Menü

2012.02.10.     Hozzászólás 1

Mire jó a kötésdiagnosztika?

Mindössze 2000 Forintba kerül a síkötés-diagnosztika... de mi az? Kell neked egyáltalán? Meg fogsz lepődni!


 

Röviden: Az elektromos DMG2000 kötésgiagnosztika gép megmutatja, hogy hogyan fog viselkedni a kötés terhelés alatt vagy használat közben.

Azt valószínűleg sokan tudjátok, hogy a kötés beállítása az életkor, magasság, súly, tudásszint és a nem megadása alapján történik. Ám a kötés helytelen tárolása miatt (szezon végén nem lazítjuk ki) a rugók feszített állapotban maradnak, így gyengülnek. Ennek mértékét csak gépi segítséggel tudjuk ellenőrizni. Ha az eltérés nem túl nagy a gyári, előírt értékektől a korrigálás lehetéges, ellenkező esetben a kötés selejtezésre kerül.

 

Huber DMG2000

 

Fontos: a síkötés helyes beállításához szükség van a kötés hosszanti feszítettségének és a bakancs pontos súlypontjának a szinkronba hozására. Ebben segít a kötésdiagnosztika gép amely megmutatja, hogy a helyesen beállított kötés kioldási értékei megfelelnek-e a gyárilag előírt paramtereknek.

A diagnosztika gép mindkét lécen és mindkét irányba méri a kötés első részének kioldási értékeit. A hátsó rész függőleges felhúzásával az előre esés mozdulatát szimulálva mér, majd a mért értékeket összefoglalva kinyomtatja.

 

Síkötés diagnosztika

 

Konyhanyelven: a kötés lényege, hogy eséskor egy bizonyos mértékű terheléskor leoldjon, ezzel megelőzve az esetleges további sérüléseket (bokaficam, lábkifordulás, stb.). Egy kötés beállításánál a fent már említett adatok alapján lövik be a jó leoldási értéket, ám a kötés esetleges nem látszó hibái miatt mégsem old le megfelelően, vagy netán olyankor is leoldhat, amikor nem kéne. A DMG2000 kötésdiagnosztika gép szimulálja a síeléskor, illetve eséskor keletkező terheléseket és lecsekkolja, hogy valóban akkor és csak akkor old le, amikor arra tényleg szükség van. Szóval érdemes "megdiagnosztizálni" a kötésünket, pláne, ha mindössze 2000 Ft-ba fáj az Imola Sportnál: Klikk ide!

Olvass többet a témáról: sporteszköz karbantartás