Menü

2009.04.27.     Hozzászólás 0

Kajakrodeó, hole riding vagy freestyle kayaking

Mindenki ezt kérdezi, miért? Miért szakad meg, egy versenysorozat, amit annyira szerettek a versenyzők? 10 év. Tíz nyugtalan év.

Amerikai eredetű, nevéből eredendően, "hullámlovaglás" egy állóhullámban, (Hasonló, mint a szörfösöké, e ez nem mozog, a folyó esésének következtében, a hullámtaréj tartja meg a kajakost) kell különleges hajókkal különleges mozdulatokat, olykor a levegőben bemutatni. 45 mp egy futam, zsűri pontozza.

 

Mindenki ezt kérdezi, miért?

Miért szakad meg, egy versenysorozat, amit annyira szerettek a versenyzők, járt itt kajakos Costa Ricától, Argentináig, Oroszországtól Polóniáig, és lassan több és egyre ügyesebbb Szlovák jóbarát, ha nem a legjobb magyar nyert, akkor a Világ-és európa kupa győztes Pozsonyi srác, a szponzorok bőségszaruval kápráztattak, forgatott itt minden tv csatorna, ami létezik, megadatott nekünk sokszor, amit Andy Warhol mondott hajdan, a világhír, ha csík egy momentumra is, de mindenkinek kijár az életben egyszer....Rengeteg segitő, önzetlen kéz, összehangolatlanul is összehangolt munka, D' Artagnan  féle elcsépelt szöveg, ...mindenki egyért.

 

 

10 év. Mindenki Fésüs Ákos óriási  ajándék jubileumi plakátját nézte az étteremben, a rehgeteg képet, olvasgatta a cikket, fel fel kiáltottak, ...ott vagyok!!!!

 

Tíz nyugtalan év. Az elsőn, a kiszámithatatlan folyó, még a régi maradványokból maga épitett hullámot, de a másodiknál, már ha nem úszik be egy hatalmas farönk, mint egy csoda, miközben ültem a parton csütörtökön, és bámultam bután, mitévő legyek, már gondban lettem volna.

Épitett télen a Vadvizi Egyesület hatalmas daruval, de hiába, mert a következő éven, száraz volt a meder. Minden nyáron, újjáépitettük, és minden áradás szétverte. Egy sikvizi kajakos honlap képe juttatott el, egy havas téli napon, derékig a hóban gázolva, a Berentei gáthoz. Ekkor, megoldódni látszott minden....a lapos gáton, ha mást nem is, de pörögni forogni lehetett. Bár a pár száz méteres lehangoló szeméttelep, az út, a mennybe, lehangoló volt, de a kis sziget, ha kizöldült, olyan volt, mint a régi helyszin, zöldellő, élettel teli.

 

 

De egy év, és a téli fagyok, meg a nyáron a beton réseiben kikellő magvak, gyökerek, letépték a bal oldalt. Maradt a jobb, itt viszont, ha nem volt elég víz, bizony, extrém lett a viadal, ütöttek-vertek a kövek.

Azaz, neki kelett állni, gigászi munkával hejrehozni a régit. Egy egész összel dolgoztunk, kevertük a betont, cipeltük a zsákokat, vödröket. A folyó, erre rá se rántott...Tavaszal, akkora áradás lett, hogy nem hullám, de mozgás sem volt a placcon, sőt...a magasabb vízállású Berentei gát felett is átfolyt, de a mennyei seregek, ezúttal sem hagytak cserben, - nem hiszek, sem a sorsban, sem a szerencsében - azért kaptuk, mert járt nekünk, megérdemeltük, tettünk érte, ilyenkor a sors is kegyes....

 

És szombat reggeltől, vasárnap délutánig, lehetett versenyezni. És csak eddig, innentől már lement az ár. Pont egy versenyre való időt kaptunk.

 

 

A következő éven, miután újra áradt, de Józsi, egy hétig követ hordott, miközben én már feladtam, amolyan "éppenhogy" verseny sikeredett, a lasú apadás következtében kialakult hullámban (?)

Ezután már elfogyott az erő. De Kristóf papájának acélüzeméből, kigördült a "batmobil" a vasprotézis, egy 30x30 cm es 3 méter hosszú piramis.

A víz, nagyon kicsi, hullámnak hely sincs. Ekkor rebegtem egy imát....Miközben a többiek kidrótkötelezték, és bedöntötték a vízbe, azt kivántam, bárcsak egyszer, nem kéne szenvedni, és azonnal jó lenne.

Az örömujjongás után néztem csak oda......

Kitartott következő évig, sőt....igazi rodeós helyszinné vállt, három, nagyon jó hely, és remek vizállás, Az akkor már világklasszis Peter Csonka, meg is mutatta, hogy kell ezt csinálni.

 

 

A csúcson kell abbahagyni. A tavaszi áradások, széttépték a protézist. Kaptunk ugyan újat, hála Miklósnak - de betenni, hosszas kínlódás, utolsó percig tartó küzdelem árán sem sikerült.

Idén, mivel ez volt az utolsó, ott hagytunk mindent. Kimentem, és lehangoló látvány fogadott, pár nappal később. A kapuk, a drótkötelekllel, lelopva, a parton hagyott protézisnek hűlt helye.

Az egykor nyűzsgő, élettel teli, csudazöld folyóvölgy, a sok ünneplés, öröm, olykor csalódás helyén, csak a horgászok által eldobált szemét.

 

És akkor a X.

Két napig épitettük a szlalompályát. Szlalomra jó hely (lenne) ha megmaradna a kifeszitett kapuk tömege, mint mgmarad Lienznél, a Dráván, csigákkal, feszitőkkel, és senkinek eszébe nem jutna levágni.....

Szombat délelőtt, bár reggel még minden nyugodt volt, nem érkezett meg, a megigért hangtechnika. Így, a 10 órai kezdéskor indultunk a belvárosba, bérelni....a belváros, egy rendezvény miatt lezárva, azaz futás, de az én barátaim leleményesek....ALig egy órát késünk, közben a többiek, Balázs raftjával próbálnak hullámot generálni, azaz, betenni a vasat. Nem sikerül, sőt, a szlalompályát is elrontja, ki kell szedni. De közben kisüt a nap, sokan vagyunk, több mint egy óra a szlaomfutam egy köre, a sok induló miatt. A hangulat, mint mindig, szines kajakok, tévé-sajtó, Ákoska fel alá nyargalászik tollfelhőbe burkolódzva a Pista bácsi rancháról kölcsönkért hatalmas tyúkkal, Kökény remek formában közvetiti a versenyt, és latlgatjuk, az idén először szereplő MKKSZ-es fatal szlalomosok, lenyomják e a tapasztalt öreg vadvizeseket....

 

 

Este BIG party, többen Tankcsapda koncertre mennek, hogy teljes legyen az eufória. A szlovák srácok, mint Tom Cruise, és Bryan Brown a Coctailban, keverik az italokat, és bár senki sem veszitett semmit, a lúzer partyn minenki a topon van....
Vasárnap, kipakolás újra, gyönyörű napsütés, döntők, örömmel, bánattal, és amolyan öszvérverseny freestylban, hiszen, hullám, azóta se lett...

Szlalomk-1 ben BAgi "Kicsi" Attila (Rafting Action) nyert, C-1 ben Knáb Attila, MKKSZ, Freestyle magyar bajnok: Hubik "Bivaly" Attila (Rafting Rider) és az utolsó Hungarodeó győztes Vladimir "Capko" Czako (Manana-Pozsony)

 

Köszönöm a részvételt mindenkinek, a sok segitő kezet, jó szot, sok szépet, 10 éven át. MEGÉRTE, mégha a búcsú fáj is.
 

Share Oszd meg, nyomtasd ki, mentsd el!
Olvass többet a témáról: Kajakrodeó