Hójelentés összefoglaló Hír

Hójelentés összefoglaló Hír

Baumann Viola
Baumann Viola
2013/12/31
80 cm friss hó, abfahrt a parkolóban, piknik a füvön. 
Hirdetés

Kedves hallgatóink, a Mozgásvilág meteorológiai előrejelzését hallhatják.(olvashatják)


Hazánkban 3 helyre indulhatnak síelni, ha nem rendelkeznek gyepsível. Mátraszentistvánon a hegyen 55 cm-es hótakaró várja önöket, a völgyben ellenben a füvön is piknikezhetnek. A felhők szerint 2 cm-es havazás várható, de győzzük kivárni. Eplényben 35, a Zemplén Kalandparkban 30 cm fehérség várja azokat, akik nem szeretik a mély hó alatti meglepetéseket. A hőmérséklet hazánk egyik havas sípályája környékén sem kíván 0 fok alá csökkenni, legalábbis a nappali órákban. Ez azt jelenti, hogy érdemes megfelelően vízálló ruházatban csúszni. Az utóbbi héten sehol nem esett friss hó, az égből legalábbis nem.


Ausztria magyarok által kedvelt síterepein szintén nem számíthatunk 2 cm-nél több hóesésre. Stuhlecken a hegyen 45, a völgyben 25 cm-es hólepel vár, utóbbiból 15 centi alig használt, pár napos fejlemény, de legalább hideg sem lesz, -2, -3 fokban állhatunk sorba. Murauban, ahol mindenki óvatosan vezessen, a Rosenkrantzon 70, míg a parkolóban 40 cm havon abfahrtolhatunk. Na jó, a parkolóban többnyire inkább jég van. Itt kicsit hidegebbre kell számítanunk, a hőmérséklet -6, -8 fok alá is süllyedhet, friss hó nem volt. Dachstein sícsúszdáján 70, ill. 40 centin szlalomozhatunk, két napja esett 20 centi, a közeljövőben azonban további havazás nem várható, és még egy kicsit hűvösebből, -9, -11 fokból menekülhetünk be a hüttébe.


Szlovák barátainknál is elég szűkmarkú volt a sípályák ura, itt 30 cm hó fekszik a hegyen és a völgyön is, még 2 cm várható, és az utóbbi időben nem érkezett új szállítmány. Donovalyn valamivel melegebb, -1, -3 fok lesz keddtől csütörtökig, a Chopokon a hűvösebb -5, -6 fokhoz öltözzünk.


Európán belül Franciaországban várható a legtöbb friss hó, és már most sem csupaszak a pályák. Valmeinier a maga 130, ill. 55 centijével elég jónak számít az eddigi szezonban, ráadásul itt az utóbbi héten hullott 80 cm. Emellett Vars-Risoul 110, 60 cm-e is teljesen alkalmas a síelésre, ebből 40 centi az utóbbi egy hétben esett. Mindkét helyen további 8 centit ígértek be a következő napokra, a hőmérséklet pedig -7/-11, ill. -9 fok között alakul. A franciák ratrakolási szokásait ismerve itt lesz lehetőség szűzhavazásra és buckasízésre is.


Olaszországban Cortina d’Ampezzo térségében a hegyen 150, a völgyben 75 cm-es a hótakaró. Négy napja a hegyen 80 centi hullott, a völgyben 60, tehát elég friss havon lehetb csúszni, ezen kívül további 4 cm fog potyogni a jelenlegi kilátások szerint. Itt lesz a leghidegebb, -11-ről -14 fokig fog hűlni a hőmérséklet, vagyis itt ne tessenek gyorsan csúszni, a menetszéllel együtt már szinte biztos a fagyott orr.

Cortina friss hó
Cortina friss hó
Kép forrása: cortina.dolomiti.org

A gleccsereken és magashegyeken természetesen továbbra is lehet hóra számítani, legalábbis, ha nem akarunk túl merész jóslatokba bocsátkozni, az elkövetkező 4-5 napban még bizonyosan.


A Mozgásvilág meteorológiai előrejelzését hallották.

Hirdetés