Menü

2007.01.10.     Hozzászólás 0

www.gyorgyigabor.hu

Túrakerékpáros mozgalmak, szervezetek Nyugat Európában IV.

Míg a komolyabb amatőröknek rengeteg kerékpármarathon nyújt lehetőséget eredmények elérésére, addig azok, akik nem akarják magukat beszorítani egy 13-20-27, stb. órás időintervallumba, részt vehetnek bármely nap teljesíthető teljesítménytúrákon, egy napos túrakiírásokon. Az alább két nevesebbet mutatnék be:

La confrerie / Club des cingles du Mont-Ventoux

Nem hagyományos klubról van szó, hanem egy teljesítményhez kötött elismerést jelentő tagságról. A társaságot 1988-ban alapították, amikor az alapító egy nap három különböző irányból pedálozott fel a Mount Ventouxre (136 km + 4285 m szintemelkedés). A taggá váláshoz ezt kell teljesíteni: az év bármely napján a három különböző aszfaltúton feltekerni a Mount Ventouxra.
1998-ban került be lehetőségként és extra elismerésként a negyedik, földutas megmászás is. Mind a négy irányból eddig 186-en küzdötték le, míg a három emelkedős teljesítményükre eddig valamivel kevesebben, mint 1681-en lehetnek büszkék.

Honlapjuk : Club des cingles du Mont Ventoux


Ezzel szemben a Ventoux Masterseries egy egynapos rendezvény, amelyen a rendezők biztosítják a lehetőséget, hogy 24 óra alatt akár 5 különböző irányból is leküzdhesse az ember kerékpárral a neves Provance-i óriást, a Mont Ventoux-t. A lejtőn való gurulásokat a résztvevők megtehetik kísérőautójukban is; a lényeg, hogy az emelkedőknél áthaladjanak a start és célvonalon. 1-2 különböző emelkedőért Mount Ventoux Challanger oklevél jár, 3-4-ért Mont Ventoux Expert ("szakértő") és mind az 5-ért pedig Mont Ventoux Mester elismerés.

Ventoux Mesterseries linkjei:
2007 május 12-13 - szabályok!
Ventoux masterseries hírek


Les Felés du Grand Colombiere:

Tagja lehet minden 18 évnél idősebb ember, aki ugyanazon nap legalább két, három, vagy négy irányból kerékpárral oda-vissza megmássza a - francia Jura hegységben található - Grand Colombiere, 1534m magas hegyet. A csúcsról az ember élvezheti a keleti és svájci Jura hegység, a Mount Blanc vonulat látványát, valamint néhány olasz csúcsot és a Vanoise hegyeketis megcsodálhatja. Az emelkedők 16-19 km hosszúak, a szintkülönbség 1042-1262m, az átlag meredekségek6,75% és 7,81% közöttiek, de a maximális meredekség mindegyiken legalább 14%. A megmászások számától függően különböző elismertségi szinteket érhet el az ember, így lehet tag, mester és nagymester. Természetesen a teljesítést jelvénnyel és oklevéllel honorálják.

Linkje: link


Zárául említsük meg a legnevesebb kerékpármarathonokat:

A La Marmotte 174 km-es távjához több, mint 5000m szintemelkedés "tartozik", ráadásul a legnevesebb hágókat ejti útba: Col de l Croix de Fer (2168 m), Col du Galibier (2645 m), majd a legendás emelkedő tetején van a célja, Alpe d'Huezen.

Linkje: www.sportcommunication.com


A Paris - Roubaix turistaverzió:

Talán a leghíresebb - Észak Poklának is nevezett - világkupa-futamot a rajongó túrabringások részére két évente rendezik meg. Három táv közül lehet választani: 120, 190 és 260 km.
Link: angol nyelvű információk

2007-ben először teljesítménytúraként is megrendezik: link


Györgyi Gábor