Budapest - Balaton (BuBa) a Velencei-tóig

Budapest - Balaton (BuBa) a Velencei-tóig

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
A Budapest - Balaton (BuBa) a Velencei-tóig hossza 58 Km. Az útvonal szintemelkedése 540 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A térképet szemlélve elsőre sokakban felmerülhet a kérdés, minek kellett elkanyarintani ennyire nyugatnak az útvonalat, és miért nem lehetett toronyiránt? Nem tudom a tervezők irányadó gondolatát ezügyben, de az eredmény ettől függetlenül meggyőző. A BuBa érinti az Etyeki borvidéket, melytől nagyszerű, látványos kirándulóútvonal lett… de ne rohanjunk előre ennyire. A teljes útvonal itt érhető el: Teljes BuBa kerékpárút

Budapest - Balaton kerékpárúton a Velencei-tóig (Buba útvonal)

Hivatalosan a Kamaraerdőből induló útvonal rövid ideig kanyarog a házak között, kisforgalmú mellékutakon, majd széles, jó minőségű kerékpárútra vált, miközben Törökbálint fele csorgunk. Előbb az M7, majd az M0 gépjárművekkel tömött aszfaltcsíkjai felett haladunk át, hogy könnyed gurulással érkezzünk meg Biatorbágyra és a BuBa első, igazán látványos részéhez. A településre érve ugyanis a kettős vasúti völgyhíd egyikén keresztül, 26 méteres magasságban gurulhatunk, ami hatalmas élmény és mindemellett nagyszerű kilátást is kapunk - a vasszerkezetes viadukt leginkább Matuska Szilveszter robbantásos merénylete által közismert. Az első hidat 1884-ben, a másodikat 1898-ban építették meg. Napjainkra mindkettő használaton kívül állt.

Kerékpárral a Fővárosból a Velencei-tóhoz-3
A biatorbágyi viaduktok
Kerékpárral a Fővárosból a Velencei-tóhoz-3
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág
Miután kifotóztuk magunkat a magasban, tekerünk tovább: a településen keresztül vezető szakasz még nem a végleges… volt pár helyi lakos részéről aggály, így a felek megállapodásának elhúzódása miatt a végleges útvonal még nem készült el. Jelenleg kicsit sok a kereszteződés és forgolódás miközben átjutunk, ám ennek köszönhetően az ideiglenes útvonal is kerüli a nagy forgalmú utakat. Magunk mögött hagyva Biatorbágyot a BuBa első nagyobb emelkedőjével találjuk szembe magunkat. Ez a kapaszkodás nagyjából 40 m szintet jelent, legmeredekebb részén nagyjából 7% meredekséggel, szóval nem egy leküzdhetetlen akadály – sőt, tolva sem több 10 percnél a teteje. Felfele haladva pedig jobbunkon csodás rálátás nyílik a Biai-tóra.

Etyekre beérve kerékpársávon haladhatunk – kávézók, fagyizók és fröccsteraszok mellett suhanunk el, melyek csábítanak egy rövid szünetre, nem is tudunk hirtelen választani... A házak közül kiérve veszi kezdetét a Velencéig tartó útvonal második, egyben legnagyobb mászása. Nagyjából két kilométeren cirka 70-75 m szintet kell „leküzdenünk”, miközben mindkét oldalunkon szőlők sorakoznak – ősszel ez a rész csábító lesz!

Kerékpárral a Fővárosból a Velencei-tóhoz-14
Ősszel nagyon csábító lesz a szőlővidék
Kerékpárral a Fővárosból a Velencei-tóhoz-14
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Miután feljutottunk a „hegyre”, melynek tetején pihenőhelyet alakítottak ki szerelőállással, bő 4 kilométeres gondtalan gurulás veszi kezdetét. Az utat mandulafák szegélyezik, melyek mögött továbbra is szőlők és még több szőlők. Előttünk a távolban a százhalombattai olajfinomító sci-fi filmbe illő toronyváros látképe...

Gyúrón és Tordason is rövid ideig vendégeskedünk, az útvonal gyorsan átvisz minket ezeken a településeken. Bejáráskor az egész csapat egybehangzó véleménye szerint ez, a Biatorbágy-Tordas közötti rész a legszebb az egész útvonalon.

Kerékpárral a Fővárosból a Velencei-tóhoz-12
Pázmánd határában faragványok közt pihenhetünk meg
Kerékpárral a Fővárosból a Velencei-tóhoz-12
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Free-sítő pontok Pázmándon a BuBa mentén

Pázmánd előtt még egy nagyobb, 60 méter szintkülönbségű kapaszkodást kell letudnunk, majd egy egyelőre ideiglenes, dózeres úton megérkezünk a településre, ezt a nagyjából 400 méteres szakaszt később váltja ki a végleges, mely a polgármester reményei szerint egy aszfaltozott és erdős részen fog haladni. Ezen településen egyébként érdemes figyelni az útvonal menti házak kapuját, mert táblák jelzik, ahova bármikor becsengethetünk friss vízért! És mindenképpen álljunk meg a település határában levő pihenőhelyen, amit a helyi fafaragó mester munkái tesznek igazán egyedülivé – a világbajnoki versenyeken is kiválóan szereplő mester minden munkája láncfűrésszel készül!

Innen már csak 7 kilométer van a tóig, ami könnyed gurulás. Velence házai közé kellemes lejtőn suhanva érkezünk meg, ahonnan pár perc már csak a szabadstrand és a jól megérdemelt mártózás!

BuBa gyik - Mire érdemes odafigyelni?

- az útvonal mentén jelenleg kevés helyen lehet ivóvizet szerezni, ezért erre induláskor számítsunk

- az útvonalon kevés az árnyékos szakasz, így egy forró, napsütéses napon ezt vegyük figyelembe

- az útvonal 99,9%-ban aszfaltozott úton halad, így érdemes, könnyen gördülő kerékpárral nekiindulni.

- egyes szakaszokon az út széle murvával lett felszórva, amit a mezőgazdasági gépek felhordanak az útra, melyek a figyelmetlen kerékpáros számára veszélyesek lehetnek, főleg kanyarodás során

- ha odafele elfáradnál, Budapestnek szinte félóránként van vonatjárat, melyekkel 30-35 perc alatt visszajuthatunk

Kinek ajánlható?

A „mindenkinek, aki szereti” klasszikust idézhetném, de igazából bárkinek. Kicsiknek, nagyoknak, kezdőknek és profiknak egyaránt. Az útvonal túlnyomó része forgalomtól védett, így a kerékpározni, hosszabb távokra már képes gyermekekkel is bátran neki vághatunk. A két nagyobb emelkedő még gyalogszerrel is pár perc, amit a panoráma, na és utána a gurulás feledtet.

Mikor indulj el?

Szinte bármilyen évszakban el tudom képzelni, hogy neki indulok az útvonalnak, hiszen a vidék és a Velencei-tó minden alkalommal más, csodás arcát mutatja, de leginkább áprilistól október végéig lehet nagyszerű!

Rövidebb verziót keresel? Kerékpározz csak Etyekig: BuBa Budapest- Etyek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés