Fejlesztések a Hideghegyen Hír

turizmus.com
2008/11/04
A Jeszenszky Géza vezetése alatt álló Magyarországi Kárpát Egyesület évek óta védnökséget vállal Nagy-Hideghegy, újabban pedig Dobogókő fölött is. Sípálya- és túraút fejlesztéseket, sílifteket és további sportolási lehetőségeket teremtenek.
Hirdetés

A november 2-i napos, meleg vasárnap kis csoportban takarították a Hideghegy környéki sítúra-útvonalakat , és a hegyről levezető 8 km hosszú síutat . A Magas Tax – Hideghegy – Csóványos háromszögben 700 m fölötti, hótartó utak egész rendszere várja a túrázókat , akiket Királyrét ről menetrendszerű síbusz szállít föl, visszafelé pedig havon lehet lesiklani.

 

A taxi réten egy bébi - lift várja nemcsak a kicsiket, de minden kezdőt. Hideghegy en két szlovák gyártmányú Poma-lift működik a két, napos, enyhébb déli pályán, egy harmadik pedig a nagy északi pálya felső felén. A 230 méter szintkülönbségű északi pályán az 1986-ban elkészült felvonó helyére kerülő új húzós Poma-lift szerelése még zajlik, az oszlopok felállítása a napokban befejeződik, remélhetőleg még a hideg beállta előtt megérkeznek a szlovákiai szerelők és karácsonyra működik ez a felvonó is.

 

A pályák lekaszálva, megtisztítva várják a havat és a közönséget, sőt az északi pályák közötti ritkás bükkerdő jelentős része is letört ágaktól mentesen remek lesiklási, szlalomozási lehetőséget kínál a gyakorlott sportolóknak . Amennyiben kiépülne a déli pályára tervezett mesterséges hógyártó-rendszer , akkor itthon lehetne tanulni, felkészülni a magashegyi pályákra – tájékoztatott Jeszenszky Géza.
Hirdetés