sítúrázás szabályai, sítúra útvonalak, helyszínek.


Sítúrázási szabályok

Általánosságban elmondható, hogy ha sípályákon vagy a környékein akarunk sítúrázni, akkor biztos, hogy az első dolgunk az információgyűjtés kell, hogy legyen. Ahány sípálya annyi féleképpen engedik vagy éppen tiltják a sítúrázást. Ráadásul bevezethetnek időszakos korlátozásokat is.

Vegyük figyelembe, hogy a felvonó társaságoknak nem éppen a legfőbb érdekük, hogy sok sítúrázót lássanak a sípályákon. A sítúrázó nem igen használja a felvonót, ami egy felvonó társaság esetében nem éppen ideális. A pályákon való felfele túrázás potenciálisan veszélyes is, hiszen a gyorsan közlekedő lesiklók nem igazán számítanak arra, hogy ellenkező irányban is jöhet valaki. 

Olaszországban például helyből be is visz a sí carabinieri (mert ott olyan is van) ha nem a kijelölt sítúra napon túrázunk. A vállakozó kedvű sítúrázóknak kb. 200 €-jába kerülhet a kiruccanás. Zárási idő után sítúrázni a pályán ugyancsak tilos. Ezt mindenhol tiltják, mert a ratrakokkal való találkozás szinte biztos, hogy halálos. Egyes helyeken ezért heti egy túrasí napot tartanak, amikor csak később kezdik el rendbe tenni a pályákat, hogy addig a túrázók is használhassák azt. 

 

Ingyen vagy sem?

A sítúrázás nagy előnye, hogy nem kell felvonójegyet venni. Ez főleg akkor igaz, ha nem a sípályán hanem "off-piste", pályán kívüli területen hódolunk a szenvedélyünknek. A felvonó társaságok sok helyen kérnek egy névleges, minimális pályahasználati díjat. Gemeindealpen ez 4,5 euró per nap. Lássuk be ez egészen korrekt ár ha figyelmbe vesszük, hogy lavina információs szolgálat, parkoló-, és pályahasználat is benne van. 

 

A titkosban - Lackenhof Forrás: Alsó-Ausztria

Nézegess még képeket! Klikk!

 

Holdfényes sítúra Annaberg

Annaberg tökéletes célpont a kezdők számára. A pálya csütörtökönként vany nyitva sítúrázók számára. Ilyenkor egészen 8 óráig szabad használni azokat. Erősebbek a fekete/piros pályán támadhatják a csúcsot, kezdők és a kényelmesebbek maradjanak a kéken. Tapasztalatunk szerint a gyorsak 1 óra alatt, a lassabbak  is 1 1/2 óra alatt a hütténél lehetnek. Alternatív nyomvonal a pálya mellett futó erdei út.  Az Annaalm Hütte a hegy tetején természetesen nyitva van. Étellel-itallal, kandallóban ropogó tűzzel, ruhafogasokkal (a szárításhoz) várnak.  

Kölcsönző: van. Vezető:van. Érdeklődj itt: Annabergi síiskola 

Pályahasználati díj: nincs 

 

Biztonságos Freeride Gemeindealpe

Annaberg, és a tőle kb. 30 km-re Mitterbachban található síterep szorosan együttműködnek. A síbérlet jó mindkét terepre (és Mariazellre is), a túrasí este pedig egymás után következik. Gemeindealpen szerda a kijelölt sítúra este. Itt 19 óráig évezhetjük a szabad pályákat és a Terzerhaus szolgáltatásait. 

Kölcsönző: van. Link. Vezető: van. Link.  

Pályahsználati díj: 4,5 Eur

 

Határtalan freeride sítúra Chopok-Jasná

Chopokon a sítúrát saját véleményünk szerint inkább a tapasztaltabbak válasszák. A hivatalos oldalon talált szabályzatból (itt) kiderül, hogy Jasnán nem szabad a pályákat használni, a pályán kívüli területeket annál inkább. Chopok északi és déli lejtőin összesen 12 freeride zónát jelöltek ki. A normál pályákhoz hasonlóan ezt is kék, piros illetve fekete színnel. Felkészületlenül nem érdemes kockáztatni! Freeride kézikönyvet Chopokhoz itt letölthetitek

Kölcsönző: van. Link. Vezető: Főleg freeride tanfolyamok.  

Pályahsználati díj: nincs

 

Esti túrasí szeánsz az Annaalmnál, Annabergen Forrás: Simon Ádám Mozgásvilág.hu

Nézegess még képeket! Klikk!

 

Izgalmas Donovaly

Donovaly igazán izgalmas tud lenni, ha kihasználjuk a lehetőségeket. A sí-, és korcsolypályák mellett kutya-, és lovasszán túrákat is tehetünk, tandem siklóernyő repüléseken vehetünk részt. A túrasízők szintúgy megtalálják a számításaikat. Donovalyban díjmentesen lehet túrázni. 3 kijelölt sítúra útvonalat hoztak létre, ezekről térkép is elérhető. (lásd a képek között) A térkép a Telemix ülős felvonónál is kihelyezésre került és a pályákon is jelzések segítik a tájékozódást. Sajnos kölcsönzési és vezetési lehetőség nincs helyben, ezért ide felkészülten kell érkezni. 

Kölcsönző: nincs. Vezető: nincs

Pályahasználati díj: nincs

 

Paradicsomi állapotok - Nassfeld 

Nassfeld freeride központnak hirdeti magát, amit mi is megtapasztaltunk már többször. Tapasztalatainkat összeszedtük ebben a cikkben, érdemes egy pillantást venni rá. Ha freeride, akkor túra freeride is. Egy akkora helyen, mint Nassfeld nem csak kezdőknek javasolt a vezető bérlés, hanem a profiknak is, hiszen a helyi májer vezető biztosan meg tudja mutatni nekünk a tuti helyeket, így nem kell a keresgélésre időt pazarolnunk...

Kölcsönző: biztosan. Vezető: igen. Link. 

Pályahasználati díj: Napi síbérlet kell, ha használod a pályát.

 

Freeride túra a Glockner alatt

Heiligenblut látképe a Grossglockner lábánál tényleg mesébeillő. A helyi síterep pedig freeride centrum is. A középállomáson lavina információs tábla működik, a kölcsönzőkben mindenhol kaphatunk túrasí felszerelést is. Tavasszal a környező hegyek hüttéi megnyílnak a túrázók fogadására. A weboldalukon nem túl bőbeszédűek, de azt elárulják, hogy 2800 és 3400 méter között megannyi sítúra útvonal található. Mi is kipróbáltunk egy párat (olvasd el az élménybeszámolót) Azzal, hogy a felvonó egészen 2800 méterig felvisz minket, a freeride túrázás világa nyílik meg előttünk. Ez arra is jó, hogy ne kelljen feltúrázni a tetőig, így több időnk marad a gerincen szintben haladni, míg a megfelelő lesiklóhelyet meg nem találjuk. A sítúrázóknak ehhez speciális síbérleteket ajánlanak, 18,50 euróért egészen a csúcsig feljuthatsz. A tájékozódásban egy Freeride térkép segít, amit a helyszínen kell beszerezned. Itt is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy a vezető bérlése erősen ajánlott. Nem csak biztonsági szempontból, de ha nem ismerjük a hegyet, igen könnyen eltévedhetünk.

Kölcsönző: természetes Vezető. szintúgy 

Pályahasználati díj: 35 €

 

Pihenőpont- egy elhagyott kunyhó- Heiligenblut túrasí Forrás: Simon Ádám Mozgásvilág.hu

Olvass többet a témáról: Sí tudástár

Ajánló