Menü

2008.11.21.     Hozzászólás 0

kanyon.hu

Hórafting, az öszvérsport

Végy egy felfújható rafting hajót, építs egy „bob pályát”, szereld fel a lelkes résztvevőket fejvédő sisakkal, majd ültesd be őket a hajóba és irány a lejtő. Tömören így lehet leírni a hórafting lényegét.

 

Feltalálása valószínűleg egy olyan vadvízi evezőstől ered, aki nem törődött bele a szezon végébe és a raftingot szerette volna átültetni a téli sportok világába.

 

Bár a hórafting viszonylag új keletű, de tény hogy egyre népszerűbb téli sportnak számít. A Kanyon Aktívnál a programok gördülékeny lebonyolítását motoros szánok segítik, mely a raft hajókat felvontatja a starthelyre, sőt a résztvevőket is ezzel szállítják a találkozási helytől mintegy 1,5 km-re található pályára.

 

Aki próbálta már tengeren a „fánkozást”, az talán sejti, hogy milyen is a vontatás élménye!

 

 

 

A hórafting pálya hossza 300-400 m és meredekségéből adódóan csúszáskor a végsebessége elérheti az 50 km/óra sebességet is! De a sebesség nem minden. A pályát ki lehet alakítani úgy, hogy abban legyen néhány kisebb bukkanó, ugrató is. Előfordul olyan is, hogy a hajó 3-4 m-t is „repül”!

 

Természetesen a pálya megtervezésénél mindig a biztonság az első!

Két raft hajóval és két motoros szánnal pedig folyamatos programot lehet biztosítani akár 40-50 fő részére!

Mivel lehet még lecsúszni a havon? A Kanyonosok megterveztek egy hókerék elnevezésű szerkezetet, mely egy felfújható gumibelsőből és egy ponyva burkolatból áll. Ezzel lecsúszni igazán bátor dolog, de nem kis élmény!

 

Olvass többet a témáról: hórafting, síelés