Menü

2006.11.22.     Hozzászólás 0

www.outdoorsport.hu

A sport a gazdagok hobbija lesz

Bár a tervek szerint január elsejétől életbe lép az a törvény, amely szerint az egészségbiztosító nem állja többé az extrém sport közben szerzett sérülések kezelésének árát, egyelőre semmilyen hivatalos lista nincs arról, pontosan mi számít extrém sportnak.

Ez az év végéig, a törvény végrehajtási rendeletének részeként el fog készülni – tudtuk meg az Egészségügyi Minisztériumtól, ám azt, hogy pontosan milyen szakmai bizottság dönt erről, nem tudták megmondani.
Martos Mihály, az Országos Sportegészségügyi Intézet főorvosa lapunknak megerősítette: hivatalos lista nincs az extrém sportok kategóriáról, de ha lenne, az szinte hetente bővülhetne. ő egyetért a módosítással, hiszen az átlagosnál több kockázattal járnak ezek a veszélyes sportok. Az orvos tapasztalatai szerint a legtöbb sérülést a BMX-kerékpárosok, a snowboardosok és a hegymászók szenvedik el.

"Az extrém sport luxustevékenység, s a baleseteket szinte mindig emberi mulasztás okozza" – mondta Balla Ferenc, a Magyar Extrémsport és Rekreációs Szövetség vezetője, és éppen ezért – mint mondta – nem tud tiltakozni a módosítás ellen. A változás több tízezer embert érint, ennyien űznek hobbiszinten vagy versenyszerűen valamilyen extrém sportot Magyarországon.

Balla Ferenc szerint jelentősebb többletbevételre ugyanakkor nem számíthat az állam a sportsérülések kezelésének fizetőssé tételével. Az extrém sportok lehetőségeinek nagy része külföldön érhető el. Ilyen esetben a sportolóknak amúgy is utasbiztosítást kell kötniük, ötvenszázalékos felárral. Balla Ferenc szerint nehéz lesz annak a meghatározása, hogy például extrémsport-balesetnek számít-e, ha valaki hegyi kerékpárral, de nem a hegyről lefelé sérül meg. Sok könnyebb sérülésről pedig lehetetlen lesz majd bebizonyítani, hogy sportolás közben történt-e vagy sem.

Ismertebb extrém sportok

Bungee jumping, ejtőernyőzés, barlangászat, siklóernyő, sárkányrepülő, vadvízi evezés, gördeszka, BMX, hegyi kerékpár, sziklamászás, paintball, búvárkodás, vízisí, jet-ski.


Eredeti forrás: Dobozi Pálma


Megjegyzés (a szerk.): A dolog érdekességét az adja, hogy az újabb kurtításokat kitaláló igen tisztelt úriemberek láthatóan alig vannak tisztában az igazi extrém sportokkal. Igaz, néhányat sikerült eltalálniuk, de miért maradtak ki a világ legdrágább sportjai, mint például a vitorlázás, a golf és a motocross (utóbbi igencsak veszélyes és költséges) és miért kerültek bele olyan sportok, amiket akár a magyar szegény fiatalság is szívesen űz, főleg mert csak egy deszka vagy egy olcsó pénzért szerzett kerékpár kell hozzá? Ennyi erővel az utcán görkorizó 8 éves unokánk is extrémsportolónak minősíthető.
Mivel a fő szempont a "luxustevékenység" volt, megintcsak eléggé furcsa, hogy a snowboard szerepelni fog a listán, a sielés (ami olimpiai sportág) pedig nem, noha a kettő művelése ugyanannyiba kerül.
Az pedig, hogy egy olimpiai sportágat (hegyikerékpár) is extrémsportnak minősítenek, egyenesen nonszensz!