Menü

2007.02.13.     Hozzászólás 0

Az olvadó hó veszélyei

Már megint kénytelenek vagyunk azt írni, hogy nincs hó. Sőt! Ahol van, ott is általában olvad, ezért Európa számos síterepének közelében kell fokozottan lavináktól tartanunk.

Mint már arról hírt adtunk, a Nyugat- és a Magas-Tátrában 4-es fokozatú lavinaveszély van érvényben, s Ausztria több tartományában is hóomlástól kell tartanunk. Nem érdemes a biztonságosabb sípályáktól messze túrázgatni, főként 1500 méteres magasság felett.

Szomorú hír, hogy - feltehetőleg szintén a szokatlan meleg közvetett következményeként - két magyar alpinista vesztette életét az olasz Alpokban szerda délután. A két tapasztalt(!) sziklamászó egy megfagyott vízesésről zuhant le 70 méteres magasságból az északkelet-olaszország Sappada melletti Enghe völgyben. Feltételezhető, hogy a vízesés az enyhe időjárás következtében nem volt elég masszív, hogy elbírja az "árral szemben mászókat".

Hogy elkerüljük a bajt, az első alapvető tennivaló, hogy tájékozódjunk a helyiektől a terepviszonyokat illetően. A magas hegységekben kiemelt óvatosságra van szükség, tisztelni és ismerni kell a hegyet.

A fagyás és olvadás sűrű váltakozása felettébb kedvez a lavináknak, hiszen a hórétegek közötti gyengülő kötéstől könnyen "megidnulhat a hegy". A rétegek kötését úgy is megvizsgálhatjuk, hogy a talajig gödröt ásunk és megnézzük a kemény és a laza rétegek sűrűségét. Ha ugyanis ezek a rétegek gyakran váltakoznak és a kemény réteg tetején vastag puha réteg van, az könnyen lavinát okozhat.

A hó keménységét is érdemes megvizsgálni, ezt egy ötfokozatú skálán szokták mérni! Az egyes számú - vagy közismert nevén porhó - úgy ismerhető fel, hogy a kezünket ökölbe szorítva a hóba tudjuk nyomni, a legmagadabb fokozat alatt pedig a már szinte jéggé fagyott havat értjük.

A legbiztosabb, ha kikérjük a helyi hatóságok, vagy túravezetők véleményét, tanácsait, illetve vezetőt kérünk fel a túra biztonságos irányítására.

- Mozgásvilág.hu -

Ajánló