Betegellátás a síparadicsomban – Sí Tábororvos Konferencia Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/10/10
A Magyar Síakadémia , olyan továbbképzési programot dolgozott ki, mely kifejezetten sí-tábororvosok képzésére irányul. A képzésről a részvevők igazolást kapnak, így minősített sí-tábororvosi jogosítványokkal rendelkeznek.
Hirdetés

A képzés célja

A síelés az egyik legnépszerűbb szabadidő sport hazánkban, felmérések szerint mintegy 400,000 ember üzi ezt a sportot. A csoportos túrákra ( főleg az iskolák számára szervezetteken ) rendszerint orvoskísérőket visznek. Sokszor azonban a „tábororvos” a síedző ismerőse, vagy a csoport tagjainak szülei, akiknek nincs helyszíni orvosi elsősegélynyújtásban gyakorlatuk. Az utóbbi időkben sajnálatos módon megszaporodott a síbalesetek száma, különösen a fiatalkorúak között. Nemzetközi felmérések is igazolják, hogy a legtöbb baleset a kezdő síelők körében fordul elő. Halmozott a baleseti lehetőség az iskoláscsoportok között.

Tekintettel a nagyszámú, a téli sportokat kedvelő közönségre, célszerű a téli sportok, főleg a síelés orvostanával foglalkozni.

A cél, olyan tábororvosok kiképzése, akik a téli sportok közben előforduló traumatológiai és belgyógyászati baleseteknél orvosi elsősegélyt tudnak nyújtani, tisztában vannak a sport alapvető megelőző biztonsági intézkedéseivel, a pályákon való mozgással és viselkedéssel, valamint a balesetes kimentésével, annak szervezésével és a balesetes biztonságos, definitív ellátóhelyre való juttatásával.

A konferencia eredményeképpen lehetőség teremtődik a hatásos baleset-megelőzésre, valamint a biztosítók számára a kockázati tényezők csökkentésére is. A tábororvosok nagyszámú kiképzésével lehetővé válik, hogy a csoportok képzett segítőket válasszanak, éskívánatos, hogy a tábororvosi funkciókat a jövőben csak kiképzett orvosok láthassanak csak el. Így az EU normáinak is megfelelő sportprevenció kívánalmainak is eleget lehet tenni.

Ennek tárgyi és elméleti alapjait teremti meg a tábororvosi továbbképzés.

A konferencia keretében a résztvevők megismerkedhetnek a sí táborozás során előforduló balesetek és egyéb betegségtípusokkal, azok megelőzésével és helyszíni ellátásával.

A tematika része

pályaszabályok, lavinaismeret, ellátás a pályán, mentés bemutató, krónikus betegségek, újraélesztés, balesetbiztosítás, assiatance folyamatok, repatriálás, jogi kérdések.

Természetesen a konferencia keretében a résztvevők és családtagjai részére, sítechnikájuk csiszolására a Síakadémia oktatói rendelkezésre állnak.

Lehetőség lesz  továbbá a legmodernebb Nordica sílécek ingyenes tesztelésére is.

 


Hirdetés