Felébredtek a szlovák medvék Hír

outdoor-online.hu
2008/12/15
Kedves túrasízők, túrázók, freeride síelők és snowboardosok legyetek figyelemme erre is az idei télen: Túl enyhe az időjárás a szlovákiai hegyvidékeken, ezért a korábban téli álomra szenderült medvéknek mintegy harmada idő előtt felébredt. Veszélyesek lehetnek az emberekre!
Hirdetés

Ezek az álmos, kialvatlan mackók igen veszélyesek lehetnek az emberekre - állítják szlovákiai környezetvédők és vadászok. Bár a medvéknek most a szabályok szerint aludniuk kellene, az elmúlt napokban kószáló mackókat láttak a Magas Tátrában , az Alacsony Tátrában és Nagy- és a Kis-Fátrában is.

 

A medve általában november közepe-vége felé tér nyugovóra és március közepén ébred fel. Ez lenne a normális. Most azonban az erdészek több medvét is láttak élelem után kutatni - mondta  a Szlovák Tudományos Akadémia erdészeti intézetének egyik munkatársa, aki szerint az idő előtt felébredt medve veszélyes lehet.

 

Ezek az állatok általában idegesek és fokozottan agresszívak lehetnek. Egy felébredt medve viselkedése kiszámíthatatlan. A statisztikai kimutatások szerint Szlovákia hegyvidékein mintegy 600-800 medve él, és az utóbbi időben jól szaporodnak. A szakértők ezt a megváltozott életkörülményekkel és az élelemhez való könnyebb hozzájutással magyarázzák.

 

A múltban egy anyamedvének általában csak egy bocsa volt. Mostanában azonban a medvék rájöttek, hogy az emberi települések környékén a szeméttelepeken és a konténerekben sok élelmet találnak. Ehhez nem nehéz hozzájutni, így ma már nem ritka, hogy egy-egy medvét két-három bocs vesz körül.
Hirdetés