Menü

sportág: KERÉKPÁR    táv: 56 km    szintemelkedés: 30 m    szintidő: 3 óra     nehézség: Könnyű (Családi)

Tokaj - Nyíregyháza retúr

2017-re befejezettnek nyilvánították a Tokaj és Nyíregyháza közötti kerékpárutat, amire mi is kíváncsiak voltunk. A tokaji hídról ugyan még hiányzik a kerékpárút, de az ígéretek szerint ez néhány éven belül megoldódik és ettől eltekintve végig szuper kerékpáros útvonal született a két település között. Éppen egy gyári kerékpártartóval szerelt Suzuki Ignis volt nálunk használatra, úgyhogy ki is használtuk az alkalmat és elgurultunk Tokajra, ahonnan eltekertünk Nyíregyházára meg vissza. Ugyan mi Specialized Turbo Vado ebike nyergében nyomtuk le a távot, hagyományos bringával, családi túrának, vagy akár edzőpályának is kiváló. Készítettünk egy kisfilmet is út közben...

A Specialized Turbo Vado végre egy olyan ebike, ami nem úgy néz ki, mint a legtöbb ebike, sokkal inkább egy dizájner által alkotott élményparipa összképét nyújtja (amit a használata altt szerzett tapasztalatok is megerősítettek). A bringáról többet itt olvashatsz...

 

 

 

Itiner

1. A tokaji Tutajos Beach elől indultunk, így az egyelőre még nem "kerékpárbarátosított" hidat kihagyva, a Strand utca és a 38-as számú főút torkolatában egyből a kijelölt, kitáblázott kerékpáros útvonalon találjuk magunkat.

 

Tokaj - Nyíregyháza retúr Forrás: Mozgásvilág.hu

 

2. Egészen Rakamazig különálló, saját híddal és vasúti átjáróval felszerelt kerékpárúton haladunk, ami a Szent István úton kerékpáros nyommal ellátott útvonallá változik.

 

Tokaj - Nyíregyháza retúr Forrás: Mozgásvilág.hu

 

3. A Szent István király templom előtt gyalogos-bringás zóna, majd a körforgalomtól kezdődően a Szent István úton a település végéig gyalogosjárdára felrajzolt bringaúton haladunk. Ez nem a legszebb megoldás, de tulajdonképpen megoldás.

4. Rakamazt elhagyva gyakorlatilag Nyíregyháza közepéig folytonosan kiépített, a 38-as főúttal párhuzamosan futó kerékpárúton tekerhetünk, küön vasúti sorompóval és lámpával, útközben több helyen ivókúttal és egyre több kerékpárosokra váró kiülős-beülős hellyel.

 

Tokaj - Nyíregyháza retúr Forrás: Mozgásvilág.hu

 

A Tokaj és Nyíregyháza közötti kerékpárút a tokaji hidat leszámítva tehát késznek mondható és ha nem a legnagyobb hőségben tekersz - ahogy mi is tettük - akkor kellemes és élvezetes kirándulásra alkalmas.

 

A túrához kapott Suzuki Ignis a gyári kerékpárszállítóval megspékelve hasznos útitársunk volt, hiszen offroad extráinak (négykerék meghajtás, lejtmenet vezérlő, visszagurulás-gátló) és a hosszú utazásokat kényelmesebbé és biztonságosabbá tévő funkcióinak (sávelhagyás figyelmeztető, tempomat, fékrásegítés, automatikus fék, Android Auto- és, CarPlay kompatibilis médiacenter, stb.) hála a kerékpár- és gyalogtúra helyszínek megközelítése is élményszámba ment. A városban is hasznos extrák (tolatókamera, automatikus világítás, stb.), a csinos külső és a kompakt méret azoknak teszi igazán hasznossá, akik a városi hétköznapokból szívesen ruccannak ki hétvégére a természet lágy ölébe.

Összesítés

A Tokaj - Nyíregyháza retúr hossza 56 km, az útvonal szintemelkedése 30 méter, szintideje 3 óra, nehézsége könnyű (családi). Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Kedd Szerda Csütörtök Péntek
°C -3 / 2 -1 / 5 -4 / 5 -5 / 4
mm 0.0 0.0 0.0 0.0
km/h 13.7 10.1 7.9 6.5

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: Suzuki,