Exkluzív interjú a Red Bull Ragnarok Snowkite magyar résztvevőivel Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/04/18
Azért mínusz 5 fokban szélben állni órákat nem vicc!
Hirdetés

 

Red Bull Ragnarok Snowkite nemzetközi távolsági verseny

2012. április 13-án került Norvégiában megrendezésre a Red Bull Ragnarok elnevezésű, magasan jegyzett, nemzetközi snowkite verseny , ahol első alkalommal magyar riderek is képviseltették magukat. Haugastol városának közelében lévő Hardangervidda fennsíkon idén a szélviszonyoknak megfelelően egy 5 bójából álló, 10km-es pályát tűztek ki, ahol a versenyzőknek 5 kört kellett megtenniük. A hét eleji gyenge szeles előrejelzés ellenére a szél kegyes volt, és végig kitűnő körülményeket biztosított, így a viszonylag rövid 5 körös pályát a leggyorsabbak kicsit több mint egy óra alatt teljesítették a tavalyi 6 órával szemben. A Kiteline Se. csapata , aki a Red Bull és a Scott támogatásával érkezett a versenyre, a nagy havas nemzetek között is megállta a helyét, hiszen mindenki a mezőny első felében végzett.

 

A képet a Red Bull megbízásából Daniel Grund és Christian Black készítette.

 

Duska Zaránddal , a verseny egyik magyar résztvevőjével beszélgettünk:

Mikor jött a felkérés a Red Bulltól?  Régi barátom, Bécsy Balázs - a Red Bullnál dolgozik és jól ismer minket, hisz rengeteg kiteos eseményünket támogatták az évek során - egyik nap felhívott, hogy lenne ez a verseny, amin jó lenne, ha magyarok is képviseltetnék magukat. Persze rögtön megtetszett az ötlet és így indult el a dolog. 

Hogyan tudtatok, kellet-e felkészülni a versenyre ez idő alatt?  Mindegyikünk régi motoros a kiteozásban és persze télen, ha a tavak befagynak, vagy a hó megjön, akkor azonnal kimegyünk küzdeni az elemekkel! Idén a csapattal 2 hetet is voltunk snowkite túrákon Ausztriában és francia országban ez segített a felkészülésben. Az erőnléttől féltünk a legjobban, hisz ha a verseny valóban 6 órás lett volna, ott bizony kijött volna az állóképesség. Szinte mindannyian rendszeres jégkorongozunk is, ez is segített a keringésünket formában tartani, de eljártunk futni edzőterembe is!

 



 

Miért alakult úgy, hogy autóval mentek?  Azt a döntést hoztam, hogy 1 ember helyett inkább egy egész csapattal menjünk és mivel a repülés és egyéb költségek Norvégiába elég drágák, ezért ha kocsival mentünk ez jóval kedvezőbben jött ki. Főleg, hogy sok ételt is tudtunk vinni magunkkal. Így lett a döntés, hogy menjünk ki 5-en, ebből négyen versenyeztünk!

Hány induló volt?  Az ide évben 250 induló volt nagyságrendileg és 400 ember volt a várólistán, ami jelzi mennyire népszerű a verseny. Ez 3 osztályt foglal magában a női vegyes sí/snowboard és a férfi snowboard valamint sí kategóriát. Természetesen a versenyen egyszerre indult mindenki, így a start elég izgalmas volt, hiszen 250 ernyő 25m-es zsinóron elég nagy helyet foglal el és a bójáknál mindenkinek egy pár méteres kapun kellett áthaladni. az első kapunál szó szerint dugó alakult ki, de a testvéremnek meg nekem sikerült gyorsan kilőni és 4. és 5. ként haladtunk át. 

Bármelyikőtök vett-e már részt hasonló versenyen/eseményen?  Nem, egyikőnk sem vett részt még hasonló versenyen előtte, így nem igen volt ilyen tapasztalat. Mindannyian egy 6 órás versenyre készültünk, hiszen a korábbi években kb. ennyi ideig tartott. Ezért étellel és itallal is kitömtük magunkat. Idén, bár az előrejelzések nem ígértek erős szelet a jó szélviszonyok miatt kevesebb mint 2 óra alatt véget ért.

 



 

Mennyire volt nehéz ez a verseny?  Nincs viszonyítási alapunk, de  nehezebbre számítottunk. Bár a combunk mindannyinknak beégett rendesen, hiszen kitámasztva kellett menni végig a maximális sebességgel. Egyes szakaszokon 80km/óra körüli sebességet is elértünk!

Hogyan kell elképzelni a helyszínt?  A helyszín Európa egyik legnagyobb és legmagasabb fennsíkja volt 1200m magasan és ameddig a szem ellát csak hófödte tájat lehet látni fantasztikus panorámával. Sajnos a verseny nem volt napos, és amíg kint voltunk csak egy nap volt akkor is csak délután szél és nap, de mondhatom csodálatos fények voltak. Este 23.00 órakor még nem volt teljes sötétség! T öbbször előfordult - mivel pár nappal a verseny előtt mentünk ki akklimatizálódni -, hogy egy nagy csúszás után újra kimentünk csúszni délután 5 vagy akár 6 fele, hiszen a nap még közel sem akart nyugovóra térni.

Nézők voltak?   Csak a rajt környékén, hiszen a külső bóják messze a hófödte távolban voltak, volt amit mi sem láttunk, csak mutatták merre is menjünk tovább! Azért mínusz 5 fokban szélben állni órákat nem vicc!

 



 

Település volt a közelben? Hol szálltatok meg?  A verseny színhelye a szállásunktól 30-40 km-re volt, de általában mindig erre a helyre jártunk ki csúszni, ahová esetenként csak konvojban lehetett menni, óriás úttakarító gépek után! A helység Haugastol település volt, ahol egy nagy vendégházban laktunk Az érdekesség kedvéért elmondanám, hogy a vendégházat a verseny győztese futtatja, így ő valószínűleg sokat tud edzeni! 

Tv felvétel? Buli?  Pénteken a verseny napján este a Red Bull sátorban volt nagy parti, illetve az azt követő napon szombaton, de mi a második partiról lemaradtunk a hazautazás miatt, hogy vasárnap estére megérkezzünk! A második partira nem is lett volna erőnk, hisz másnap egész nap csúsztunk ismét!

Ha éppen nincs verseny, akkor is lehet azon a környéken kite-ozni? Igen, rengeteg kiteos volt, gyakorlatilag, ahogy az út a fennsíkon átkanyargózik több kiteos hely is van. Mint egy tengerpart csak hóval, és mindenhol a távolban kiteosok vannak a fagyott vízen!:) Igazából sokan járnak erre a helyre, mert egész télen jók a kondíciók! 

 



 

Mire fogsz leginkább emlékezni?  A verseny indulása ami nagyon megfogott, illetve amikor a nap kisütött, óriási élmény volt látni a végtelen hófödte tájat és csúszni rajta!

Visszamennél?  Erre egy nagy igen a válaszom, szerintem jövőre ott leszünk! 
  További képekért klikk ide!    
Eredmények:

Red Bull Ragnarok Férfi Sí 1.Bjorn Kaupang (Norvégia) 2.Palekin Alexandr (Oroszország) 3.Ro Nils Arne (Norvégia) 23.Duska Zaránd (Magyarország)

Red Bull Ragnarok Férfi Snowboard 1.Remi Meum (Norvégia) 2.Juell Christian (Norvégia) 3.Marius Coucheron (Norvégia) 29.Duska Várkony (Magyarország) 45.Szabó Gergely (Magyarország) 46.Becht László (Magyarország)

Red Bull Ragnarok Női Sí/Snowboard 1.Malin Rapp (Svédország) 2.Polyakova Mila (Oroszország) 3.Winther Ingeborg Ims (Norvégia)

 

A verseny hivatalos honlapja:   .

 
Hirdetés