Pilisi (l)ejtőzés Túra

Tankó József
Tankó József
A Pilisi (l)ejtőzés Túra hossza 30 Km. Az útvonal szintemelkedése 200 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Esztergom és környékének rövid, ám annál izgalmasabb családi kerékpártúrázásra is alkalmas felfedezése következik.

 

 


 
Helyszín: Esztergom
Táv: 30 kilométer
Idő: 3-4 óra
Nehézség: könnyű
 
Egy kellemes, délutáni könnyü kerékpártúrát okozhatunk magunknak, családunknak, barátaiknak, ha végigtekerjük a Pilis, és a Dunakanyar ezen túraútvonalát.

 

 

Pilisi (l)ejtőzés-túra  nagyobb térképen

 01. Esztergomból, a Széchényi térről indulunk, és Dobogókő irányába haladunk végig a jól kitáblázott útvonalon! Esztergom vége tábla után, irány egyenesen Dobogókő felé.


02. Néhány kilométer sík úton való tekerés következik, ezután érkezünk meg egy árnyas, kellemes pihenőponthoz, ahol felkészülhetünk az előttünk álló nem túl hosszú hegyi szakaszhoz. A pihenőhely után csak kövessük a kanyargó utat.


03. Pihenőhelytől egy emelkedős, jó minőségű úton tekerünk felfelé, nagyjából 2 km-en keresztül. Egy elágazáshoz érkezünk, ahol balra térjünk le a főútról Pilisszentlélek irányába.

04. Itt már egy lejtős út vezet egészen a falu közepéig. A falu centrumában található nagy farakásnál, felfelé kell venni az irányt balra. Ez az út egyenesen a Pálos romokig vezet. A romok környéke tökéletesen alkalmas egy újabb pihenésre. Ez egy panorámás kilátóhely, ahol mindenképpen érdemes elidőzni.

05. Romoktól még néhány száz métert emelkedünk egészen az erdészeti útig. Itt balra forduljunk, és innen már csak gurulás, illetve nézelődés vár ránk egyenesen Pilismarótig.

06. Pilismaróton a főutig tart a gurulás, ahol ismét balra kell fordulnunk, Esztergom irányába. A főútun való haladás, csak néhány kilóméterig tart, mivel Esztergom-Búbánatvölgynél letérhetünk a főútról a Duna parton haladó bringaútra. Ez a bringaút szinte egész végig alkalmas egy kis pihenésre, nézelődésre.

07. A bringaút egészen az esztergomi Erzsébet parkig vezet, ahonnan a Kis-Duna sétányon vezet tovább utunk. Itt árnyas fák, és kávézók szegélyezik tekerésünket. Széchenyi téren pedig egy jókora fagyizással zárhatunk, hogy pótoljuk az elveszett kalóriákat.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés