Útmutató városi kerékpározáshoz Hír

(X) - Támogatott tartalom
2018/09/26
Melyik a legjobb bicikli a mindennapi ingázáshoz?

Manapság egyre többen pattannak biciklire a városokban, különösen a munkahely és az otthon közötti ingázás során. Ennek több oka is van, de a leggyakoribbak a környezetvédelem, az egyre sűrűbben előforduló dugók, és természetesen az egészséges életmódra való törekvés.

Az INRIX, a globális közlekedés-kutató intézet nemrég végzett felmérése szerint tavaly a londoniak átlagosan 74 órát vesztegeltek az utakon, a párizsiak 69-et, míg a berliniek 44-et. Budapest szorosan a nyomukban jár. Ez több mint egy átlagos munkahét!

Sokan inkább minden lehetséges alkalommal a garázsban hagyják az autót. Mi a legjobb megoldás ebben az esetben? Kétségkívül a kerékpár. De milyen biciklit válassz? És milyen plusz felszerelésre van szükséged? Olvasd el útmutatónkat, hogy megtudd, mi a legjobb választás számodra.


Városi kerékpárok Forrás: www.pixabay.com
Városi kerékpárok
Kép forrása: www.pixabay.com


Milyen szempontok szerint válassz kerékpárt?

Először is, a legmegfelelőbb bicikli kiválasztásánál figyelembe kell venned a naponta megtett távot, fizikai erőnlétedet, illetve az útba eső emelkedők számát. Miután végiggondoltad ezeket, érdemes összehasonlítani a piacon elérhető modelleket. Melyik a legalkalmasabb a városi közlekedéshez?

 

Hegyi kerékpár - 2 az 1-ben

Egyesek furcsállják, ha valaki mountain bike-on megy munkába. De ez a típus a napi közlekedéshez is tökéletesen alkalmas. Valamivel nehezebb, mint a tipikus városi modellek, és kicsit lassabb is, de jobban illeszkedik az utakhoz, és könnyebben veszi pl. a macskakövet és a kátyúkat. Ha városban szeretnéd használni, ki kell cserélned a sárvédőt, illetve első és hátsó lámpákat kell felszerelned. A mountain bike-ok legolcsóbban már 29.900 Ft-tól megtalálhatóak a Kerékpárcity honlapján.


Fixi - sík városokban ideális

Városi kerékpárok Forrás: www.pixabay.com
Városi kerékpárok
Kép forrása: www.pixabay.com


Ha egy szóval kéne jellemezni őket, az az egyszerűség lenne. Az úgynevezett fixed-gear (rögzített sebességű) biciklik a 80-as években örvendtek nagy népszerűségnek, és nemrégiben a hipszterek hozták őket újra divatba.

Nincsen sebességváltójuk, ennek köszönhetően jóval könnyebbek és gyorsabbak, mint a többi modell. Azt gondolnánk, hogy ezek a legalkalmasabbak a városi közlekedéshez, ami részben igaz is, ha síkon fekvő városokról beszélünk.

Mivel csak egy sebességük van, szinte lehetetlen emelkedőkre feltekerni velük, a lejtmenetnél pedig jelentősen felgyorsulnak. A hosszútávú használathoz elengedhetetlen, hogy kényelmes legyen számodra a tekerési pozíció és a nyereg mérete. Az egyedi modellek ára a Webbiciklin 99.900 Ft-nál kezdődik és szinte nincs felső határ, ha egy designer vagy méretre tervezett biciklit szeretnél.

 

Összecsukható biciklik - ha tömegközlekedéssel teszed meg az út egy részét

Ez a modell azoknak tökéletes, akik tömegközlekedéstől távol élnek vagy dolgoznak. Összecsukva könnyen elfér a járműveken. A kerekek általában kisebbek, és a nyereg alatti rúd hosszabb, tehát ha nem tervezed gyakran összecsukni, inkább válassz másik típust. Fontos észben tartani, hogy eggyel növeli a csomagjaid számát, így valószínűleg nem a legjobb választás, ha már eleve sok cuccot kell magaddal cipelned. Hosszabb utakra, illetve testesebb bicikliseknek szintén nem javasolt. Már 45.000 Ft-tól beszerezhetsz egy darabot a Kerékpár webshopon.

 

Elektromos bicikli - ha egy kis segítségre van szükséged

A beépített motor segítségével azok is könnyedén haladhatnak, akiknél nincs meg a szükséges fizikai erőnlét, vagy akiknek nagy távokat kell megtenniük. Az elektromos kerékpár kiválasztásánál fontos szempont az akku teljesítménye és élettartama. Nagyrészt ezen múlik a bicikli ára is. Ha nagy távolságokat szeretnél megtenni, (kb. 50 km naponta), olyan modellre van szükséged, mely sokáig bírja. Nem mellesleg, a BBC szerint az elektromos biciklié a jövő, így mindenképpen érdemes egyet beszerezni. 

 

Városi biciklik - Holland design a tökéletes kényelemért

Városi kerékpárok Forrás: www.pixabay.com
Városi kerékpárok
Kép forrása: www.pixabay.com


Ezek a legergonómikusabban kialakított biciklik. Nagyon kényelmesek, széles a nyergük, kialakításuk pedig lehetővé teszi, hogy ellazítsd a hátadat. Ráadásul párnázott markolattal rendelkeznek, emellett lámpákat és láncvédőt is felszereltek rájuk.

Különösen fontos, hogy a megfelelő méretet válaszd ki, különben jóval csökken a komfortérzeted. Általában a felszereléshez tartozik egy kosár vagy csomagtartó is, mely megkönnyíti a cuccaid szállítását.

 

Országúti kerékpárok - csak a kereket kell kicserélned

Ezeket a modelleket az utakra tervezték, de néhány változtatással könnyedén megfelelő városi útitárssá válhatnak. A legfontosabb, hogy lámpákat szerelj rá, és kicseréld a kereket (ami általában 25 mm-es) egy szélesebb verzióra, mely alkalmasabbá teszi a városi körülményekhez. Ez a modell nem teszi lehetővé, hogy kiegyenesedve tekerj, ezért fennáll a veszély, hogy megterheled a hátadat és a nyakadat.

 

Kerékpárok a mindennapi közlekedésben

Városi kerékpárok Forrás: www.pixabay.com
Városi kerékpárok
Kép forrása: www.pixabay.com


A típusok összehasonlítása után arra a következtetésre jutottunk, hogy mindegyiket használhatod a napi közlekedéshez: minden a lakóhelyedtől függ, na és attól, hogy milyen típusú kerékpáros vagy. A távolságokat szintén fontos szem előtt tartani.

Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyire kényelmes a nyereg, és mennyire fárasztó a tekerési pozíció. Bármelyik modellt is választod, ne felejtsd el az első és hátsó lámpákat, a megfelelő sárvédőt, valamint a kerékpáros táskát vagy kosarat, melynek segítségével magaddal viheted a kimerítő tekerés után szükséges felszerelést (például egy törölközőt vagy egy váltás ruhát).

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, ügyelj a biztonságra is. A bukósisak viselése erősen javasolt, ezen felül felvehetsz egy fényvisszaverős mellényt (bizonyos esetekben kötelező is) vagy más feltűnő ruhadarabot, ami jobban láthatóvá tesz az autósok számára. Ezeket az alapvető darabokat a ShopAlike honlapján tudod megvásárolni a legjobb áron.

 

Összegzés

Bicikli típusa/
jellemzők
Súly Teherbírás Ellenállás a rögös
utakkal és a hegyekkel
szemben
Ergonómikus
pozíció
Árkategóriák
Hegyi kerékpár Nehezebb Közepes Magas Valamennyire 29 900 Ft-tól
Fixi Könnyű Alacsony Alacsony Nem 75 000 Ft-tól
Összecsukható kerékpár Könnyű Alacsony Közepes Nem 45 000 Ft-tól
Elektromos bicikli Nehezebb Magas Közepes Igen 170 000 Ft-tól
Városi kerékpár Nehezebb Magas Közepes Igen 38 300 Ft-tól
Versenykerékpár Könnyű Alacsony Alacsony Nem 72 500 Ft-tól

 

Hirdetés
Hirdetés