Síelés extrákkal: karintiai kedvenceink Hír

Mester Dóra - Mozgásvilág.hu
2010/02/08
Télen köztudottan mozgásba lendül Karintia – a kiváló sípályákon túl azonban még megannyi lehetőséget tartogat.
Hirdetés
Bad Kleinkirchheim 100 km-es síterepével és meleg vizű fürdőivel csábít minket, Innerkrems annyira jó, hogy az osztrák sícsapat is itt edz, a Millstatti-tónál pedig nem csak a leghosszabb feketepályán, de a híres csillagtúrán is tesztelhetjük magunkat.
 
A karintiai Nockberg
Szórakozás a sípályán és a fürdőben egyaránt – Bad Kleinkirchheim alaposan kiszolgálja a kikapcsolódni vágyókat. Több mint 100 km sípálya, 26 modern felvonó, 700 hóágyú , 98%-os hóágyú leefedettségű pályák várnak minket, szánkópályák a biztosra menőknek, sífutópályák a kitartóknak, téli útvonalak a csúszástól távolmaradóknak.
 
80497-badklein.jpg
 
Bad Kleinkirchheim ben a pályáról közvetlenül a termálfürdőbe érkezhet, például a Római fürdőbe. 4000 négyzetméteren és három emeleten, római stílusban épült a legszebb alpesi wellness-szentély, amely tökéletes pihenést nyújt.
A Nockberg és a Turracher Höhe síterülete további meglepetéseket is tartogat: a síterület legszebb helyein ingyen nyugágyakon pihenhetünk, de találkozhatunk a turrachi sípályakomornyikkal is, aki gondoskodik a vendégekről, egy pohár pezsgővel kedveskedik nekik, a gyerekeket pedig nassolnivalóval kínálja. Egyébként pedig Mercedes kinézetű skidoojával rója köreit a területen, és azokkal a vendégekkel foglalkozik, akiknek kérdésük van, vagy akiknek segítségre van szükségük.
A Hochplateau (1763 m tengerszint feletti magasság) a kívánság szerinti téli élvezetek otthona – sífutás (25 km-es pálya), éjszakai szánkózás (keddenként és csütörtökönként), téli kirándulás vagy korcsolyázás a Turracher See -nél. A Nockberg hegyeiben akár világbajnoki élményt is átélhetünk: az egyik leglátványosabb és legkeményebb világkupapályát a völgy leghíresebb fiáról Franz Klammer -lesiklópályának neveztél el. És van még egy síélmény, amit nem szabad kihagyni: ez a Nocky-Mountains kör 2205 méter magasságban . Így nevezik azt a lehetőséget, hogy az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban és liftek segítségével körbe lehet járni a Turracher Höhe -t – ami egyedülálló sport- és természeti élmény. 12 függővasút és lift áll ehhez rendelkezésre.
 
80497-nocky-mountains.jpg
 
Lieser-Maltatal/ Innerkrems : ahol a síászok is edzenek
Jó helyen jár errefelé az, aki a sífutókat edzés közben szeretné látni. A Liesertal–Maltatalban található Innerkrems ugyanis az osztrák sícsapat hivatalos edző- és versenytámaszpontja, továbbá számos további nemzeti csapat edzőközpontja.
 
80497-innerk.jpg
 
Az Innerkrems síterület kapcsolódik a Schönfeld–Karneralm síterülethez, és decembertől áprilisig biztos havat kínál. 5 csákányos felvonó, 2 ülőlift és 2 gyakorlólift közlekedik a 75 hektáron található 45 kilométernyi pályán. A könnyű és közepesen nehéz pályák ideálisak a családok számára. A terület igen vonzó a sítúrák kedvelőinek is, akik a népes pályáktól távol, hozzáértő síoktatók vezetésével érintetlen téli tájakon barangolnak. Schönfeldben található Ausztria legszebb magaslati sífutópályája. Ha valaki nem sílécen szeretne lecsúszni, itt talál egy kivilágított éjszakai szánkópályát és vezetett hótalpas túrákon is részt vehet. A kicsik számára „ tökmag-vasárnapokat ” rendeznek, és bobpálya is rendelkezésükre áll.
 
Millstatti-tó : téli kemping és a leghosszabb fekete pálya
80497-lisstatt.jpg
A szabadság ennyire jó lehet: a Spittalnál fekvő Goldeck síterületen a freeriderek és snowboardosok 50 hektáros freeride területet találnak. Akinek ez nem elég hátborzongató, az felkeresheti az Alpok leghosszabb fekete pályáját: 8,5 kilométer megtétele alatt 1600 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni. Egyébként nyugodtabban is el lehet tölteni az időt a Millstatti-tó körül. A programban szerepel lovas szánozás, hótalpas kirándulás és téli kempingezés. Az üdülés a Millstatti-tó körüli csillagtúrának köszönhetően sem ismer határokat. 30 kilométeres körzetben 33 karintiai síterület áll a téli sport szerelmeseinek rendelkezésére 1031 km sípályával, egyetlen síbérlettel. A „ Top-Ski-See-Pass GOLD ” bérlettel minden nap új síterületet fedezhetünk fel. A Millstatti-tó tól indulva 20 perc alatt eljuthatunk Bad-Kleinkirchheimbe, de felfedezhetjük a Goldeck, Katschberg vagy a Mölltali-gleccser is vidékét is.
 
 
Ski Kärnten: téli kikapcsolódás az Alpokban – hógaranciával
Az Alpok leghosszabb földalatti siklójával négy perc alatt és 4,8 kilométer megtétele után már 2200 méteres magasságba jutunk. Az erdőhatáron túl az Eisseebahn (egy 6-os gondolafelvonó) viszi a sírajongókat 2800 méter magasba, Karintia egyetlen gleccsersí-régiójába: a Mölltali-gleccserhez. A Sonnblick előttük, a Großglockner mögöttük és további 28 hegyóriás, amerre a szem ellát. A kilátás egyedülálló. A Mölltali-gleccser a Großglockner/Heiligenblut régióval és Ankogellel együtt a „ Ski Kärnten ” területhez tartozik. Összesen 150 pályakilométer áll a síelők rendelkezésére, amelynek egy része egész évben használható. Háromezer méteres magasságon gyönyörű freeride területet találhatnak a carvingosok és snowboardosok.
 
80497-eissebahn.jpg
 
Még egy ritkaság: a sífutók 2200 méteres magasságban is hódolhatnak szenvedélyüknek. Az Ankogel síterülethez (2636 méter) két szakaszban jut fel a függővasút a klimatikus gyógyhelynek számító Mallnitzból. Itt kereken 30 kilométer hosszú a lesiklópálya.
Heiligenblut Ausztria legmagasabb hegyének, a Großglocknernek (3789 méter) a tövében található. 13 lehetőség közül választhatunk a feljutásra – egészen 2900 méter magasságba. Az élményre vágyók túrasível és egy helyi sívezetővel indulhatnak neki a távoli csúcsoknak. A középső állomásnál található a hegyivezető-támaszpont. A téli sport szerelmesei itt tanácsot és tényleges segítséget is kaphatnak, igény esetén pedig kölcsönzésre is lehetőség van. A szánkósok a település középpontjától 500 méterre találnak egy olyan, 1,1 km hosszú pályát, amelyet éjszaka is kivilágítanak. A heiligenbluti magaslati sífutópálya a maga 10 kilométeres hosszával jelentős távnak számít.
Hirdetés
Hirdetés