Menü

2011.07.22.     Hozzászólás 0

Utolsó csúcsok - XIX. szakasz: Tour de France 2011

Az utolsó hegyi etap Modane és Alpe d’Huez közötti, alig 110 km-es etapon egy első, és két kiemelt kategóriás hegy állta az útját a mezőnynek.

A szakasz gyorsan kezdődött, ugyanis rögtön a rajt után több kerekesnek sikerült elszakadnia a főmezőnytől, köztük Burghardtnak, Evans segítőjének is. A BMC taktikáját azonban gyorsan keresztülhúzta Alberto Contador, aki a Telegraph elején támadásba lendült. Természetesen a többiek, tanulva az előző napi Andy Schleck-féle akcióból, igyekeztek tenni a kereket, így a spanyolról a két Schleck, Evans és Voeckler sem maradt le.

 

A szökevények előnye gyorsan fogyott az üldözőkkel szemben. Hátul először Frank Schleck szakadt le, aki mintha nem is leszakadt volna, hanem inkább lemaradt, az alig 40 mp-cel őket követő főmezőnyhöz. A következő áldozat Cadel Evans volt, aki a kerékpárját babrálta több ízben, majd ő is csatlakozott a Bassoék vezette főcsoporthoz, de ekkor már a tartalék gépe nyergében. A Telegraph tetejére már a Contador, Andy Schleck-féle sor ért fel elsőként, akik a Galibier tetejéig tartották egy perc körüli előnyüket. Hátul Evans vezette a sort, míg az első két hegy vesztese a sárga trikós Voeckler volt, aki még a Telegraphon leszakadt Contadoréktól, és légüres térben vergődött az élcsoport és a főmezőny között.

 

81728-Et19_Rolland.jpg

 

Az Alpe d’Huez lábáig, ahogy számítani lehetett, összezárt a mezőny, és egy nagyobb csoport alakult ki, ahol minden esélyes helyet kapott. Az utolsó hegy lába előtt a fehér trikóért küzdő, francia Pierre Rolland kezdte meg a támadást, amikor szó szerint elgurult a többiek elől. A szerpentin aljára érve Contador lendült ismét támadásba, de nem követte őt senki eleinte. A spanyol gyorsan növelte előnyét, és úgy nézett ki, hogy csak a célvonal állíthatja meg. Samuel Sanchez azonban üldözőbe vette honfitársát, és a rajta utazó Rollanddal, végül utolérték az élen haladó Contadort. A fiatal francia az üdülővároshoz érve átvette a kezdeményezést, és meglepve a két rutinos „öreget”, az élre állt, majd szinte önkívületi állapotban nyerte meg a szakaszt, és a fehér trikót. Másodikként Sanchez érkezett meg, Contador csak a harmadik lett.

Az Evans, Schleckek és Cunego-féle sor végig együtt haladt az emelkedőn és együtt is érkezett meg, így az összetettben Andy átvette a vezetést, testvére feljött a második helyre, míg az ausztrál Evans a harmadikra. A nap vesztese a rosszul taktikázó Voeckler volt, aki, ha az elején türelmes és megvárja a mezőnyt, akkor talán őrizhette volna még vezető pozícióját, így azonban visszacsúszott a negyedik helyre.

Olvass többet a témáról: Tour de France 2011
Ez is érdekelhet: tour de france 2010