Olasz sípályák újdonságai Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/11/16
Kaptunk egy csokorra való infót a Dolomiti Superski 12 síparadicsomának idei fejlesztéseivel kapcsolatban, amit azonnal meg is osztunk veletek. Fejlesztések, újítások, kedvezmények...
Hirdetés

A Dolomiti Superski november 28-tól várja a téli sportok szerelmeseit az immáron világörökségi ranggal büszkélkedő Dolomitokban. A Dolomiti Superski , a világ legnagyobb síparadicsom a, az Alpok délkeleti részén, Dél-Tirol, Trentino és Veneto tartomány között terül el. A 12 síterület rendkívül nagy választékot kínál és tökéletes úti cél a gyermekes családok számára . Az óriási kínálatot figyelembe véve itt mindenki – a kezdőtől a síbajnokig – megtalálja a számára legideálisabb pályát. A Dolomiti Superski 450 felvonóval és 1.200 km hosszú pályával várja a síelők et. Ebből 1.100 km-en hóágyú biztosítja a megfelelő mennyiségű havat decembertől egészen áprilisig.

 

A Dolomiti Superski a következő sírégiókat foglalja magába: •  Cortina d’Ampezzo • Plan de Corones • Alta Badia •  Val Gardena - Alpe di Siusi •  Arabba - Marmolada •  Val di Fassa – Carezza •  Moena – Tre Valli •  Val di Fiemme •  San Martino di Castrozza – Passo Rolle • Alta Pusteria • Valle Isarco • Civetta

 

Idei újdonságok

1. 2009. június 26. óta a Dolomitok felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. Ezzel a gesztussal az UNESCO hivatalosan is elismerte a hegylánc egyediségét és különlegességét. Így tehát mostantól fogva a világ legszebb hegyei között jegyzik a Dolomitok fenséges csúcsait, csak hogy párat említsünk közülük: Marmolada (3.342 m), Tre Cime di Lavaredo (2.999 m), Averau (2.649 m), Sciliar (2.563), Pale di San Martino (3.192 m) és a Monte Pelmo (3.169 m). A 142.000 hektáros terület, amelyet kiegészít egy 90.000 hektáros átmeneti övezet, mintegy öt olasz provinciát foglal magába. A provinciák közül Belluno emelkedik ki, amely területén magasodik a Dolomitok mintegy 70%-a. Noha nem a Dolomitok büszkélkedhet a legmagasabb csúcsokkal vagy a legvaskosabb gleccserekkel, mégis általában véve a világ egyik legszebb alpesi vidékét csodálhatja itt a túrázó.

 



 

2. ”Drop in” Dolomiti Super Freestyle Day – A fiatalok között egyre közkedveltebb műfaj a freestyle, ezért a Dolomiti Superski idei kínálatát ennek megfelelően alakította ki, létrehozva a „DROP IN” Freestyle Napot, melynek célja a műfaj technikai sajátosságainak és biztonsági szabályainak megtanítása. A 12 és 18 év közötti gyermekek a síparadicsom 22 sí- és snowboardiskolájának segítségével vehetnek részt a programsorozaton, mely 2010 januárjától indul. Innentől kezdve hetente kétszer (szerda, szombat) lesz lehetőség kipróbálni a fresstyle-t a 20 snowpark egyikében, ahol szakosodott oktatók garantálják a maximum 10 fős csoportok sikerét. Az órák délelőtt 10 óra és délután 16 óra között zajlanak a kellő felszereltséggel bíró snowparkok területén. Részvételi díj: 45,00 euro/fő, felszereléssel együtt pedig 69,00 euro/fő. Jelentkezni közvetlenül a programban résztvevő síiskoláknál lehet, melyek megtalálhatók a ”Drop In” Dolomiti Superski elnevezésű kiadványban. További információ: www.dolomitisuperski.com/freestyleday, illetve a síiskoláknál és a Dolomiti Superskiben található Turisztikai Szövetségeknél.

 



 

3. Családbarát Dolomiti Superski • 8 év alatt ingyenes, 16 éves korig kedvezményes síbérlet Az egész szezon során felnőtt síbérlet vásárlása esetén a 8 év alatti (2001. nov. 28. után születettek) gyermekek számára ingyenes többnapos (a felnőtt bérlettel megegyező lejáratú) síbérlet jár. A 8 és 16 év közötti fiatalok 30 %-os kedvezményben részesülnek egynapos és többnapos bérlet vásárlása esetén. • családi kedvezmény További árengedmények illetik a többgyermekes családokat többnapos (2-28) bérlet vásárlása esetén. Bővebb információ a pénztáraknál kérhető. • egész idényre szóló kedvezményes bérletek családok számára 8 év alatti (205,00 euro) vagy 8 és 16 év közötti szezonális bérletet vásárolva (485,00 euro) a szülők 145,00 eurót spórolnak sajátjukon (630,00 euro helyett 485,00 euro elővételben). Még nagyobb a megtakarítás négy darab egész idényre szóló bérlet vásárlása esetén (két szülő és két 16 év alatti gyermek). Ebben az esetben ugyanis a többi gyermek részére ingyen bérlet jár.

 



 

4. Felújított felvonók, még biztonságosabb pályák A Dolomiti Superski területén évek óta különös hangsúlyt fektetnek a felvonók felújítására és a sípályák állapotára. Elsődleges cél a biztonság növelése, a felvonók komfortja, a síközpontok közti összeköttetés javítása illetve hogy a pályákat a síelők/snowboardozók igényeinek megfelelően alakítsák. Új és felújított felvonók illetve pályák a 2009/10-es szezonban: • Plan de Corones  A Plan de Coronesen található ”Marchner” (3.000 fő/óra) elnevezésű, 10 férőhelyes kabinos felvonó világújdonságnak számít: a kabinok elegáns, melegített bőrfotelekkel ellátottak. Megváltozott a felvonó útvonala is, melynek felső állomása a „Belvedere” felvonó alsó állomásához közel helyezkedik el. - A San Vigilio di Marebbén található ”Cianross” hatszemélyes kabinos felvonó, mely 2007 tavaszán földcsuszamlás következtében megrongálódott, a 2009/10-es téli szezon elején újra működésbe lép. A vendégek újból használhatják a ”Corn” és a ”Cianross” pályákat, melyek éjjeli síelésre is alkalmasak. • Alta Badia - A hat férőhelyes ”Ciampai” (2.200 fő/óra) helyettesíti az előző kétszemélyest. • Val Gardena/Alpe di Siusi -  A Selva Gardena szívében működő ”Ciampinoi” (2.400 fő/óra) 12 fős kabinokkal fog közlekedni, megőrizve 2.400 fő/órás teljesítményét. - A ”Bullaccia” (Alpe di Siusi) egyszemélyes ülőliftjét felváltja a Telemix elnevezésű felvonó. Ezen a szakaszon kényelmes kabinos és ülőliftek váltják egymást, hogy a felvonó egyszerre feleljen meg a gyermekes családok biztonsági igényeinek illetve a síelőknek se kelljen minden alkalommal levenni sílécüket. Az új felvonó hossza 300 m-rel meghaladja az előzőét. - Santa Cristina in Val Gardena központjában modernizálják a ”Plan da Tieja” síliftet. Méretei és teljesítménye változatlanok maradnak, csak a technológia újul meg. • Val di Fiemme/Obereggen - A Latemar síközpont bemutatja ”Torre di Pisa” elnevezésű új, technikás pályáját, mely a már létező ”5 Nazioni in zona Passo Feudo/Predazzo” alternatívája. Paraméterei: 1.550 m-es hosszúság, 460 m-es szintkülönbség és max. 59%-os lejtő. A ”Torre di Pisa” pályát a négyszemélyes ”Gardonè/Passo Feudo” ülőlift szolgálja ki.

 



 

5. Ünnepi szezonkezdet A Dolomiti Superski síközpontjai híresek hagyományaikról és ünnepeikről, melyek főként a szezon kezdetén zajlanak. - December 1.: Santa Cristina in Val Gardenában megkezdődik a romantikus karácsonyi vásár, ahol a meleg almaital, fahéj és forralt bor illatát követve apró csecsebecséket is találunk. - December 3-6.: Civetta haván gyűlnek össze a múlt illetve a jelen legnagyobb kerékpárosai, akik sílécen mérik össze erejüket a Cycling Ski Challenge 2009 keretein belül. - December 4-8.: a hagyományos castelrottói karácsonyi vásár során a helyi gazdasszonyok ízletes csemegéket kínálva, rántják le a leplet a Dolomitok konyhájának titkairól. - December 6.: Corvara fő terén zenés szabadtéri összejövetelre várnak mindenkit. Az est során két darab síkurzust sorsolnak ki a jelenlevők között. - December 8-31.: Cortina d’Ampezzóban a Corso Italián nyílik a karácsonyi vásár, mely kellemes ünnepi hangulatot varázsol. - December 5-7.: Sesto Pusteriában és Dobbiacóban a krampuszok ajándékokkal halmozzák el a gyerekeket. - December 18-20.: Civetta területén tartják a ”Ski Civetta” elnevezésű rendezvényt.

 

6. DOLOMITI SUPER ajánlatok a 2009/10-es téli idényre A Dolomiti Superski az idén is széleskörű ajánlatokat kínál a síelők számára: - A Dolomiti Superski az ”Első Hó” (Prima Neve) elnevezésű akciós csomaggal kedveskedik a síelni vágyóknak. November 28. és december 23. között legalább 4 napra szóló foglalás esetén 1 nap (szállás és síbérlet) térítésmentes. - Nézze a Sí Világkupát élőben! A kedvezményes csomagok (szállás, síbérlet, belépő) révén több helyszínen (Val Gardena, Alta Badia, Cortina, Val di Fiemme) is előnyös áron tekinthetjük meg a versenyeket. - 2010. március 20. és 2010. április 11/18. között érvényes a Ski Special For Kids 2010 (Dolomiti SuperKids) elnevezésű akció, melynek keretében felnőtt síbérlet vásárlása esetén a 8 év alatti (2001. nov. 28. után születettek) gyermekek számára ingyenes szállás és síbérlet jár. A 12 éven aluliak számára féláron érhető el ugyanez a szolgáltatás. Az ajánlat a Dolomiti Superski minden vendéglátóhelyén érvényes, mely csatlakozott a kezdeményezéshez. A kedvezményt maximum két gyermek veheti igénybe minimum 7 napos ott tartózkodással, a szülők szobájában elszállásolva. Például egy kétgyermekes család (egy 8 év alatti és egy 12 év alatti) számára háromcsillagos hotelben szállás és Dolomiti Superski bérlet 1.475 eurótól indul. Az ajánlat a Dolomiti SuperSun akcióval együtt nem használható fel. - „Dolomiti SuperSun” – 2010. március 20. és április 11/18. között hét napos síelés esetén egy nap költségét (szállás és síbérlet) megspórolhatjuk. Az ajánlat a Dolomiti Superski minden vendéglátóhelyén érvényes, mely csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ajánlat a Dolomiti SuperKids akcióval együtt nem használható fel. - A ”Direct to lift” nevű napi síbérlettel idén sem kell a kasszánál sorba állni, ráadásul 10%-ot meg is takarítunk a listaárhoz képest. Mindezt egy személyre szabott chipkártya (my dolomiti skicard) teszi lehetővé, melyet a 12 sírégió központi síbérlet-árusítóhelyeinél vásárolhatunk meg mindössze 5 euróért. Innentől kezdve csak a síelésre összpontosíthatunk, miközben bankszámlánkról levonják a terhelendő összeget. Az első öt napra 5%, míg a hatodiktól 10% kedvezmény jár. Foglalni a www.DolomitiSuperski.com honlapon illetve a 12 síterep Turisztikai Hivatalainál lehet.

 



 

7. ”TAKE CARE HAVE FUN” Az elmúlt évek sikerén felbuzdulva idén is megismétli ”TAKE CARE HAVE FUN” elnevezésű kampányát a Dolomiti Superski, mely a síelők és snowboardosok biztonságára valamint a 12 FISI (Olasz Téli Sport Szövetség) szabály fontosságára hívja fel a figyelmet. A kezdeményezés példaképei ezúttal is Manuela és Manfred Mölgg síbajnokok lesznek, akik a bérletárusító-helyeken kapható prospektusokban adnak tippeket a síelés és a snowboardozás helyes gyakorlásának elsajátításához. Végül pedig ”Tartsuk be a FISI 12 szabályát és biztos a szórakozás!” feliratú plakát emlékeztet minket az elővigyázatosság fontosságára a bérletárusító-helyeken, valamint a Dolomiti Superski területén működő felvonóknál. Fontos tudni: 14 év alatti gyermekeknek kötelező bukósisakot viselniük az olasz sípályákon!

 

8. Garantált hó Az elmúlt telek során a Dolomiti Superski 1.200 km-es pályahosszán természetes hó híján is garantáltan nagyszerű hóviszonyok várták a síelés szerelmeseit. Mesterséges hóágyúk biztosítják a pályák csaknem teljes hosszán a megfelelő mennyiségű havat. Ehhez hozzájárul a tény, hogy a síközpontok területének 90%-a a Marmolada gleccsertől 1.500 és 3.269 m közötti magasságon, kellemes alpesi környezetben található, mely első rangú hóviszonyokat biztosít.

 



 

9. DOLOMITI SUPER ONLINE A mára a sí és snowboard szerelmesei számára eligazodási pontként szolgál. Rajta keresztül megnézhetjük webcamen a kiválasztott síterepet, tájékozódhatunk az időjárási viszonyokról, újdonságokról, vagy akár egy gombnyomással megszervezhetjük utazásunkat és lebonyolíthatjuk a foglalást is. Sőt a Dolomiti Superski most egy eddig elképzelhetetlen újdonsággal is jelentkezik! Ha kíváncsiak vagyunk hányszor használtuk a felvonót és hány kilométert síeltünk, megtudhatjuk, ha rákattintunk a daily-ski-times-check funkcióra, és beírjuk síbérletünk kódszámát.

Az előző évek egyik legsikeresebb kezdeményezése az e-skipass, mely lehetővé teszi, hogy a ”my dolomiti skicard” chipkártya és egy bankkártya segítségével interneten rendeljük meg síbérletünket. Fontos, hogy az internetes vásárlás legalább 24 órával a síelés megkezdése előtt történjen. A chipkártya ingyenesen foglalható interneten, melyet a későbbiekben az egyik síbérlet-árusítóhelyen lehet felvenni.

 

Tavaly óta már mobil telefonunk segítségével is megtervezhetjük a síelést a Dolomiti Superski területén belül. Ehhez töltsük le a www.dolomitisuperski.com honlapról a 12 völgy pálya- és felvonótérképét, és írjuk be az indulás valamint az érkezés helyét. Pillanatokon belül megjelenik az ajánlott útvonal és egyéb alternatív utak, az ott található felvonók, a pályák hosszúsága és szintkülönbsége, valamint a lecsúszáshoz szükséges becsült idő.
Hirdetés